banner564

Doğrudan katılım istiyor

Borrell’in, Kıbrıs müzakereleri konusunda kaleme aldığı mektup DİSİ tarafından basına sızdırıldı

Doğrudan katılım istiyor
banner598

   Avrupa Birliği (AB) Dış Siyaset ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell AB’nin Kıbrıs müzakerelerine doğrudan katılımının ne kadar çabuk olursa o kadar iyi olacağı görüşünü ortaya koydu.

   Fileleftheros gazetesi, Borrell’in Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı David McAllister’in sorusu üzerine 1 Haziran’da gönderdiği mektubun DİSİ tarafından basına verildiğini belirterek içeriğini aktardı.
   Habere göre Borrell, Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni bir gayriresmî 5+BM konferansı yapılması konusunda Cenevre’de varılan ve BM Genel Sekreteri’nin 29 Nisan’da açıkladığı anlaşmayı kutladığı mektubunda, “Gerek Kıbrıslı liderlerin gerek BM’nin faydalı bulacağı her türlü yardımda bulunmaya hazırız” dedi, özetle şu ifadeleri kullandı:
   “BM Genel Sekreteri Guterres’e gerek AB’nin gerek şahsen benim, arzu edilen sonucu hedefleyen prosedürün hassasiyetlerinin bilinciyle siyasi düzeyde katılmaya hazır olduğumu teyit ettim. Bulunacak çözüm Avrupa müktesebatına, AB’nin güvenlik supaplarına, bütünlüğüne, sorumluluklarına ve AB’nin karar alma prosedürlerine uygun olması gerekir.
AB resmî Kıbrıs konferansının gözlemcisidir. Yukarıda aktardığım sebeplerle AB’nin Kıbrıs müzakerelerine tam katılımı ne kadar çabuk olursa o kadar iyi olur. Bunu, Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türklerin önüne koyduk. AB üst düzey yetkilileri ikili görüşmelerde bulunmak üzere Nisan ayında Cenevre’deydi. AB BM ve müdahil taraflarla sıkı iş birliğini sürdürüyor.
   Kıbrıs’taki durumun sürdürülebilir olmadığı değerlendirmesini paylaşıyor ve Doğu Akdeniz'deki bölgesel istikrar ve refaha etkileri nedeniyle gerek Kıbrıs gerekse AB açısından her geçen gün daha da kaygılanıyorum.

Sorumluluk Kıbrıslıların

   Avrupa Konseyi AB’nin Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ve AB müktesebatına uygun kapsamlı bir çözüme tam bağlılığını defalarca dile getirdi. Ancak Kıbrıs sorununa çözüm dıştan gelemez ve çözüm bulma sorumluluğu esasen ve öncelikle Kıbrıslılarındır.
Komplike bir prosedür olduğunu biliyoruz ancak, görüşmelerim sırasında gerek Sayın Anastasiadis’in gerek Sayın Tatar’ın bir ortak zemin bulmak için BM ile iş birliğine hazır olmaları beni cesaretlendirdi.
   AP Dış Konular Komitesi’nin Kıbrıs’taki fiili durum ile ilgili görüş alışverişi düzenleme niyetini de kutluyorum.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473