banner564

Siyasilerin yeni kabusu

“Panama Kayıtları”, İzlanda ve Arjantin başbakanlarının koltuğunu sallıyor

Siyasilerin yeni kabusu
banner598
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından ele geçirildikten sonra, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşılan 11 milyon sayfalık ‘‘Panama Kayıtlar’’ dokümanı İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson’un da koltuğunu sallıyor.
Panama merkezli avukatlık firması Mossack Fonseca’ya ait dokümanları inceleyen İsveç’teki tek medya kuruluşu İsveç televizyon kanalı SVT’nin önceki gün akşam yayınlanan “Agenda” programında İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson’un da offshore şirketindeki varlıklarını açıklamayarak gizlediği ortaya çıkarıldı. İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, Mossack Fonseca Avukatlık firmasından sızdırılan belgelerde adı geçen günümüzde ya da daha önce başbakanlık yapmış 11 kişi arasında bulunuyor.
SVT’nin yayınlanan programında, Başbakan olmadan önce İzlanda’da tanınmış bir televizyoncu olan Sigmundur David Gunnlaugsson’un 2007 yılında vergi cenneti olarak bilinen İngiliz Virgin Adaları’nda Vintris Inc adında bir offshore şirketini satın aldığı, 2008 yılında İzlanda tarihinin en derin ekonomik krizinde batan bankalardan 35 milyon alacağı olduğu, ancak başbakan olduktan sonra da mal varlığı bildiriminde bu şirketin varlığını açıklamayarak gizlediği ortaya çıkarıldı.

Söyleşiyi terk etmek zorunda kaldı
Sigmundur David Gunnlaugsson İzlanda’daki ekonomik krizin ardından politikaya atılarak parlamentoya seçilmiş 2009 yılında da İlerleme Partisi’nin başkanlığına getirilmişti. Gunnlaugson’un bu tarihte Vintris şirketindeki hisselerini bir dolar karşılığında karısına devrettiği açığa çıktı. 2013 yılındaki seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümetinde başbakanlığı üstlenen Sigmundur David Gunnlaugsson İsveç televizyon kanalı SVT’nin programında yayınlanan söyleşisinde ilk önce şimdiye kadar herhangi bir offshore şirketinin sahibi olmadığını öne sürmesinin ardından Vintris şirketindeki ilişkisi ortaya konunca söyleşiyi sinirli bir şekilde keserek stüdyoyu terk etti.

Arjantin Başbakanı’nın da başı dertte
Öte yandan La Nacion gazetesinde yer alan habere göre, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, babası Franco ve kardeşi Mariano ile birlikte Bahama Adalarındaki kuruluş tarihi 1998 ile feshedildiği 2009 tarihine kadar 11 yıl boyunca Fleg Trading Limited Şirketi’nin yönetiminde yer aldılar. Ancak, 2007 yılında ilk kez Buenos Aires Valisi seçilen Macri'nin yeminli mal beyanında Fleg Tradingle ilgili herhangi bir beyanatı bulunmuyor. Listede Lanus belediye başkanı Nestor Grindetti'nin olması da Macri'yi zora sokan diğer bir isim olarak Panama belgelerinde yer alıyor. Mauricio Macri'nin 2007-2015 tarihleri arasında iki dönem üst üste valiliği yaptığı yıllarda Grindetti Buenos Aires eyaleti ekonomi bakanı görevini yürütüyordu. İnternete sızan belgelere göre Grindetti, 2010-13 yılları arasında Panama merkezli bir şirketi ve İsviçre’deki gizli bir banka hesabını yönetmiş. 

“Balayı erken bitti”
İktidarının ilk 100 gününü tamamlayan Macri, yüksek enflasyon ve ekonomide durgunluk gibi sorunlarla uğraşırken Obama ziyareti ile hızla kaybettiği imajı yeniden yükselmeye başlamıştı. Ancak Buenos Aires Katolik Üniversitesi'nin Macri'nin iktidara geldiği son üç ayda aldığı ekonomik tedbirler neticesinde 1,4 milyon Arjantin vatandaşının yoksulluk sınırına döndüğü araştırmasının ardından, toplu taşımada %100'e , gaz ve suda %300'e dayanan zamlarla birlikte Macri'nin ülkenin en büyük ve güçlü sendikalarından taşımacılık sendikası lideri Pablo Moyano'nun deyimiyle “balayı günleri sona erdi.”

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2016, 09:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474