banner564

Takvim kabul edilmedi

New York zirvesini yorumlayan Rum basını “Anastasiadis memnun, Akıncı rahatsız”dedi

Takvim kabul edilmedi
banner598
 New York’ta gerçekleşen 3’lü zirve Rum gazetelerinde geniş yer buldu. Politis: gazetesi zirneyle ilgili haberinde “Takvimler Yok Ancak ‘En Kısa Sürede’ – Anastasiadis Memnun Akıncı Rahatsız – 2016 Hedef Olmayı Sürdürüyor” başlıklarını kullandı.
   Fileleftheros gazetesi: “Beşli Zirve Önerisi Kabul Görmedi – Akıncı Takvimlerde Israr Etti – Anastasiadis’ten Kesin Ret Cevabı – Genel Sekreter’den Anlayış” başlıkları altında manşetten verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la dün gerçekleştirilen üçlü zirveden “tam anlamıyla memnun” olarak ayrıldığını yazdı.
   Habere göre Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban’ın dünkü görüşmede “mükemmel olduğunu ve iddia ettikleri hiçbir şeyi görmezden gelmek istemediğini” söyledi.
   Anastasiadis, Ban’la görüşmede “bugüne kadarki ilerlemeler ve görüş ayrılıklarının duyulması fırsatının doğduğunu, önemli uzlaşıların yanı sıra önemli başlıklardaki uzlaşmazlıkların da ortaya konması fırsatı verildiği için görüşmenin sonuçlarından tam anlamıyla memnun kaldığını” ifade etti.
    Kıbrıs’a dönüşlerinde iki liderin ve müzakere gruplarının, Kıbrıs sorununa, biraz iddialı olsa da, 2016 yılında çözüm bulunmasını sağlamak için, yeni bir yoğunlaştırılmış müzakere faslına başlayacaklarını vurgulayan Anastasiadis, görüşmede “herhangi bir takvim veya sürecin hakemlik veya yapay takvimler olmaksızın Kıbrıslılara ait olduğu ilkesinden herhangi bir ödün verilmediğini” savundu.
  Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununa “her iki toplumun endişelerini giderecek kalıcı, fonksiyonel ve vatandaşlarının insan haklarına saygılı olacak bir çözüme en kısa sürede ulaşmak için durmadan çalışmaya hazır olduklarını Ban’a da aktardığını” ifade etti.

Biden memnun etti

   Gazete, Anastasiadis’in açıklamasında ABD’deki diğer temasları ve özellikle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le gerçekleştirdiği görüşmeye de değindiğini aktardı.
   Biden’e “mülkiyet, toprak düzenlemeleri ve garantiler konularında görüşlerini sunduğunu ve Biden’in izlediği yapıcı tutumdan çok memnun kaldığını” dile getiren Anastasiadis, Biden’le enerji ve diğer stratejik işbirliği konularını da ele aldıklarını ifade etti. 
   Gazete, haberinin yorum kısmında, Akıncı’nın görüşmede bir “yol haritasında ısrar ettiğini, Anastasiadis’in de bunu ısrarla reddettiğini” belirterek “Akıncı’nın ısrarının görüşmede bir an gerginliğe sebebiyet verdiğini” savundu.
   Gazete, BM Genel Sekreteri Ban’ın, Kıbrıs Rum tarafının herhangi bir takvimi kabul etmeyeceğini anladığını ve akabinde liderlerin hizmetinde olduğunu vurguladığını da öne sürdü.
   Simerini gazetesi ise, “Ban’dan Can Simidi – Anastasiadis’i Ban Ki Moon Kurtardı – Akıncı Eide’yi Kendisini Kandırmakla Suçlayarak Sinirli Bir Şekilde Ayrıldı” başlıkları altında verdiği haberinde, üçlü zirvenin gergin bir ortamda geçtiği iddiasında bulundu.
   Gazete, Akıncı’nın yol haritasında ısrar etmesi sebebiyle üçlü görüşmede Anastasiadis ve Akıncı arasında gerginlik çıktığı iddiasında bulunurken, Ban’ın Kıbrıs Rum tarafının görüşünü destekleyerek Anastasiadis’e can simidi olduğu yorumunda bulundu.
   Haberde, Akıncı’nın görüşmenin sonucundan büyük rahatsızlık duyduğu ve ayrılırken BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye “beni kandırdınız” dediği de iddia edildi.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2016, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473