banner564

Ortak strateji

Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Blok, Hristodulidis’le Türkiye-AB ilişkilerini görüştü

Ortak strateji
banner598

   Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Blok ile bir araya geldi. Görüşmede Güney Kıbrıs ile Hollanda’nın gerek bölgede gerek AB içerisinde ortak eylem kararı aldığı haber verildi.

   Görüşmede, Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’deki enerji projelerine Shell şirketi vasıtasıyla karışmış durumda bulunan Hollanda ile bölgede işbirliği yapma ve ortak eylemlerde bulunma konusunda anlaşmaya varıldı. 
   İngiltere’nin AB’den ayrılmasından en çok etkilenecek iki AB üyesi olarak Brexit konusunda da çok daha sıkı işbirliğine gitme kararı alınan Hristodulidis-Blok görüşmesinde, iki ülke Dışişleri bakanlıklarının sürekli temas halinde bulunduğu Türkiye-AB ilişkileri de masaya yatırıldı.
   Hollanda Dışişleri Bakanı Blok, görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada Genel Sekreter’in geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un yürütmekte olduğu istişarelerin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını gündeme getirmesi dileğinde bulunurken, “doğru siyasi irade ve esneklik ile müdahil taraflar arasında çözüme ulaşılabileceği” görüşünü ortaya koydu. 
   Hristodulidis ise Hollandalı dengine Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili detaylı bilgi verdiğini ve Rum yönetiminin, müzakerelere Crans-Montana’da kaldığı yerden başlaması arzusunu da ilettiğini anlattı.
    Hollanda ile “dış siyaset ve savunma politikasından insan haklarına, zayıf grupların güvenliğine ve çok taraflı sistem içerisinde iş birliğine kadar birçok alanda ortak değerlere sahip olduklarını” söyleyen Hristodulidis, bu ülke ile ticaret, yatırım ve eğitim konularındaki ilişkilerin daha da güçlendirilebileceğini söyledi.
   Gazete, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun, Hollanda Dışişleri Bakanı’nın Hollanda ve Fransa Dışişleri bakanlarının, Güney Kıbrıs’ı ziyaret ederken Kıbrıs Türk tarafı ile görüşmemesinin kabul edilemeyeceği açıklamasına, “Burcu, Kendileriyle Görüşmedikleri İçin Öfkelendi” başlığıyla yer verdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473