banner564

Roaming büyük kazık

27 AB ülkesinde 6 yıldan beri roaming yok ama Türkiye ile KKTC arasında hala uygulanıyor

Roaming büyük kazık
banner598

Özlem ÇİMENDAL

Avrupa Birliği  (AB) üyesi 27 ülkede,  2017 yılında son bulan roaming (dolaşım) uygulaması Türkiye ve KKTC arasında devam ediyor.
Abonesi olduğunuz GSM şirketinin kapsama alanı dışında kaldığınızda aynı firmanın anlaşmalı olduğu başka bir GSM şirketinin şebekesinden yararlanarak tekrar kapsama alanına girmenizi sağlayan ancak telefon faturalarını kabartan roaming uygulaması, ulaşımda sorunlara neden oluyor. Türkiye ve KKTC arasında Turkcell ve Telsim GSM şirketleri tarafından uygulanan roaming uygulaması ülke turizmini de olumsuz etkiliyor. 

Güney Kıbrıs da roaming dışı 
Güney Kıbrıs’ta da roaming uygulaması 2017’de son bulurken, AB ülkelerinden güneye gidenler telefon görüşmesi yaptığında, internet kullandığında veya mesaj attığında ek bir ücret ödemiyor, standart tarife uygulanıyor.

Faturalar kabarıyor
Türkiye’den KKTC’ye gelenler ise tüm mobil işlemleri için roaming uygulamasından dolayı ek ücret ödüyor. Bu durum KKTC’den Türkiye’ye gidenler için de geçerli oluyor. 
Çift yönlü olarak uygulanan roamingten dolayı GSM hattına sahip bir kullanıcı; Türkiye’de kullanım için günlük en düşük 79 TL roaming ücreti ödemek zorunda kalıyor. Anlaşmalı ülkelerin dışında olan ülkelerdeki günlük kullanımına ise 7 dakikalık internet 2 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Türkiye’den KKTC’ye gelen ve Türkiye GSM hattı kullanan bir kullanıcı ise en düşük tarifesine ek 160 TL roaming ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Arıklı: Ciddi şikayetler geliyor 
Konuyla ilgili Diyalog’a açıklamada bulunan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türkiye ve KKTC arasında iki GSM şirketi Turkcell ve Telsim tarafından uygulanan roaming ücretlendirmesinin KKTC turizmini olumsuz etkilediğini söyledi.  Arıklı, “Turist olarak ülkemize gelenler daha uçaktan iner inmez yüksek meblağlı roamingle karşı karşıya kalıyorlar. Bu insanların ailelerine seyahat sonrası ulaşmaları açısından da oldukça olumsuz bir durumdur” dedi.

Roaming’i Türkiye Turkcell ve Vodofone talep ediyor    
Bakan Arıklı, Türkiye’den KKTC’ye ya da KKTC’den Türkiye’ye giden kullanıcılara roaming uygulamasının Türkiye Turkcell ve Vodofone’nun (Telsim) talep ettiğini açıkladı. Arıklı, “Çok fazla şikayet alıyoruz. Buradaki GSM şirketlerinin yapabileceği bir şey yok. Uygulamayı Türkiye’deki Tukcell ve Vodofone talep ediyor” ifadelerini kullandı. 

Bakan Arıklı şunları söyledi:
“Roaming uygulamasından ciddi para kazanıyorlar. Kurban Bayramından sonra Tukcell ve Vodefone’un yetkilileri KKTC’ye gelecek. Bu konuyu da ele alacağız. Bu iki dev GSM şirketinin KKTC’den elde ettiği bu gelire ihtiyacı olmayacağını düşünüyorum. Bizi kırmayacaklardır. Bu durum KKTC turizmi için çok önemli. İnsanlar KKTC’ye geldiklerinde Türkiye ile haberleşmeyi istiyor. Ailelerine ya da buradaki bir yakınına ulaşmak istiyor ama roaming nedeniyle sorun oluyor.” 

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2023, 11:02
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ck
Ck - 12 ay Önce

Günaydınlarrrrr

ÜMİT  Ozdemirağ
ÜMİT Ozdemirağ - 12 ay Önce

Çok güzel yazmışsın Ck.
Sanki bu uygulamayı düşmanlar mı yaptıydı?
Sn Arıklı baycık.
Yoksa nenem mi yaptıydı?

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 10 ay Önce

Sayın Ulaştırmaa Bakanımız sakin olsun !
Yarın Türkiye ve KKTC de AB Üyesi oluncaa Roaming uygulaması da kalkar biraz sabırlı olalım Sayın BaKanımız !!

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473