banner564

Babasının adı geçiyor

Basına sızdırılan Panama Belgeleri, İngiltere Başbakanı Cameron'ı da zor duruma soktu

Babasının adı geçiyor
banner598
Basına sızdırılan Panama belgelerinde İngiltere Başbakanı David Cameron'ın babası Ian Cameron'ın da adının geçmesi, başbakanı zora soktu.
Cameron'ın 2010 yılında vefat eden babası Ian Cameron'ın kara para aklama gibi faaliyetlerine yardımcı olduğu bildirilen Panamalı hukuk şirketi Mossack Fonseca'nın müşterileri arasında olduğu ortaya çıkması, Cameron'ı zor durumda bıraktı
Guardian gazetesinin haberine göre, Ian Cameron yöneticisi olduğu Blairmore şirketinin kârını bildirmemek için karışık yöntemlere başvurdu.
Habere göre, Ian Cameron'un, zengin müşterilerin yatırım fonlarını yöneten Blairmore şirketinin toplantıları için Bahamalar veya İsviçre'ye gittiği bildiriliyor.
Downing Street kaynakları ise BBC'ye yaptığı açıklamada, Cameron'ın babasının 1982 yılında kurduğu şirkette herhangi bir hissesinin bulunmadığını bildirirken pazar günü Başbakanlık sözcüsü, söz konusu iddialarla ilgili olarak bu konunun ''özel bir mesele'' olduğu açıklamasını yapmıştı.

''Başbakan hakkında soruşturma açılsın''
Muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn ise Cameron'ın ailesinin vergi usülsüzleri hakkındaki iddiaların ortaya çıkarılmasını talep etti
Corbyn, Cameron'ın Panama belgelerinde adı geçen aile üyelerinin yasadığı finansal işleri hakkında bilgi vermesi gerektiğini belirterek ayrıca bu konuda bir soruşturma açılması gerektiğini söyledi.
İşçi Partisi lideri, İngiltere Maliye Bakanlığı'nın aralarında Başbakan Cameron'ın ailesinin de bulunduğu kişiler ve siyasetçilerin vergi kaçırma iddialarının açığa çıkarılması için bir soruşturma başlatmasını istedi.
Sızdırılan belgelerde vergi kaçakçılığı ve para aklama faaliyetleri özellikle Rusya, Ukrayna ve İzlanda'da büyük etki yarattı. Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda, Avusturya, Hindistan, Hollanda ve Norveç'in de aralarında bulunduğu ülkeler, belgelerin sızdırılmasından sonra birkaç saat içinde resmi soruşturmalar başlattı, belgelerde adı geçen ülkelerin de gelecek günlerde benzer soruşturmalar açmaları bekleniyor.
Panama'daki hukuk firması Mossack Fonseca'nın 40 yıldan fazla bir süredir elinde çok gizli olarak tuttuğu 11 milyondan fazla belge Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung tarafından sızdırılmıştı. Belgelerde aralarında eski ve yeni devlet başkanlarının da bulunduğu çok sayıda ünlü ismin vergi kaçırma ve para aklama gibi yöntemleri ifşa edilmişti.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2016, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474