banner564

Tam destek

Güney Avrupa ülkelerinin liderleri, Rum tarafının tek yanlı sondaj çalışmalarını ele aldı 

Tam destek
banner598

    Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Malta’da gerçekleştirilen toplantıda, Güney Avrupa ülkelerinin liderlerini, tek yanlı olarak ilan edilen Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) gelişmeler konusunda bilgilendirdiği haber verildi.

   Haravgi gazetesine göre Anastasiadis, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda kalıcı ve işlevsel bir çözüm bulunması için şartların oluşturulmasına katkıda bulunma konusundaki kararlılığını yineleyerek, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” verdikleri destekten ötürü diğer liderlere de teşekkür etti.
   Gazete, Kıbrıs (Rum) Haber Ajansı KİPE’nin atıfta bulunduğu bilgilere göre, MED7’nin, kabul edilmesi beklenen ortak açıklamasının nihai taslağında “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne, Avrupa ve Uluslararası hukuk uyarınca, MEB’i içerisindeki doğal kaynaklarıyla ilgili araştırma yapma, bunları geliştirme ve bunlardan istifade etme konusundaki egemenlik haklarını kullanmasına ilişkin tam desteğini ve dayanışmasını yinelediğini” aktardı.
  Açıklamada, önceki kararlara atıfta bulunularak “Türkiye’nin uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı duyması gerektiğine işaret edildiği” de belirtildi.

Türkiye’ye mesaj verildi

   Politis gazetesi de konuya ilişkin haberinde, AB’nin Akdeniz’deki 7 üye ülkesinin dün Malta’da gerçekleştirilen toplantısının, Türkiye aleyhinde “saldırgan” bir ortak açıklamayla tamamlandığını iddia etti.
   Gazete, Rum Yönetimi’nin ortak açıklamada “gerek Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin çabalar, gerek de enerji meseleleri ve Kıbrıs MEB’indeki Türk ihlalleri konusunda tam ve net bir destek sağladığını” öne sürdü.
   Gazete, AB’nin Akdeniz’deki 7 ülkesinin, “Kıbrıs sorununda, BM’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde, garantiler, müdahale hakları ve yabancı askeri birlikler olmadan, Kıbrıs sorununun kalıcı ve kapsamlı çözümünü sağlayacak esaslı müzakerelerin yeniden başlamasını istediğini” iletti.
  MED7’nin “Türkiye’yi Doğu Akdeniz ve Ege’de devam etmekte olan yasadışı faaliyetlerine son vermeye çağırdığını” da yazan gazete, MED7’nin “AB’yi ise gelişmeleri yakından takip etmeye ve Türkiye’nin uymaması halinde, Türkiye karşısında uygun önlemler alınmasını düşünmeye çağırdığını” ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474