banner564

‘Karar almak çok zor’

Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Sırbistan Cumhurbaşkanı Dodik, federasyon konusunda uyardı:

‘Karar almak çok zor’
banner598
 Bosna Hersek’e bağlı Sırbistan Cumhurbaşkanı Milorad Dodik’in Güney Kıbrıs’ta bulunduğu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Bosna-Hersek devletinin işleyişi hakkında bilgi verdiği bildirildi.
   Fileleftheros gazetesi “Yoğun Anlaşmazlıkları Olan Karmaşık Devlet... Bosna Hersek Sırbistan Cumhuriyeti Başkanı Anastasiadis’e Bilgi Verdi” başlıklı haberinde Dodik’in ziyaretinin, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un iki ay önceki ziyaretine iade niteliğinde olduğunu ve Anastasiadis’le görüşmeye Sizopulos’un da katıldığını yazdı.
   Habere göre Dodik görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Kıbrıs’taki durum ile Bosna-Hersek Sırplarının karşı karşıya olduğu durum arasında benzerlik olduğunu belirterek “Anlaşıldığı kadarıyla burada Kıbrıs’ta, bir ülkede iki topluma dayalı yeni bir anlaşmayla ilgili bir plan var. Deneyimimiz, bu sistemin karmaşık ve süratli olması gereken karar alımlarını geciktirdiğini gösteriyor” dedi.
   Anastasiadis’e Türkiye’nin Bosna-Hersek’teki varlığıyla ilgili de bilgi verdiğini anlatan Dodik “Tek bir tarafa destek veriyor bu da ülkede karar alınmasını zorlaştırıyor” dedi, özetle şunları ekledi:
   “Bosna-Hersek yeniden birleşmiş ve barış içerisinde bir ülke olsa da, çeşitli toplumlar arasında zihniyet ve istekler açısından çok yoğun anlaşmazlıklar olan karmaşık bir devlettir. Bu da devletin işleyişini çok zorlaştırıyor. Ülkede karar almak ve uzlaşmak zordur. Bu, yabancıların daha çok müdahalesine yol açıyor, bu da devletin işleyişini ekstradan ağırlaştırıyor.”

Sorunlar devam ediyor
   Habere göre Marinos Sizopulos da “Sayın Dodik Başkan Anastasiadis’e, uygulanan karmaşık sistem nedeniyle Bosna-Hersek’in işleyişindeki büyük sorunları açıkça ve eksiksiz anlattı. Çeşitli milletler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle devlet verimli işleyemiyor, kalkınma olanağı yok ve hâkim olan barışa rağmen sorunlar devam ediyor” dedi, şunları da ekledi:
     “Anlaşılabileceği gibi bütün bu unsurlar, Kıbrıs sorununa demokratik, sürdürülebilir ve işleyebilir çözüm çabaları çerçevesinde Başkan Anastasiadis, hükümet ve siyasi güçlerimiz tarafından en iyi şekilde değerlendirilmeli ki ülkemizin iyiliği, halkımızın geleceği, bugünkü ve gelecek nesillerin güvenliği için bu sorunlardan kaçabilelim.”

EDEK’le işbirliği
   Politis “EDEK... Bosna’yla İlgili Belgesel” başlıklı haberinde Sizopulos’un Bosna –Hersek’e bağlı Sırbistan Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik –Anastasiadis görüşmesinin ardından Dodik’in, EDEK’in resmi davetlisi olarak, iki ay önce EDEK’in bölgeye yaptığı ziyarete iade maksadıyla Güney’de bulunduğunu açıkladığını yazdı.
    Habere göre EDEK’in gerek Bosna-Hersek’e bağlı Sırbistan Cumhuriyeti’nde, gerek Balkanlar’daki ve Rusya’daki siyasi partilerle temaslarına devam edeceğini açıklayan Sizopulos “Temaslarımız, Türk yayılmacı politikasını sınırlandırmak isteyen bütün güçlerle sıkı işbirliği perspektifi taşıyacak. Bosna Hersek’e bağlı Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği üzere Türkiye’nin müdahaleleri çok şiddetli ve baskıcıdır. Özellikle Müslümanların, Bosna-Hersek’teki diğer iki toplum aleyhine güçlenmesini istiyor” dedi.
   Haberde Rum halkının iki bölgeli iki toplumlu federasyon hakkında “bilgilendirilmesi” maksadıyla EDEK’in resmi internet sayfasında (www.edek.org.cy) ve partinin sosyal medyadaki hesaplarında 1995 Daydon anlaşmasıyla Bosna-Hersek’te “dayatılan” ve “Kıbrıs’ta da dayatılmaya çalışılan tıpatıp 
aynı çözüm modelinin” sonuçlarının açıkça görüldüğü 12 dakikalık bir belgesel yayınlanmakta olduğu da öne sürüldü. 


Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2016, 08:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474