banner564

Hedef tam üyelik

Başbakan Erdoğan, Brüksel ziyaretinde AB yetkililerine önemli mesajlar verdi

Hedef tam üyelik
banner598

   Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Brüksel ziyaretinde AB yetkililerine hem tam üyelik, hem de Suriye konusunda önemli mesajlar verdi.

 “Türkiye olarak AB ile ilişkilerin ilerletilmesi yolunda her zaman samimi bir çaba, samimi bir gayret içerisinde olduk ve olmaya devam ediyoruz” diyen Erdoğansözlerini şöyle sürdürdü:

    “Özellikle tam üyelik müzakerelerinin başlamasından sonra Türkiye olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu, yükümlülüğü yerine getirme noktasında son derece kararlı bir tutum içerisinde olmaya özen gösterdik.  Ne var ki bütün gayretlerimize bütün iyi niyetli çabalarımıza rağmen AB ile ilgili müzakerelerimizde 3.5 yıllık bir durgunluk meydana geldi.”

   İlişkilerde yaşanan durgunluğun ardından geçen kasım ayında bir faslın müzakereye açıldığını, aralık ayında Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasına yönelik diyaloğun başlatıldığını ve eş zamanlı olarak geri kabul anlaşması imzalandığını hatırlatan Erdoğan, “Ardı ardına gerçekleşen bu önemli gelişmeler hiç kuşkusuz Türkiye - AB ilişkilerindeki canlanmaya işaret etmektedir. Brüksel’e uzun bir aradan sonra yaptığım bu ziyaretin Türkiye – AB ilişkilerinde önemli gelişmelerin yaşandığı böyle bir dönemin akabinde gerçekleşmesi, hem ilişkilerin seyri bakımından hem de karşılıklı beklentilerimizin açıklıkla dile getirilmesi bakımından son derece yararlı olmuştur” dedi.

 

Ortak çıkarlar var

 

   Görüşmelerde Türkiye - AB ilişkilerindeki bu ivmenin daha ileriye taşınması yönündeki ortak isteğin teyit edildiğini belirten Erdoğan, “1963 yılında imzalanan Ankara Antlaşması’na dayanan köklü ve boyutlu ilişkilerimizde yeni fasılların açılmasıyla gerçekleşen canlanma hem Türkiye’nin  hem de AB’nin ortak çıkarına hizmet etmektedir. Tam 51 yıldır devam eden bu ilişkinin, Ankara Antlaşması’nın 28. maddesinde ve müzakere çerçeve belgesinde de ifade edildiği gibi  tam üyelik nihai hedefine odaklı bir takvim dahilinde süratle ilerlemesini arzu Oleybet ediyoruz. Bu ahde vefa ilkesine dayalı haklı beklentimizi Van Rompuy ve Barroso ile bir kez daha paylaştım” diye konuştu.

 

Suriye konusu

 

   Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün yapılacak Cenevre 2 toplantısında, “insanlığın harekete geçmesi ve Suriye’deki gelişmeler karşısında atılması gereken adımları artık bir an beklemeden atmasının gereğini Brüksel’den tekrar hatırlatmak istediğini” söyledi.

   Erdoğan, Brüksel’deki temasları çerçevesinde Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve  AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, 911 kilometre sınırı olan bir ülke olarak Suriye’de gündeme gelen olayların Türkiye’yi ciddi manada rahatsız ettiğini belirterek, “Hele hele dün televizyonlara düşen 55 bin fotoğraf karesinin özetlendiği o görüntüler bir insanlık vahşetinin, bir katliamın, bir soykırımın  ne denli ağır olduğunu, gerçekten sorumluluk mevkiinde olan bizleri ciddi manada rahatsız etmiştir” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 00:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474