banner564

Ulaşım pahalı

Tolun “KKTC’yi ekonomik açıdan düze çıkaracak, ülkeyi kalkındıracak en önemli sektör turizmdir” diyerek yetkilileri uyardı:

Ulaşım pahalı
banner598

 Suna ERDEN

   Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Eski başkanı Orhan Tolun, KKTC’yi ekonomik açıdan düze çıkaracak, ülkeyi kalkındıracak en önemli sektörün turizm olduğunu ancak yanlış uygulamalar ve ulaşım sorunları nedeniyle istenilen yükselişe geçemediğini ifade etti. 
   Tolun “Bunun nedeni başta ulaşımın daha pahalı ve yetersiz olması, turizm için gerekli tanıtımların yapılmaması ve teşviklerde uygulanan yanlış tutumlardır” dedi.
  Tolun, yanlış politikalar yüzünden ülkenin en büyük turizm pazarı olan İngiliz pazarının son 10 yılda ileri gitmek yerine gerilediğini belirterek şöyle dedi:
    “Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs bir adanın iki yarısını paylaşmasına ve aynı coğrafyaya ait olmasına rağmen Güney turizm açısından her zaman önde. Güney Kıbrıs’a gelen turist sayısı her zaman Kuzey Kıbrıs’a gelen turist sayısını 3’e hatta 4’e katlıyor. Biz ileri gideceğimize elimizdeki pazarları da kaybediyoruz. Geçmiş yıllarda İngiliz pazarı turizmin ilk sırasında yer alıyordu ancak son yıllarda duraksadı ve geriledi.” 

Rakamları açıkladı
   Tolun, İngiliz pazarına ilişkin gelişmeleri rakamlarla ortaya koydu:
   “2011 yılında 50 bin 846, 2012 yılında 47 bin 594,  2013 yılına bakıldığında 54 bin 165 İngiliz ülkemize giriş yaptı. 2014 yılı rakamlarına bakıldığında da ülkeye gelen İngiliz sayısında artış olurken, rakam 57 bin 888’e yükseldi. 2015 yılında ise giriş yapan İngiliz sayısı 56 bin 250 olurken, 2016 yılında da 53 bin 58 İngiliz ülkeyi ziyaret etti. Ancak 2017 yılına gelindiğinde ülkenin en büyük turizm pazarı olan İngiliz pazarında düşüş yaşandı. 2013-2016 yılları arasında 50 bin ve üzerinde seyreden rakamlar 2017 yılında 45 bine geriledi. Bir yılı kapsayan sürede sadece 45 bin 146 İngiliz ülkeye giriş yaptı.
Tolun, bu rakamların İngiliz pazarında son 10 yılda durgunluk olduğunu ve son yıllarda da gerileme olduğunu gösterdiğini söyledi. Tolun, 2017 yılında ülkeye gelen yabancı yolcu sayısı 1 milyon 734 bin 330 olmasına rağmen, bunun sadece 45 bin gibi bir oranının İngiliz olması bu pazarın gerilediğini gösteriyor.” 

İlk sıradan geriledi
   İngiliz pazarının yıllar önce ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Tolun şunları kaydetti:
   “Geçmiş yıllarda İngiliz pazarı turizmin ilk sırasında yer alıyordu ancak son yıllarda duraksadı ve geriledi. Bunun en önemli sebepleri Kıbrıs Türk Havayolları’nın iflasından sonra yerinin doldurulmaması, İngiltere pazarında son 10 yılda ciddi reklam yapılamaması, ülkemizde ev satın alan İngilizlerin geçmişte dolandırılması, medyada Kuzey Kıbrıs’ın güvensiz bir bölge olarak gösterilmesi ve yanlış teşvik sisteminin büyük rolü olmuştur. 2017 yılındaki gerilemenin nedeni ise İngiltere’ye gelen yolcuların Türkiye’de indirilip, bekletilmesi ve başka uçağa bindirilerek gönderilmesidir.” 
   2018 yılının da İngiliz pazarı açısından parlak geçmeyeceğini kaydeden Tolun, “2017 yılının ilk dört ayında ülkeye gelen İngiliz sayısı 13 bin iken, 2018 yılının ilk dört ayında ise bu rakam 8 bin 558’de kaldı. Bu oranlar şimdiden bu yılında İngiliz pazarı açısından kötü gideceğini gösteriyor” dedi. 
Tolun, en kısa zamanda ciddi bir reklam kampanyasının başlatılması gerektiğini ve teşvik sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Son zamanlarda İngiltere’den KKTC’ye direkt uçuşların başlatılması konusunun konuşulduğunu kaydeden Tolun, “Direkt uçuşların başlatılması konuşuluyor ancak bunun olması mümkün değildir. İngiliz pazarı için çözüm reklamdır” şeklinde konuştu.  

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2018, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473