banner564

Yine altyapı sorunu

Şiddetli yağışlar ülke genelinde ciddi hasarlara yol açtı

Yine altyapı sorunu
banner598

Hüseyin ÇİÇEK-Ömer KADİROĞLU-Onur ULAĞ
Ülke genelinde önceki gece başlayan ve dün gün boyu etkili olan aşırı yağış nedeniyle birçok ev ve işyerini su bastı, ulaşım durdu, alt yapı sorunundaki eksiklik yeniden su yüzüne çıktı.
Adanın kuzeyinde birçok bölgede yaşanan su baskınları nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Başkent Lefkoşa, Değirmenlik, Balıkesir, Başpınar, Haspolat ve Kuzey Mesarya köylerinde aşırı yağışlar felakete dönüştü. Özellikle Değirmenlik bölgesinde yağan dolu birçok ev ve iş yerinde zarara neden oldu. Başkent Lefkoşa da aşırı yağışlardan nasibini aldı. Birçok bölgede yollarda biriken sular yolların kapanmasına neden olurken birçok ev de su baskınlarından zarar gördü. Diyalog ekibi doğal afetin yaşandığı bölgelerde zarar gören vatandaşları ziyaret etti. Diyalog’a konuşan vatandaşlar yaşanan felaket nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti aktarırken yetkililerden konu ile ilgili yardım beklediklerini ifade ettiler. 
Mesarya’da dereler taştı çatılar uçtu
Kuzey Mesarya köyleri de dün sabaha karşı başlayan aşırı yağmurdan olumsuz etkilendi. Özellikle Sütlüce ile bazı dağ köyleri taş ve çamur deryasına büründü. Sütlüce’de  tabelalar, su depoları ve bir evin çatısı aşırı rüzgarın etkisi ile uçtu. Olumsuz hava koşullarından bir çok vatandaş olumsuz etkilenirken özellikle Sütlüceliler 03.00’te bastıran şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle, derelerin de tıkalı olmasından dolayı köyün sular altında kaldığını ve mağdur olduklarını söyleyerek şikayetlerini dile getirdi. Diyalog muhabirine kısa bir açıklama yapan Sütlüce köyü muhtarı Hüseyin Kaptan, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu. 
Bakanlık, yaraların sarılacağını duyurdu
İçişleri Bakanlığı, ülkeyi etkisi altına alan fırtına ve aşırı yağışların başladığı ilk dakikadan itibaren ilçe kaymakamlıkları, belediyeler, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ve İtfaiye ile organize müdahale ekipleri kurduğunu duyurdu.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, çeşitli bölgelerde yaşanan su baskınları ve kurtarma gibi acil durumlarda gerekli müdahalelerin yerine getirildiği belirtilerek, konutlarında mağdur olan ailelere de ilçe kaymakamlıklarına başvurmaları halinde KKTC Kızılayı tarafından gerekli yardımların yapılacağı duyuruldu.

Başvurulacak telefon numaraları
İhtiyaç duyanların başvuracakları telefon numaraları şöyle:
Lefkoşa Kaymakamlığı: 227 71 05, Gazimağusa Kaymakamlığı: 366 73 08, Girne Kaymakamlığı: 81 52 117, Güzelyurt Kaymakamlığı: 71 44 052,
İskele Kaymakamlığı: 371 23 13, Lefke Kaymakamlığı: 72 87 886, Polis: 155, İtfaiye: 199, Sivil Savunma: 101.

Vatandaş ne dedi?
Mehmet Özilmen (Taşkınköy):
Her yağan yağmur sonrası maalesef bu sorunu yaşıyoruz. Her baskın sonrasında ekipler gelir inceleme yapar fotoğraf çeker ve gider ancak hiçbir çözüm üretilmedi. Yaklaşık 8 yıldır bu sorunu burada yaşıyoruz. 21’inci yüzyılda bizlere reva görünen buysa bölge halkı olarak biz bir karar alıp ödememiz gereken hiçbir ödemeyi belediyeye yapmayacağız. Bu konu ile ilgili acil bir önlem alınmasını istiyoruz.

Ali Akar (Değirmenlik):
Aşırı yağışlar nedeniyle zarar gördük. Çiçekçilik yapıyoruz ve seralarımız yağışlardan büyük zarar gördü. Akşam saatlerinde aşırı yağış olunca dükkanımıza geldik ve maalesef bu manzara ile karşılaştık. Bunu ilk kez yaşadığımız için hala olayın şokundayız. Bu konu ile ilgili belediye zarar gören su baskını yaşanan yerlere gelerek çalışmalar yapıyor. Ümit ederiz ki bir kez daha böyle bir felaket yaşanmaz ve kimse zarar görmez.

Galip Yetişmiş (Değirmenlik- Başpınar):
Gece saat 03.00 sıralarında bu felaket yaşandı. Uyuduğumuz sırada bir anda bu durumla karşı karşıya kaldık. Ne olduğunu anlayana kadar evimiz çamurlu sularla doldu. Sular çekilmiş olsa da çamurlar evlerde kaldı. Onları temizlemek de kolay olmadı. Eşyalarımız sular altında kaldı ve henüz elektrikli eşyalarımız çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz. İnşallah böyle bir felaket bir daha yaşanmaz. 

Mustafa Ali Uzunlar (Lefkoşa):
Gece saatlerinde yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle dükkânımız sular altında kaldı. Sabah geldiğimizde dükkânı sular altında buldum. Mobilyacıyım ve bu iş için kullandığım elektrikli aletler zarar gördü. Elektrikli aletler yanı sıra dükkânımda bulunan işlenmemiş tahtalar da su çekti ve mağdur olduk. Bu konu ilk kez değil birçok kez yaşandı. Bir önlem alınması ve bunun bir kez daha yaşanmamasını istiyoruz.

Fevzi Altınçekiç (Lefkoşa):
Aşırı yağışlar nedeniyle benim de dükkanım sular altında kaldı. Dükkanımın bulunduğu mahallenin sonunda bulunan duvar nedeniyle bütün sokak sularla doluyor ve kaçış yolu bulamayan su dükkanlarımıza giriyor. Bu konu ile ilgili acil bir önlem alınması ve böylesi felaketlerin bir kez daha yaşanmamasını istiyoruz.

Gülseren Şaşkara (Lefkoşa):
Akşam saatlerinde yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle biz de zarar gördük. Yollardaki rögarların tıkalı olması nedeniyle kaçış yolu bulamayan yağmur suları dükkânımızın deposuna doldu. Sular çekildi ancak balçık içeride kaldı. Hasta olduğum için temizleyemedim. Temizlik çalışmalarına başlayacağız ancak rögarlar temizlenmezse bunu yine yaşayacağız. Belediyenin bu konuda bir çalışma başlatması ve buna bir çözüm üretmesini istiyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474