banner564

Yarım projeler  tamamlanacak

Başbakan Tatar, Türkiye’den KKTC’ye kaynak akışının başlaması için gerekli talimatın verildiğini söyledi

Yarım projeler  tamamlanacak
banner598

Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’den KKTC’ye kaynak akışının başlaması için gerekli talimatın verildiğini açıkladı. Tatar, bu kaynakla ilk aşamada, yarım kalmış projelerin tamamlanacağını bildirdi.
Başbakan Tatar, dün saat 11.00 sıralarında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak gittiği Ankara'dan döndü. 
Başbakan Tatar ve beraberinde ülkeye dönen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu'nu Ercan Havalimanı'nda, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Sağlık Bakanı Ali Pilli, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ve diğer yetkililer karşıladı. 

İlk dilim geliyor
Başbakan Ersin Tatar, Ankara'da Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolünü detaylandırdıklarını ve kaynak akışının sağlanması için yetkililere gerekli talimatların verildiğini söyledi. 
Tatar, 2019 yılı için ayrılan kaynağın ilk diliminin 750 milyon TL olduğunu belirterek, bu kaynağın ikinci diliminin de olacağını ancak henüz netleştirilmediğini kaydetti. 
Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya ilk resmî ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek, temasları son derece yararlı olarak niteledi. 
Ankara'da ilk olarak Anıtkabiri ziyaret ettiklerini ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarını sunduklarını ifade eden Tatar, ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüklerini söyledi. 
Tatar, görüşmelerde 20 Temmuz'da imzalanan Ekonomik protokolün detaylandırıldığını ve kaynak akışının nasıl sağlanacağını konuştuklarını ifade etti. 

Kıbrıs sorunu enine boyuna tartışıldı
Ankara'da Kıbrıs konusunun enine boyuna her şeyinin tartışıldığını, KKTC gelişmesi ve refahın artırılmasının samimi bir ortamda tartışıldığını anlatan Tatar, Türkiye Cumhuriyetinin KKTC'ye desteğinin tam olarak devam edeceğini kaydetti. 
Tatar, ekonomik program çerçevesinde Kaynak akışının başlaması için de yetkililere talimat verildiğini ifade ederek, Ankara temaslarının çok yararlı olduğunu ve ülke için hayırlara vesile olmasını diledi. 
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortak düzenledikleri basın toplantısında verdiği mesajların da yerini bulduğuna inanç belirten Tatar, Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkının Hak ve çıkarlarını koruyacağını, desteğinin de süreceğini kaydetti.

Tatar, AA’ya röportaj verdi…
Öte yandan Başbakan Ersin Tatar, göreve başlamasının ardından Türkiye'ye ilk resmi ziyareti kapsamında Ankara'da bulunduğu sırada AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında yapılması planlanan üçlü toplantıya ilişkin, "Kıbrıslı Türklere (Rum tarafının) büyük haksızlıklar yapmaları, dışlamaları ve ortaklık zihniyetinden çok uzak durmaları noktasında, bizim tekrar Guterres çerçevesinde böyle bir masaya gelmemizin fevkalade tehlikeli olduğunu düşünmekteyim. Bu, büyük bir oyun da olabilir." değerlendirmesinde bulundu.
KKTC hükümetinin, ekonomik krizin aşılması ve bazı sektörlerin yeniden büyüme sürecine girmesi için olağanüstü çaba ve çalışma içinde olduğunu dile getiren Tatar, Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin de hükümetin öncelikli gündem maddelerinden olduğunu vurguladı.

Tatar, Yavuz ve Fatih gemilerinin KKTC'nin de ruhsatlandırdığı bölgelerde sondaj çalışmaları yürüttüğüne dikkati çekerek, KKTC'nin, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile hareket etmekten yana duruş sergilediğini söyledi.
Ekonomi, Doğu Akdeniz, Kapalı Maraş konularının yanı sıra turizm başlığında da Türkiye ile istişare içinde olduklarını vurgulayan Tatar, KKTC'ye yurt dışı uçuşların sadece Türkiye üzerinden yapılması nedeniyle hava yolu şirketlerinin sefer sayılarını artırmasının önemli olduğunun altını çizdi.
Tatar, yaklaşık 100 bin öğrenci ile KKTC'nin eğitim alanında da ön plana çıktığına işaret ederek, yüksek öğrenim konusunda da Türk hükümeti ile temas ve ilişkilerin sürdüğünü kaydetti.

 "Türkiye'nin garantörlüğü hayati öneme sahiptir"
Tatar, KKTC'nin geliştirilebilmesi ve güçlendirilebilmesi için yapılacak katkı ve yardımların önemine vurgu yaparak, "Gelinen aşamada, uluslararası görüşmelerden Rumlarla bir ortaklık veya federal temelli bir anlaşmanın olacağı umudu artık pek görülmemektedir." dedi.
Türkiye'nin garantör ülke olarak tek taraflı müdahale hakkının, 1960 anlaşmalarının en önemli boyutu olduğunu dile getiren Tatar, "garantörlüklerin modasının geçtiği" yönündeki görüşlere kesinlikle katılmadıklarının altını çizdi.
Tatar, "Anlaşma şekli nasıl olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğü bizler için hayati öneme haizdir." diye konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473