banner564

Veto kalkmaz

Rum Hükümet Sözcüsü, Türkiye-AB müzakerelerinde başlıkların açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi

Veto kalkmaz
banner598
 Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis; Türkiye’nin, AB ile müzakere başlıklarının açılmasına izin vermelerinin söz konusu olmayacağını, bu görüşün tüm düzeylerde açık şekilde belirttiğini söyledi.
   Fileleftheros gazetesinin “Kıbrıs Vetosu Kalkmıyor” başlıklı haberine göre Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Avrupa Konseyi’ndeki muhataplarıyla yaptığı temaslarda, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılmasını belli nedenlerle veto ettiğini ve ancak, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde açılacağını izah ettiğini kaydetti.
   Habere göre Hristodulidis, Türkiye’nin, mültecilerle ilgili tartışmalar çerçevesinde, Güney Kıbrıs’ın veto ettiği 5 başlığın açılmasını da talep ettiğini “teyit ederken”, Güney Kıbrıs’ın AB’deki ortaklarının, Türkiye’nin insani krizde oynadığı rolü, üyelik müzakerelerinde karşılık almak için kullanamayacağını anlamalarından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
   Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Davutoğlu’nun “ültimatomunun” ve “kurulan pazarın”, Fransa ve Belçika dahil, AB üyesi birçok devletin tepkisine neden olduğunu iddia ederken, Almanya’nın, gece geç saatlere kadar, mülteci sorununda Türkiye ile işbirliğinin tek yol olduğu konusunda ısrar ettiğini ve bu çerçevede, Ankara’nın talepleri konusunda diğer AB ülkelerini ikna etmek için uğraştığını öne sürdü.
   Benzer uğraşın, Hollanda tarafından da gösterildiğini savunan gazete, Türk tezlerini desteklemek adına Hollanda tarafından da mümkün olan her şeyin yapıldığını ileri sürdü.
   Gazete “Ankara AB’yi Zaptetmek için Zirveyi Havaya Uçurdu” başlıklı haberinde ise, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Türkiye’nin mülteci kriziyle mücadelede işbirliği yapmak için “formül-ültimatom” çıkardığını ve tüm AB üyesi devletlerden, Güney Kıbrıs tarafından veto edilen 5 müzakere başlığının açılmasına yönelik açık taahhüt vermelerini talep ettiğini öne sürdü.
   Haberde, bu talebin, Güney Kıbrıs’ın kararlarıyla ilgili yalancı çıkmasına ve vetonun kaldırılmasına yol açabileceği savunuldu.
   Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Türk tezlerinin 12 maddeli bir belgede kodlandığını; 10’uncu maddede de yeni başlıkların açılmasıyla ilgili karar ön hazırlığından bahsedildiğini iddia etti.
Gazete, haberinin devamında da, zirveyle ilgili detaylara yer verdi.
   Diğer gazeteler ise, şu başlıkları kullandı:
   Politis gazetesi: “Ankara’dan 5 Başlık İçin Şantaj – Brüksel’de Gece Boyunca Süren Korku Filmi”
  Simerini gazetesi: “AB’de Mültecilerle İlgili Doğu Pazarları - Brüksel’de Osmanlı Pazarı”
Haravgi gazetesi: “Mültecilerle İlgili Zirvede Uzun Gece – Türkiye Mülteci Sorunu Karşısında 5 Başlık Talep Etti”
   Alithia gazetesi: “10 Gün İçinde Anlaşma – Brüksel’de Türk Gece Yarısı Pazarı”.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2016, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474