banner564

Karpaz’ı da istedi

Anastasiadis “aradan 42 yıl geçmiş olsa da Kıbrıslı Türklerin elindeki topraklar Kıbrıslı Rumlara aittir”dedi

Karpaz’ı da istedi
banner598
 Ulusal Konseyi toplayan ve Mont Pelerin zirvesi hakkında bilgilendiren Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, toprakla ilgili düşüncelerini dana net bir şekilde ortaya koydu.
   Alithia gazetesine göre; Anastasiadis, Kıbrıslı Türkleri ima ederek  “Şu anda ellerinde bulunan topraklar Kıbrıslı Rumlar ait topraklardan başka bir şey değildirler. 42 yıl geçmiş olmasını göz ardı etmiyoruz ancak bu adaleti değiştirmiyor” dedi.
   Simerini gazetesi ise; Anastasiadis’in“Karpaz’ın Annan Planı’nda öngörüldüğü şekliyle özel statüde iade edilmesini önerdiğini” ,  BM’nin ise “Kıbrıs Rum tarafının, Güzelyurt karşılığında dönüşümlü başkanlığı kabul etmesini önerdiği” iddiasında bulundu.
   Alithia gazetesi: “Anastasiadis’in Çıkmaza İlişkin Söyledikleri Kuşku Götürmez” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çarşamba akşamı gerçekleştirdiği basın açıklamasında söylediklerinden hiç kimsenin “Kıbrıs Türk tarafının bile” kuşku duymadığını iddia etti.
    Gazete, Anastasidis’in sözlerinin özünde aslında, Mont Pelerin’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “göçmenlerin sayısına ilişkin kriteri sonuna kadar müzakere etmekten, büyük olasılıkla Türkiye’nin onayı olmadığı için, kaçındığını, bu yüzden Kıbrıs Türk tarafının toprak ve diğer konuların güvenlik ve garantiler konularıyla birilikte beşli bir konferansta ele alınmasını istediğinin” yer aldığını iddia etti. 
   Anastasiadis’in, Ulusal Konsey toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada da “suçlama oyununa girmeyerek, müzakerelerin devam etmesinde kararlı olduğunu” gösterdiğini belirten gazete “kapıları açık tutmak istiyoruz” dediğini aktardı. 
   Anastasiadis, şu anki koşullarda birlik olmaktan başka seçenek olmadığını ve sabırlı olunması gerektiğini belirterek, ikinci bir toplantı daha yapılacağını duyurdu.
   Eide’yle pazartesi günü saat 10.00’da görüşeceğini de vurgulayan Anastasiadis, yabancı faktörlerin kendilerinin haklılığını anladıklarını savundu.

Türkiye’yi suçladılar
   
   Öte yandan Rum siyasi parti yetkilileri, Ulusal Konsey toplantısı sonrasında yaptıkları açıklamalarda Anastasiadis’e destek belirten mesajlar verdiler.
   AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, müzakerelerin koşulsuz şartsız kaldığı yerden başlamasından yana olduklarını belirtirken, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise “çıkmazdan Türkiye’nin sorumlu olduğu” iddiasında bulundu.
   Diğer parti başkan ve yetkilileri de Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’yi suçlayıcı açıklamalarda bulundular.

Hrisostomos ile görüştü

   Bu arada Rum Başpiskoposu Hrisostomos , BM gözetiminde Kıbrıslı Rumların hakkın savunmak için müzakere eden Anastasiades`e desteklediğini beyanında bulundu. Ancak Hrisostomos hala bir çözüme ulaşılacağı konusunda iyimser olmadığını belirtti.
   Başpiskopos ve Anastasiades dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda bir araya gelerek
müzakerelerdeki son gelişmeleri ele aldı.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2016, 08:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473