banner564

‘Yıkım olur’

AP milletvekili Hristoforu, Rum halkının ikinci kez ‘OHİ’ demesi halinde büyük zarar göreceklerini söyledi

‘Yıkım olur’
banner598
 Rum lideri Nikos Anastasiadis’in partisi DİSİ’yi temsilen Avrupa Parlamentosu’nda görev yapan  Lefteris Hristoforu, “Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü hiç şüphesiz bizim taraf için yıkıcı olur, çözümsüzlüğün büyük mağlubu Kıbrıs Helenizmi olacağı kuşku götürmez” dedi.
   Hristoforu, Alithia’ya verdiği özel mülakatta Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının devam ettiğini ancak Rum halkının önüne, beklentilerine cevap vermeyen bir çözüm konulması halinde bir “ohi” (hayır) daha çıkacağını, bunun da bugün ve gelecek açısından ancak olumsuz etkileri olabileceğini söyledi.
   Türkiye’nin AB ilerleme raporunu, mülteci krizi nedeniyle AB’nin Türkiye ile çatışmak istemediği bir dönemde, bugüne kadar hiç olmadığı kadar “iyi” hale getirmeyi başardıklarını da söyleyen Hristoforu, bu konuda elde ettikleri “başarıları” özetle şöyle sıraladı:
    “Rapordaki başarı, iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olacak, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve uluslararası hukuka dayalı federasyona dönüşeceğini açıkça ortaya koymasıdır. Dönüşüm mantığının Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’nce benimsenen raporda yer alması çok olumludur çünkü bu şekilde bu kritik mesele Avrupa’nın desteğini de alıyor. Türk askerlerinin çekilmesi, Maraş kentinin iadesi ve kolonizasyon konusunda Türkiye’nin kınandığı açıkça belirtiliyor. Kıbrıs ve genel olarak Helenizm’le ilgili diğer birçok olumlu nokta da var. Buna rağmen daha da iyileştirmek için çabalamaya devam edeceğiz. Türkiye rapor konusunda tepki göstermeye başladı ve Kıbrıs Türk partilerinin de olumsuz tepki vermesi, bizim taraf açısından olumlu sonuçlarını gösteriyor.”

Güzelyurt verilmeli

   Hristoforu “Türkiye’nin Güzelyurt’u vermeyeceğini açıkça ortaya koyması halinde müzakerelerin doğrudan torpilleneceğini” ima ederek “Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs sorununda geri dönüş yapamayacağımızı ve kendileri açısından kesin ve tartışma götürmez görünenlerin bizim taraf açısından kabul edilmediğini anlamaları gerek. Kıbrıs Helenizmi’nin, beklentilerinin altında bir çözüme boyun eğip kabul etmesi söz konusu değil” dedi.
    Gazetenin “Kıbrıs sorununun, biz reddettiğimiz için çözümsüz kalması ne anlama gelir” sorusuna karşılık “Çözümsüzlük hiç şüphesiz bizim taraf açısından yıkıcı olacak” diyen Hristoforu “Bugün ve gelecek açısından ancak olumsuz etkileri olabilir. Çözümsüzlüğün en büyük mağlubunun Kıbrıs Helenizmi olacağından şüphe yok” ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2016, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473