banner564

Uzlaşıyı tarif etti

Anastasiadis, Kıbrıs sorununa, kimsenin kendini galip veya mağlup hissetmeyeceği bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti

Uzlaşıyı tarif etti
banner598
Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta çözümün bir uzlaşma şeklinde olacağını belirterek, çözümün kimsede zafer kazanmış ya da mağlup olmuş duygusu yaratmaması gerektiğini söyledi.
Atina’da yayımlanan To Vima gazetesindeki demecinde Kıbrıs sorununa değinen Anastasiadis, Rum tarafının bu konuda yeterince olgun davranması ve kabusa dönüşen hayallerden vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
Anastasiadis, Kıbrıs’ta bugün gelinen aşamada hedeflerin değiştirilmesinin felakete yol açacağını belirterek, “Her şeyi reddederek şimdi hedefleri değiştiremeyiz. Yani iki bölgeli, iki toplumlu federasyondan bütün tek bir devlete gidemeyiz. Rotanın belirsiz başka bir rotayla değiştirilmesi sadece felaket getirir" dedi.

“Ortak açıklama bizim için kalkan”
Kıbrıs’ta müzakerelerin içeriği konusunda taraflar arasındaki farklı görüşler nedeniyle görüşmelerde ilerleme kaydedilemediğini ifade eden Anastasiadis, gelişmelerden iyimser olmadığını belirtti. Türk tarafının zaman geçirmeye çalıştığını iddia eden Anastasiadis, şunları söyledi: 
“Sorunun tüm boyutlarıyla ilgili belge değişimi tamamlandı. Olumsuzluklar arasında tek olumlu gelişme bu. Eylülde Kıbrıslı Türk liderle bir görüşmemiz olacak ancak gerçek diyaloga geçebilmemiz için yöntembilim bulunmuyor. Türk tarafı, değerlendirilmeden zamanın geçmesini ve çok katılımlı zirve toplantısına gitmeyi planlıyor. Tüm bunlara karşı 11 Şubat ortak açıklaması bizim için bir kalkan oluşturuyor.” 

"Doğalgaz çözüm için bir neden" 
Anastasiadis, Kıbrıs’ta durumun eskiye oranla farklı olduğunu, bölgede keşfedilen doğalgazın çözüme önemli katkısı olabileceğini belirtti. Ukrayna’daki gelişmelerin birçok Avrupa ülkesinin enerji açısından Rusya’ya olan bağımlılığını ortaya koyduğunu ifade eden Anastasiadis, “Bu gelişmeler Kıbrıs’a jeostratejik bir rol kazandırdı. Bu nedenle Avrupa ve ABD, AB’nin ikmali konusunda alternatif çözüm oluşturabilecek yeterli miktarın bulunduğuna inanılan Doğu Akdeniz’deki yatakların kontrol altına alınması için çaba gösteriyor. Bu kapsamda gelecekte artacak olan enerji ihtiyacı Kıbrıs’ta çözüm için çalışılması konusunda bir neden olabilir” diye konuştu.

"Dış politikada bilinçli olarak bazı tercihler yaptık"
Anastasiadis, Rum yönetiminin ABD ile olan ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine, dış politikada bir hesaplaşma yaptıklarını ve çok boyutlu politika izleyerek süper bir güçmüş gibi hareket ettiklerini söyledi.
Anastasiadis, “Dış politikada bilinçli olarak bazı tercihler yaptık. Ancak Rusya’nın geçmişte olan ve gelecekte yine olabilecek yardımlarını, özellikle Güvenlik Konseyi ile ilgili konulardaki yardımlarını da göz ardı etmiyoruz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2014, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474