banner564

Ateşkes başladı

Erdoğan-Putin görüşmesinden İdlib konusunda ortak belge çıktı

Ateşkes başladı
banner598

 Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen ‘İdlib Zirvesi’nden ateşkes kararı çıktı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin arasında 5 saat 40 dakika süren görüşmede mutabakata varıldı.
Zirvede varılan mutabakata göre; İdlib'de bu gece yarısından itibaren ateşkes yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin dün İdlib gündemi ile Moskova’da bir araya geldi. Kremlin Sarayı'ndaki basına kapalı İdlib zirvesi yaklaşık 2 saat 40 dakika sürdü. Sonrasında yapılan 3 saatlik heyetler arası görüşmenin ardından, açıklama yapmak üzere iki lider kameralar karşısına geçti.
Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye rejimin yapabileceği saldırılara cevap verme hakkını saklı tutacaktır" dedi. Putin ise "Kritik durumlarda uzlaşabiliyorduk "ifadesini kullandı.

Erdoğan: Hakkımızı saklı tutacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye rejimin yapabileceği saldırılara cevap verme hakkını saklı tutacaktır" dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En kısa sürede ateşkesi gerçekleştirecek, ardından birlikte kararlaştıracağımız diğer adımları süratle atacağız. İdlib mutabakatının bozulmasına yol açan gelişmelerin birinci derecede sorumlusu, saldırganlığı ile bölge istikrarını hedef alan rejimdir. Rejimin esas amacının İdlib'i belirli bir kesim açısından insansız hale getirmek ve oluşturduğu göç baskısı ile Türkiye'yi zora sokmak olduğu açıktır" açıklamasında bulundu.
"Türkiye, bu süreçte rejimin yapabileceği her türlü saldırıya tüm gücüyle ve tüm sahada cevap verme hakkını saklı tutacaktır" diyen Erdoğan, "Rejimin askerlerimizi hedef alan saldırganlığıyla yaşanan üzücü hadiseler sonrası İdlib'de yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
Erdoğan, "Rusya ile aramızdaki iş birliği ruhu, Suriye'deki ihtilafa son verilmesine yönelik uluslararası çabalara emsalsiz bir katkı sağlamıştır" ifadesini kullandı.

Putin: Belge çatışmaları durduracak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de görüşmelerde Suriye'nin İdlib bölgesinde oluşmuş gergin durumun ele alındığını kaydetti. 
Putin şu ifadeleri kullandı:
“1 Mart'ta çok namlulu roket atarla saldırı girişimi yaşandı. Türk askerleri arasında da kayıplar var. Cumhurbaşkanı'na taziyelerimizi yinelemek istiyorum. Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak uzlaşabilmeyi başarıyorduk. Çözümler üretiyorduk, şimdi de öyle oldu. Astana formatı çerçevesindeki formatı devam ettirme niyetini teyit etmek istiyoruz. Kurumlar arası istişare yapıldı, İdlib'deki kriz konusunda detaylı görüşmeler yapıldı. Görüşme sonrası ortak bir belge hazırlandı. İdlib bölgesinde çatışmaların durdurulmasına vesile olacağını ve sivillerin ızdıraplarına son verecek.

Anlaşma noktaları
Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlarınca okunan anlaşma metninden öne çıkanlar şöyle:
"M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 
7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.
İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00.01’den itibaren durdurulacak.
Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473