banner564

En zor başlıklar

Rum Dışişleri eski Bakanı Markulli, mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantiler konusunda herhangi bir ilerlemenin olmadığını söyledi

En zor başlıklar
banner598
   Rum Dışişleri eski Bakanı Erato Kozaku Markulli,  Alithia gazetesinde yer alan söyleşisinde, mülkiyet, toprak, aynı zamanda güvenlik ve garantiler başlığının, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerde en kritik başlıklar olduğunu ve “bunlara hemen hemen hiç dokunmadıklarını” söyledi.
    Gazeteye demecinde, “hali hazırda 22 mülk kategorisi üzerinde anlaşmaya varıldığını” dile getiren Markulli, “bunların kriterlerin şekillenmesinde kendilerine yardımcı olacak bir çeşit araç olduğunu” ifade etti.
   Kıbrıs Türk tarafının henüz toprak konusunda niyetlerini ortaya koymadığını da ileri süren Markulli, bunun sorun yaratmakta olduğunu ifade etti.
   Gazeteye göre Markulli, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerindeki dondurulmuş olan altı başlığına da değindi ve bunların Türkiye’nin Rum kesimiyle olan ilişkilerinin normalleşmesi ve egemenlik haklarına saygı duymasıyla ilgili olduğunu söyledi.
   Gazeteye demecinde, AB’nin Türkiye’ye, sekiz başka başlığı daha bloke etmesinin sebeplerini izah eden Markulli, Türkiye’nin sahip olduğu yükümlülükleri yerine getirmemesiyle, AB katılım müzakerelerinin geleceğinin hiçbir perspektife sahip olmadığını iddia etti.
   Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türk lirasından Euro’ya geçiş konusundaki açıklamalarını da yorumlaması istenen Markulli, bunun Akıncı’nın Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve bu çerçevede (bir diğer ifadeyle Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde) Euro’nun kullanımının “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarının tümünde yayılmasına dair isteğini gösteren” olumlu bir gelişmeden ibaret olduğunu sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2015, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473