banner564

Umutlu konuştu

Parti başkanlarına bilgi veren Akıncı, 9 Ağustos’taki görüşmeye “iyi niyetle ve yapıcı bir ruhla” gideceklerini söyledi

Umutlu konuştu
banner598

 Rum lider Nikos Anastasiadis’le 9 Ağustos buluşacak olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Meclis’te temsil edilen partilerin başkanlarıyla toplantı yaptı. 

Toplantı sonrası açıklama yapan Akıncı, 9 Ağustos’taki görüşmeye Kıbrıs Türk tarafı olarak “iyi niyetle ve yapıcı bir ruhla” gideceklerini söyledi.
Akıncı, bugüne kadar Kıbrıs Türk tarafı olarak ortaya koydukları yapıcı anlayışı bu toplantıda da sürdüreceklerini vurguladı.
Toplantıda hidrokarbon konusunu da değerlendirdiklerini söyleyen Akıncı, 13 Temmuz’da Rum tarafına sunduğu ortak komite kurulması önerilerinin ne kadar önemli ve yapıcı bir öneri olduğunu parti liderlerinin de belirttiğini açıkladı. 
Akıncı, hidrokarbon konusunun Doğu Akdeniz’de bir gerginlik kaynağı olması yerine, iş birliği kaynağı haline dönüşmesi için üçüncü tarafların da bu öneriye yardımcı olması gerektiğini ve öneriyi dikkatli bir şekilde inceleyerek Rum tarafında gerekli mesajları iletmeleri gerektiğini vurguladı.

Özersay katılamadı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Meclis’te temsil edilen partilerin başkanlarıyla görüştü.
Cumhurbaşkanlığı’nda saat 18.05’te başlayan görüşmeye Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı katıldı.
Halkın Partisi Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise Ankara’da bulunduğu için toplantıda yer almadı.
Parti başkanları ile yararlı bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Akıncı, siyasi parti başkanlarına teker teker teşekkür etti.

İyi niyetle ve yapıcı bir ruhla gideceğiz
Rum lider Nikos Anastasiadis’le 9 Ağustos buluşmasına Kıbrıs Türk tarafı olarak “iyi niyetle ve yapıcı bir ruhla” gideceklerini dile getiren Akıncı, bugüne kadar Kıbrıs Türk tarafı olarak ortaya koydukları yapıcı anlayışı bu toplantıda da sürdüreceklerini vurguladı.
 Akıncı sözlerine şöyle devam etti: 
“Kıbrıs Türk halkının bulunacak herhangi bir çözümde adı ne isterse olsun çok önemli vazgeçilmezleri var. Bunlardan bir tanesi siyasi eşitlik ve kararlara etkin katılımdır. Toplantıda, bu konudaki hassasiyetin altı çizilmiştir. Parti liderleri bu konunun benimle birlikte ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşılmasını arzu etmişlerdir. Bir kez daha altını çizmek istiyorum. Bu konuda Sayın Rum liderinin de artık netleşmesinin zamanın geldiğini belirtmek istiyorum.”
Toplantıda hidrokarbon konusunu da değerlendirdiklerini söyleyen Akıncı, 13 Temmuz’da Rum tarafına sunduğu ortak komite kurulması önerilerinin ne kadar önemli ve yapıcı bir öneri olduğunu parti liderlerinin de belirttiğini kaydederek, şöyle konuştu:
“Buradan hep birlikte şu mesajı iletmek istiyoruz. Rum tarafı kategorik ve erken bir şekilde öneriyi elinin tersiyle itmiştir. Bu son derece yanlış bir davranış olmuştur. Bu öneriye bir kez daha, yeniden bakmalarında büyük yarar olduğu ortak kanaatimizdir.” 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, aynı şekilde üçüncü taraflara da çağrı bulundu.

Sonuç odaklı ve ucu açık olmayan süreç
Akıncı, hidrokarbon konusunun Doğu Akdeniz’de bir gerginlik kaynağı olması yerine bir iş birliği kaynağı haline dönüşmesi için üçüncü tarafların da bu öneriye yardımcı olması gerektiğini ve öneriyi dikkatli bir şekilde inceleyerek Rum tarafında gerekli mesajları iletmeleri gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, parti liderleriyle varılan mutabakatta, herhangi bir sürecin başlama noktasına gelmesi halinde bunun BM Genel Sekreteri’nin de vurguladığı, kendisinin de altını çizdiği ve birçok kişinin de aynı şeyi yaptığı gibi, görüşmelerin sonuç odaklı ve ucu açık olmayan bir süreç olması konusunun da iyi bir şekilde anlaşılması gerektiğini kaydetti.

Görüşmeye 2 gün kaldı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, cuma günü saat 10.30’da Anastasiadis’le görüşecek. Beş aylık aranın ardından yapılacak görüşme, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın ara bölgedeki resmi ikametgâhında yer alacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473