banner564

‘Yıldırım ziyaret’

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Goffus bugün Kıbrıs’a geliyor

‘Yıldırım ziyaret’
banner598

  ABD Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO’dan sorumlu Bakan Yardımcısı Thomas Goffus’un bugün Güney Kıbrıs’a gideceği haber verildi.

   Alithia gazetesinin ‘Yıldırım ziyaret’ başlıklı haberine göre, ABD Savunma Bakanı Goffus, Kıbrıs’ın yanı sıra bölge ülkelerine ziyaretler gerçekleştirecek.
   Rum yönetiminin Thomas Goffus’un ziyaretini, “güçlü mesajlar vermesi ve sembolize ettikleri” açısından çok önemli bulduğu kaydedilen haberde ziyaretin, Exxon Mobil’in tek yanlı ilan edilmiş Rum MEB’i içerisinde sondaj hazırlıklarının son aşamasına girdiği döneme denk geldiğine dikkat çekildi.
   Habere göre ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada Goffus’un Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis ve diğer Rum yetkililer ile BM ve İngiliz yetkililer ile güvenlik konularını görüşeceği belirtildi.
   Fileleftheros haberi “Desteyi Yeniden Karıyorlar… Birleşik Devletler Kıbrıs’ı Doğu Akdeniz’deki Temel Kart Görüyor… Yeni Bölgesel Denge- Thomas Goffus Savunma Konuları ve Bölgedeki Gelişmeleri Görüşüyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
   Gazete Goffus’un gelişini “Türkiye’nin Rusya ve İran’a yönelişi ve ABD’nin Doğu Akdeniz’in kontrolünü Moskova ve Tahran’ın eline bırakma niyetinde olmamasına” bağladı.
   “ABD’nin bu nedenle Doğu Akdeniz’deki işbirlikleri destesini yeniden kardığı ve Güney Kıbrıs’ın da bu deste içerisindeki kartlardan biri olduğu” yorumunu yapan gazete, şu ifadeleri kullandı:
   “Amerikalıların Suriye’den çekilme kararı, nüfuz menzillerine giren ve Ruslara kaptırmak istemedikleri bölgeden de uzaklaşacakları anlamına gelmiyor. ABD, İsrail’in ölümcül düşmanı İran’ın Suriye veya Türkiye üzerinden Doğu Akdeniz’de görünmesini istemiyor.”
    Haberde birkaç yıl öncesine kadar Goffus’un ki gibi bölge ziyaretlerinde Güney Kıbrıs’ın ziyaret kapsamı dışında tutulduğunu ve Amerikalıların, Güney Kıbrıs ile savunma konularını istişare etmek niyeti taşımadıkları hatırlatıldı. Goffus’un gerek Rum gerek BM’den ve İngiliz yetkililerle görüşmeler yapacak olmasının, “Amerikalıların, Ada’daki savunma durumuyla ilgili -resmi yöntemle- bilgi almak istediklerini gösterdiği” eklendi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474