banner564

110 bin sigortalı var

Çeler, Çalışma Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında rakamlarla bilgi aktardı:

110 bin sigortalı var
banner598

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 305 milyon 481 bin 100 TL’lik bütçesi Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi oy çokluğuyla kabul edildi. 

Görüşmede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ve bakanlık bürokratları hazır bulundu. Çeler, görüşmenin sonunda milletvekillerini yanıtladı ve bakanlığın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. 
Gürçağ:Ne zaman hayata geçecek
Görüşmede ilk sözü UBP milletvekili İzlem Gürçağ aldı. Gürçağ, Engelsiz Yaşam Evi’ne ikinci etabının ne zaman hayata geçeceğini, Sığınma Evi’nin ne zaman tamamlanacağını sordu. 
Lapta Huzur Evi’nin fiziki yapısının yaşlılar için uygun olmadığını kaydeden Gürçağ, yeni huzur evi projesiyle ilgili bilgi talep etti.
Amcaoğlu:Sınıfta kaldık
Gürçağ’dan sonra UBP milletvekili Olgun Amcaoğlu söz aldı. 
Amcaoğlu, “Farklı gelişen bireyler konusunda sınıfta kalan bir ülkeyiz” dedi. 
Olgun Amcaoğlu, Engelsiz Yaşam Evi’nin tamamlanması gerektiğini, bu konuda sadece hükümete değil, muhalefete de sorumluluk düştüğünü kaydederek, “Bu proje önümüzdeki yıl bitirilmeli” dedi. 
Amcaoğlu, kendi hükümetleri dönemde 50 engelli istihdamıyla ilgili taslak çalışma hazırladıklarını belirterek, bu taslak çalışmanın tamamlanmasını istedi.
Manavoğlu:Önce kendi sonra çocukları
HP milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, üçüncü dünya ülkelerinden KKTC’ye çalışmaya gelenlere işaret ederek, “Kişi önce kendi geliyor, sonra eşini ve çocuklarını getirtiyor. Sadece bir sigortayla 4 kişiye hastanelerde, eğitimde ve diğer kamusal alanlarda hizmet veriliyor…” dedi.
Gündüz:Gereği yapılsın
UBP milletvekili Menteş Gündüz, engellilerin yaşadığı sorunlara değinerek, Güneşköy Engelli okulunun araç ihtiyacının giderildiğini ancak burada tek şoför çalıştığını söyledi. Gündüz, bu konuda gereğinin yapılmasını istedi.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasası’nın başkan olduğu komiteden geçirildiğini anımsatan Gündüz, “Eylem başka, söylem başka. Buna üzülüyoruz. Yapılması gereken neyse biz de üzerime düşeni yapmaya hazırız. Sığınma Evi hayata geçirilmeli” dedi. 
Çaluda: Mümkün değil
Komitede UBP milletvekili Aytaç Çaluda da söz aldı. Çaluda, bakanlığın bütçesinin geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 36 arttığını kaydederek, “Hükümet programındaki hedeflere bu bütçeyle ulaşılması mümkün değil” dedi.
Çeler:Girişim yaptık
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler de, milletvekillerinin konuşmalarını yanıtladı.
Planlama ve İnşaat Dairesi’nden Engelsiz Yaşam Evi’nin ikinci etabını tamamlamasını talep ettiklerini, uzun süre alsa da ikinci etabın tamamlandığını ve bloke için gerekli girişimi yaptıklarını söyledi.
Bakan, ikinci etap için yaklaşık 7 milyon TL’ye de ihtiyaç olduğunu söyleyerek, ikinci etap projenin Türkiye tarafından karşılanacağını anımsatarak mevkidaşı ile bu konuda da görüştüklerini ifade etti
Şiddetle mücadele birimlerinin odak noktalarının tüm kurumlarda oluşmaya başladığını belirten Bakan Çeler, “Polis,18 memurunu bu haftadan itibaren her ilçede görevlendirdi. Şiddeti önlemek için yapılması planlanan merkezin de çalışmaları başlayacak” dedi. 
Sosyal Hizmetler Dairesi’nin personel sayısının artırıldığını kaydeden Bakan Çeler, “13 yeni arkadaşımızı ailemize kattık” dedi.
Çeler, sigortalıların aktif pasif oranının 2.97 olduğunu, 110 bin 838 aktif sigortalı bulunduğunu dile getirerek, geçmişte oranın 2.85, aktif sayısının 102 bin 944 olduğunu belirtti. 
Çeler, borç oranlarıyla ilgili de bilgi verdi.
Çeler, iş sağlığı ve güvenliği, eczacılara ve vatandaşlara ödenen ilaç parası, bireysel emeklilik konusundaki çalışmalar gibi başlıklarda da kendisine yönetilen soruları yanıtlayarak, ülkede yurt dışından gelen yaklaşık 50 bin işçi olduğunu, bu kişilerin aylık maaşının ortalamasının 500 dolar civarında olduğunu söyledi.
Çeler, “Biz yılda yaklaşık 150 milyon doları yurt dışına gönderiyoruz” dedi.
Çeler, Çalışma Dairesi ve İş Bulma Merkezi’ni Çalışma Bakanlığı bünyesine aldıklarını, iş bulma ve işçi arama olanaklarının bakanlık kontrolünde olması için çalıştıklarını belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474