banner564

Zor süreç kapıda

Eide, değerlendirme aşamasının tamamlandığını, liderlerin artık özlü konularla ilgili müzakerelere başlayacağını söyledi

Zor süreç kapıda
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yeniden başlatılan müzakereler kapsamında dün yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.
BM kontrolündeki ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan görüşmeye müzakereciler ve müzakere heyetlerinin yanı sıra, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de katıldı.
Görüşme sonrasında Eide, hazırlanan ortak açıklamayı liderler adına okudu.
Liderlerin dün üçüncü görüşmelerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in mümkün olan en erken zamanda kapsamlı bir çözüme ulaşma amaçlarını güçlü bir kararlılıkla ve ortak taahhütleri ışığında sürdürdüklerini ifade etti.
Eide, değerlendirme aşamasının sonlandırılmasından sonra liderlerin artık çözümlenmemiş özlü konularla ilgili müzakerelere başlayacağını kaydetti.
Eide, müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in bunun üstünde derin bir şekilde çalışıp, çalışmalarıyla ilgili bir raporu 29 Haziran’da gerçekleştirilecek bir sonraki liderler görüşmesinde hazır edeceklerini de dile getirdi.

Akıncı: Tarama süreci tamamlandı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin tamamlanmasının ardından, basına açıklama yaptı. 
Akıncı, “Şimdi elimizde Akıncı-Anastasiadis belgeleri ya da uzlaşmaları diye tanımlayabileceğimiz, Türk görüşleri, Rum görüşleri ve üzerinde mutabakat sağlanamamış hususları içeren belgeler var” dedi. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerde tarama sürecinin tamamlandığını, 29 Haziran’dan itibaren esas müzakere sürecinin başlayacağını açıkladı. 
Akıncı, elektrik konusunda üç aşamalı bir plan hazırlandığını, bunun ilk aşamasının önümüzdeki günlerde tamamlanacağını, çalışmaların devam edeceğini, herhangi bir sıkıntı bulunmadığını ifade etti. 
Güven yaratıcı önlemler konusunda alınan diğer kararların da peyderpey yaşama geçirileceğini belirten Akıncı, hedefin en kısa sürede sonuç alarak, yaşama geçirmek olduğunu vurguladı. 


Cinsiyet Eşitliği Komitesi
Akıncı, dünkü görüşmede Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin görev kapsamının ve Türk tarafını komitede temsil edecek üyelerin belirlendiğini söyledi. Türk tarafını komitede; Mine Atlı, Umut Bozkurt, Mine Yücel, Doğuş Derya, Ömür Yılmaz, Afet Özcafer, İzlem Gürçağ ve Derya Beyatlı temsil edecek. 


Anastasiadis temkinli iyimserlik belirtti
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “hüküm süren atmosfer ve yapılan çalışmayla birlikte, Kıbrıs sorununda mutlu bir sona ulaşılabileceği konusunda temkinli iyimser olduklarını” söyledi.
Rum radyosunun haberine göre, dün ara bölgede gerçekleşen liderler görüşmesinin ardından, basına açıklamalarda bulunan Anastasiadis, liderlerin, görüşmede derin konulara girmediğini, bununla birlikte, müzakerecilerin bütün konuları kapsayan görüş birlikleri ve görüş ayrılıklarını kayda geçirerek, çok önemli bir çalışma yaptıklarını tespit ettiklerini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2015, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473