banner564

Bilici: Medyayı susturamazsınız

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesine kayyım atanmasına karar verdi

 Bilici: Medyayı  susturamazsınız
banner598
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebini değerlendiren İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, gazetenin bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik'e kayyım atanmasına karar verdi.
Kayyım atanmasının ardından Zaman gazetesinin Yenibosna'daki binasının ana giriş kapısının zincirle kilitlendiği görüldü.
Bahçede bekleyen gazete çalışanları "Özgür basın susturulamaz" yazılı şapkalar takarken, ellerinde de "Demokrasi zamanı" yazılı dövizler ve Türk bayrakları taşıdı.
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici, gazeteye kayyım atanmasıyla ilgili, “Demokrasinin devam edeceğini, özgür medyanın susmayacağını, her halükarda gerekirse duvarlara yazarak bile olsa özgür medyanın devam edeceğine inanıyorum. Dijital dönemde medyayı susturmanın mümkün olmadığına inanıyorum.” dedi.

“Çok üzücü şeyler yaşıyoruz…”
Kayyım atanmasını Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Abdülhamit Bilici, “Medyamız, ülkemiz ve demokrasimiz adına çok üzücü şeyler yaşanıyor. Gazeteciler hapiste. Meslektaşlarımızın önemli mesaileri artık mahkemelerde geçiyor. Ben de yayın yönetmeni olarak ilk günüme bir mahkemede başlamıştım.” dedi. Abdülhamit Bilici’nin konuşmasından satır başları şöyle: 
“Dünden beri konuşulanlar gerçekten çok trajik. Herhangi bir şekilde suçla alakası olmayan, 30 yıldır Türkiye’de demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve medya özgürlüğünü savunmuş, çok sesliliğe değer vermiş bir gazeteye hiç yoktan yere hukuksuzca el konulması… Bunun asla sürdürülebilir olduğuna ihtimal vermiyorum. Bugün bunları yapanların alnında çok büyük bir kara leke kalacaktır. Samanyolu’na, Bugün TV’ye yapılan, İMÇ’ye, Bengü Türk TV’ye yapılan ya da işte Can Dündar’a yapılan, ya da Zaman gazetesine yapılan çok yakın tarihte Türkiye normalleştiğinde bu sıkıntıları çekenler için bir şeref olacak. Bunları yapanlar için de büyük bir utanç olacak. 
Türkiye’nin demokrasiden dönmeyeceğine inanıyorum. Bunun geçici bir dönem olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin demokrasi dışında da bir yolunun olmadığına inanıyorum. Bunun dışındaki yollar Türkiye için çıkmaz sokaktır. Demokrasinin devam edeceğini, özgür medyanın susmayacağını, her halükarda gerekirse duvarlara yazarak bile olsa özgür medyanın devam edeceğine inanıyorum. Dijital dönemde medyayı susturmanın mümkün olmadığına inanıyorum. Herkesin umudunu korumasını, demokrasiye güvenmesini, demokrasiye sahip çıkmasını diliyorum. İnşallah bugünler çok yakın zamanda geride kalır. Kötü hatıralar olarak unuturuz biz de. “

Kılıçdaroğlu: Hukuki bir ihlal
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Zaman Gazetesi ve bağlı kuruluşlarına kayyım atanması ile Boydak Holding'e yönelik operasyonu değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, " Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP Hükümeti'nin ihtiraslarına ve beklentilerine hizmet etmek amacıyla yargı organlarının bir kısmının aldığı kayyum kararı, medya özgürlüğüne yönelik hukuki bir ihlaldir" dedi.

Sansürün yeni adı kayyım…
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Zaman gazetesine de kayyım atanmasını medyaya yeni bir sansür yöntemi olarak değerlendirdi.
TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasına karar verdi. Gözaltılar, tutuklamalar, internet erişiminin engellenmesi ve ağır para cezalarıyla basını susturan zihniyet, şimdi de kayyumlar eliyle gazete ve televizyonların içini boşaltıp yok ediyor. Basın sektöründe işsiz gazetecilerin sayısı da her gün biraz daha artıyor. Halkın haber almadaki çeşitlilik kanalları hızla tüketiliyor.
Hatırlanacağı üzere İpek Medya Grubu'na atanan kayyumlar kısa sürede basın şirketlerinin tümünün kapısına kilit vurdu. Aynı akıbetin Zaman Gazetesi için de söz konusu olmayacağını umuyoruz. İktidara, görüşlerini benimsemediği medya kuruluşlarına müdahale ederken, binlerce basın emekçisinin işsiz kalmasına neden olduğunu da bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.”

Dumanlı: Hakikati susturamazlar
Zaman Gazetesi'nin eski Genel Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Zaman Gazetesi'ne kayyım atanmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Dumanlı, Twitter'dan "Demokrasinin kapkaranlık günlerinden biri daha. Özgür medyaya bir darbe daha. Ama hakikati susturamazlar, susmaz!" yazdı.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2016, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473