banner564

24 milyonluk vurgun

Rum Elektrik Kurumu’nun hasarlı elektrik direği almasıyla ilgili skandalın arkasından Adalet Bakanı ile Yunan Büyükelçiliği çıktı

24 milyonluk vurgun
banner598
 Rum Elektrik Kurumu’nun (AİK), 24 milyon Euro’luk hasarlı elektrik direği satın almasıyla ilgili skandalın patlak vermesi üzerine dikkatler güneydeki Yunan Büyükelçiliği ile Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’ya yöneldi.
   Haravgi gazetesi “Direklerle İlgili Ucu Çoğuna Dokunan Yeni Araştırma” başlığıyla manşete çektiği haberinde, AİK’in hasarlı elektrik direği satın alımının arkasında 24 milyon Euro’yu aşan büyük bir skandalın gizli olduğunu, 2014 yılının  kasım ayında  başlayıp 2015’in aralık ayında  tamamlanan polis araştırmasının sözleşmeyle sınırlı kalması nedeniyle Başsavcılığın yeni ve kapsamlı bir araştırma başlattığını yazdı.
   Habere göre, AİK Yönetim Kurulu ilk başta ihale şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle VEKS DRAMAS’ın teklifini reddetti. Ancak VEKS DRAMAS, bugün Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı olan avukatı Yonas Nikolau aracılığıyla Denetleme Makamı’na başvurdu ve Denetleme Makamı şirketi haklı buldu.
   AİK’in hukuken, Denetleme Makamı’nın kararını Yüksek Mahkeme’ye götürme yetkisi olmadığına dikkat çeken gazeteye göre, AİK Genel Müdür Vekili Andonis Patsalis, kurumun 24 milyon Euro’nun üzerinde zarara uğradığı için meseleyi yargıya götürdüğünü, şirket avukatlarının duruşmaya katılmadığını, Kurum’un hukuk danışmanlarının da mahkemeden, kurumun çıkarlarının korunması talebinde bulunmadıklarını anlattı.
   Patsalis, AİK’in, direkler hasarlı çıktığı için şirket tarafından verilen teminata el koymak yerine teminat miktarını 400 bin Euro’dan 170 bin Euro’ya düşürdüğünü, hatta şirketin yazılı talebi olmamasına rağmen sözleşme süresinin dolmasına iki yıl varken (2009’da) 30 bin Euro’ya düşürdüğünü söyledi.
    Bütün bunlara rağmen hasarlı ve tehlikeli elektrik direklerinin parti parti alınmasına devam edildiğine dikkat çeken Patsalis, ihaleye siyasi müdahale olup olmadığı sorusuna karşılık “öyle bir emir yoktu ancak Yunan Büyükelçiliği’nin AİK’e, VREKS DRAMAS şirketinin çıkarlarını ileri götüren ve ihalenin sonuçlandırılmasındaki gecikmenin nedenini soran bir mektubu var” dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2016, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474