banner564

Uydudan denetleyecekler

Kuzeyde yaşayan Rum ve Maronitlere teşvik verilecek

Uydudan denetleyecekler
banner598
   Rum yönetimi, Karpaz kökenli Rumların ve Maronitlerin bugün KKTC’deki eski köylerine dönüp yerleşmeleri için yeni teşvikler vermeyi planlıyor. 
  Fileleftheros “Mahsurlara Yeniden Yerleşim Teşvikleri” başlıklı haberinde bugün 340 Rum’un yaşadığı Karpaz’a ve 100 civarında Maronit’in yaşadığı Maronit köylerine gelip yerleşmek isteyen kişi veya aile sayısının şimdilik 15 civarında olduğunu ancak artan bir ilgi bulunduğunu yazdı. 
  Rumlar Karpaz’da yaşayan Rumları ve Girne kazasındaki Maronit köylerinde yaşayan Maronitleri “mahsur” diye niteliyor. Gazete bu kişilerin Güney’de yaşayan aileleri veya 74 öncesinde bu köylerde yaşayan kişilerin yıllar sonra geri dönüp burada yaşamak isteme nedenlerine de dikkat çekti.
   Habere göre nedenlerden biri, 1974 Nüfus Mübadelesi çerçevesinde Güney’e gitmeyip KKTC’de kalmayı tercih eden kişilerin ölmeye başlaması nedeniyle Güney’deki yakınlarının, bu kişilere ait ev ve malların Türklerin eline geçeceğinden korkması... Diğer bir neden hayatta kalanların Güney’de yaşayan bazı akrabalarının kendilerine bakmak için yanlarına gelmek istemesi, bir diğer neden ise Güney’de yaşayan Karpaz kökenlilerin (ve maronitler) Güney Kıbrıs’taki ekonomik kriz nedeniyle geri dönüp buraya yerleşmek istemesi olarak gösteriliyor.
   Rum İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu, Rum yönetiminin yıllar önce “mahsurların” KKTC’ye geri dönüp yerleşmelerini sağlamak için verdiği teşviklerin beklenen sonucu sağlamadığına dikkat çekerek şu anda yeni bir teşvik uygulaması başlatacaklarını açıkladı. 
   Fotiu bu kapsamda bugün yürürlükte bulunan, mali teşvik almak için 1 yıl kesintisiz KKTC’de yaşamak kuralını kaldırmayı veya bu süreyi daraltmayı ve planladıklarını açıkladı. 
   Genç çiftleri KKTC’ye yerleşmeye teşvik etmek istediklerini, bu nedenle de tarımsal ödenek vermeyi, halen vermekte oldukları tarımsal ödeneğin miktarını da Rum yönetiminin imkanları ölçüsünde artırmayı planladıklarını, dönmeleri için ailelere ikramiye de vereceklerini söyledi.
   Fotiu “Ödeneklerin gerçekten tarım amaçlı kullanılmasını güvence altına almak için uydu verileri kullanılacak. Bu, devletin başka birimlerine de hizmet edecek” dedi. Balıkçılığı da teşvik kapsamına alacaklarını ve belirli alanlarda faaliyet gösterecek küçük sanayiler (atölyeler) oluşturmayı da planladıklarını açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2015, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474