banner564

Yeni krize doğru

Enerji Bakanı Taçoy, Elektrik Kurum’u için 4 yeni jeneratör alımına karşı çıkarken, hükümet ortağı HP farlı görüş ortaya koydu

Yeni krize doğru
banner598

 Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK) 4 jeneratör alınıp alınmamasına yönelik tartışma yeni bir boyut kazandı. 
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Elektrik Kurumu’nun bankalara 180 milyon, AKSA’ya da 215 milyon lira borcu olduğunu, bu gerçekler ortada dururken, 28 milyon dolar harcayarak 4 yeni jeneratör alımını gerekli görmediklerini söylerken, hükümet ortağı HP’den farklı bir açıklama geldi. 
HP Genel Sekreteri Yenal Senin, KIB-TEK’in santral alımıyla ilgili önceki hükümet döneminde uluslararası ihaleye çıkarak 4 adet çift yakıtlı jeneratör alınması yönünde karar alındığını hatırlattı ve kararın arkasında olduklarını açıkladı.
Bakan Taçoy’un aksine HP’den farklı açıklama gelmesi siyasi gözlemciler tarafından ‘yeni bir kriz çıkıyor’ yorumunu getirdi.

HP’den ters köşe
Halkın Partisi (HP), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) geçmiş Hükümetin aldığı karar doğrultusunda santral alınmasını desteklediklerini ifade etti.
HP Genel Sekreteri Yenal Senin, KIB-TEK’in santral alımıyla ilgili çıkan haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, önceki hükümet döneminde uluslararası ihaleye çıkarak 4 adet çift yakıtlı jeneratör alınması kararı alındığını hatırlattı. Senin, bu karar alınırken fizibilite raporlarının incelendiğini, daha çevreci, daha verimli enerji üretimi, enerji ücretinin düşürülmesi, kamu kuruluşlarının varlığının sürdürülmesinin hedeflendiğini belirtti.
Mevcut ihale sürecinin tamamlanmasının akabinde 4 yıl içerisinde yatırımın kendi kendini amorti etme noktasına geleceğini belirten Senin, “Bu sebeple önceki hükümet döneminde alınan bu kararın, aksi bilimsel veri ve raporlarla ispatlanmadıkça hem kurum hem de vatandaş için faydalı olacağı aşikârdır” dedi.
Aksine bir karar olmadığı sürece önceki Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlükte olduğunun altını çizen Senin; “Halkın Partisi önceki hükümet döneminde ortaya koyduğu çift yakıtlı dört yeni jeneratör alımı ile ilgili olarak aynı duruşa sahiptir ve görüşünü değiştirmemiştir” dedi.

YDP kararlı
Yeniden Doğuş Partisi de (YDP), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na dört jeneratör alınmasına karşı olduğunu, bu konuda ihale açmanın ülkeye ihanet olduğu kadar insan aklı ile alay etmek anlamına geleceğini savundu.
Jeneratör ihalesine sonuna kadar karşı çıkacağını kaydeden YDP, Enerji Dairesi kurulmasını ve Türkiye’den kabloyla elektriğin getirilmesini istedi.
YDP Genel Sekreteri Turan Büyükyılmaz yazılı açıklamasında, geçen hükümet döneminde büyük tartışmalara neden olan 4 jeneratör ihalesi konusunda partisinin tavrının son derece açık ve net olduğunu kaydetti.
Büyükyılmaz, “Jeneratör ihalesi yapılması konusunda bilerek veya bilmeyerek jeneratör lobilerine alet olan kişi kurum ve kuruluşları Malta örneğini incelemeye davet ediyoruz” dedi.
Büyükyılmaz, YDP’nin jeneratör ihalesine sonuna kadar karşı çıkacağını da belirterek “Bu Hükümetin yapacağı iş Enerji Dairesi’ni hızla kurmak ve Türkiye’den kablo ile elektriğin ülkemize gelmesini sağlamak olmalıdır” dedi.

Taçoy’a cevap verdi
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Kubilay Özkıraç da, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) yüzde 95 oranında tahsilat yaptığını, tahsilat sıkıntısı yaşamadığını, tahsilatta tek sıkıntı yaşanan yerin Maliye Bakanlığı olduğunu savundu. 
Özkıraç yazılı açıklama yaparak, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un önceki gün açıklamalarını değerlendirdi. 
Taçoy’un, “EL-SEN’in daha büyük problemleri var. Tahsilatta sıkıntı yaşanıyor” şeklindeki açıklamasının yanlış bilgilendirme içerdiğini savunan Özkıraç, “Öncelikle Sayın Taçoy şunu net olarak bilmelidir ki, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu yöneten sendika değil siyasi atamayla başa getirilen yönetim kuruludur. Üstelik tahsilatta sıkıntı var söylemi tamamı ile yanlış bir bilgilendirmedir. KIB-TEK şu anda yüzde 95 oranında tahsilat yapmaktadır. Tahsilatta tek sıkıntı yaşadığı yer maliyedir. Sayın Bakan bu konuda madem çok duyarlı, o zaman mensubu olduğu hükümetin yönettiği kurum ve dairelerin borçlarını ödemelerini sağlasın. Sıradan vatandaşın elektriğini kesmekle övüneceğine borcunu ödemeyen bakanlıkların elektriğinin kesilmesinin önünde engel olarak durmasın” ifadelerini kullandı.

Greve hükümet ne kadar dayanır?
Çatışmadan değil mücadeleden ve bu toplumun malına sahip çıkmadan yana olduklarını belirten Özkıraç, Taçoy’a dört santral alımı için ihaleye çıkılacak mı, çıkılmadığı takdirde EL-SEN’in grev ve direnişine karşı hükümet ne kadar dayanabilecektir?” sorularını yöneltti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474