banner564

Yorgancıoğlu: “Görüşmeler başlamalı”

Müzakere sürecine ilişkin AA’ya açıklama yapan Yorgancıoğlu, parti ve hükümet olarak Kıbrıs’ta çözümü arzuladıklarını belirtti

Yorgancıoğlu: “Görüşmeler başlamalı”
banner598
Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Kıbrıs Türk tarafı olarak sorunun çözümünü arzulayan parti ve hükümet olduklarını belirterek, görüşmelerin bir an önce yeniden başlaması gerektiğini vurguladı. 
Yapılan son görüşmelerden sonra bunun sinyallerinin verilmiş olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Yorgancıoğlu, "Daha çok mutlu olacağımız nokta ise bunun hayat bulmasıdır. Bir an önce bu görüşmelerin başlamasını istiyoruz" diye konuştu.
Kıbrıs'ta çözümün masadan geçtiğine işaret eden Yorgancıoğlu, çözümü masa dışında durarak yada sorunları görmezden gelerek, tartışmadan elde etmenin mümkün olmadığını kaydetti. 
Başbakan Yorgancıoğlu, müzakerelerin başlama tarihinden yaklaşık yarım asır sonra adadaki sorunun uluslararası toplumun desteklediği kalıcı bir barış temelinde çözülebileceğine işaret etti.
Kıbrıs'ta Rum tarafının hidrokarbon kaynakları üzerindeki iddiasıyla sondaj çalışmalarına girişmesi, bunun üzerine Türk tarafının Akdeniz'e sismik araştırma gemisi göndermesi ve Rumların masadan kalkmasıyla duran Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlaması bekleniyor.
Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Türk tarafınca ilan edilen, denizcilikte seyir duyurusu anlamına gelen Navtex'in yakında sonlanacak olmasının adada barış için yeni bir fırsat doğurduğunu belirtti. 
Başbakan Yorgancıoğlu, "Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Görüşmelerin başlaması ve mesafe katedilmesi adına kullanılması gerekiyor. Umuyorum ve diliyorum ki Rum lider Nikos Anastasiadis bu fırsatı iyi değerlendirir ve yeniden görüşmeler başlar" dedi.

Toprak en sona kalmalı
Kıbrıs müzakere sürecinde masada bekleyen başlıklar olduğunu ifade eden Özkan Yorgancıoğlu, bundan önce "yönetim ve güç paylaşımı" ve "AB" gibi başlıklarda mesafeler kat edildiğini anlattı.
"Toprak ve garantiler konularının son dönemde harmanlanmış bir şekilde görüşülmeye başladığına" işaret eden Yorgancıoğlu, "Şimdiden toprak başlığını görüşmeye başlarsanız oy vermesini istediğiniz insanların huzursuz edilmesi gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır. Fiilen verilecek bölgelerin şimdiden konuşulması doğru değildir. Bu nedenle onlar görüşmelere dahil edilecek olsa bile sonlandırılmasının son periyoda kalması gerekir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2015, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474