banner564

30 yaşında 60 gibi

Ürolog Alper Sözüöz; işsizlik, borç, geçim sıkıntısı gibi sorunların gençlerde ‘cinsel sorunları’ artırdığını söyledi

30 yaşında 60 gibi
banner598

Ömer KADİROĞLU

   Kuzey Kıbrıs’ın tanınmış doktorlarından Ürolog Alper Sözüöz, toplumun hemen her kesiminde; özellikle de gençlerde işsizlik, geçim sıkıntısı, aile sorunları ve gelecek belirsizliği nedeniyle ciddi sağlık sorunlarının görüldüğüne dikkat çekti. Sözüöz, “Toplumun en önemli sağlık sorunu sadece kalp veya kanser hastalıkları değildir. Diyabet ve psikolojik sorunların yanı sıra gittikçe artan cinsel sorunlar vardır” dedi.
    Sertleşme sorunu yaşayan 30 yaşındaki gençlerin dahi artık cinsel gücü arttırıcı ilaçlara başvurduğunu söyleyen Sözüöz, yaş ilerledikçe ilaç ihtiyacının arttığına dikkat çekti. Sözüöz “ geçmiş yıllarda 60 yaştaki insanlar için gerekli olan cinsel ilaçlar şimdi 30-40’lı yaşlarda kullanılıyor” şeklinde konuştu.
   Ürolog Alper Sözüöz, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:
Soru: Gençlerde cinsel sorunların arttığı yönünde iddialar vardır. Ne tür sorunlar yaşanıyor?
Cevap: Eskiden iktidarsızlık dediğimiz serleşme sorunu ile karşılaşıyoruz. Sertleşme sorunu her yaşta rastlanabilen bir sorundur. Eskiden bu duruma psikolojik bir durumdur diyorduk ancak sonralarda anlaşıldı ki pek çok sağlık sorunu sertleşme sorununu ortaya çıkarabiliyor. Psikolojik kökenden kaynaklanan sertleşme sorunu daha çok gençlerde yaşanıyor. Bunun nedenleri yaşam koşulları, depresyon, maddi sıkıntılar, endişeler ve güven kaybı gibi nedenler 30’lu yaşlarda bu tür sorunlara neden oluyor. Öte yandan diyabet hastalarının her ikisinden birinde sertleşme sorununu görebiliyoruz. Tüm yaş oranlarını ele aldığımızda yüzde 20 civarında gibi değerlendiriliyor ancak 40’lı yaşlarda erkeklerin yüzde 40’ında sertleşme sorunu olduğu istatistiklerde ortaya çıktı. Erkeklerin yüzde 40’ında sertleşme sorunu olduğu açıklandı. Türkiye’de Üroloji derneğinin yaptığı araştırmalarda bu rakamın yüzde 69’lara kadar vardığı belirlenmiştir. 
Soru: Sertleşme sorunu neden yaşanır
Cevap: 40’lı yaşlardan itibaren damar sorunları, diyabet, kullanılan ilaçların yan etkileri, göbek çevresinin yağlanması, hiper tansiyon ve kullanılan tansiyon ilaçları ile kan yağlarının yüksek olması önemli risk faktörleridir. Sertleşme hadisesi penisin kanla dolması ile mümkündür. Penisin kanla şişmesini etkileyen pek çok faktör var. Bu faktörler arasında sinirsel faktörler, hormonal faktörler ve kimyasal faktörler de bulunuyor. Beyinden bazı uyaranlar sinirler yoluyla penise emir gönderir ve temas veya görsel uyarı neticesinde sertleşme olur. Bu gibi durumda sinirlerde bir sorun varsa veya organda bir rahatsızlık varsa (damarlarında daralma sonucu organa kanın az gitmesi veya sinirlerde bir sorun) organda sertleşme sorunu meydana gelebilir. Vücuttaki damarlarda mevcut bir sorun varsa sertleşme sorunu yaşanıyor. Sertleşme ile ilgili yaşanan bir sorun varsa bu sorun birkaç yıl sonra yaşanacak kalp damar probleminin habercisidir. Sertleşme sorunu ile ilgili karşımıza gelen kişiler mutlaka kalp damar hastalığını da sorgulaması gerekmektedir. 

Soru: Birtakım macunlar var bu macunlar cinsel gücü arttırıyor mu?
Cevap: Macun ve içeceklerin olduğunu duyuyoruz ve bunların içerisinde sertleşmeye yönelik ilaç var mı yok mu bilemiyoruz. Bu tür içecek ve macunları yaygın olarak kullandıklarını duyuyorum. Bunların devlet tarafından kontrol ediliyor diye ümit ediyorum. Psikolojik açıdan bir moral verdiği için belki bir faydası olabilir ancak sertleşme sorunu çok yönlü bir hadisedir. Dolayısıyla mutlaka altta yatan sebebe yönelik bir araştırma yapılması gerekmektedir. Yukarıda saydığımız birçok etken sertleşme sorununa neden oluyor ve hemen ilaca başvuru yapılmamalıdır. Bunların yerine hareket arttırma, kilo verme, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzını değiştirmesini öneriyoruz.
Soru: Sertleşmeye yardımcı olacak meyve ve sebzeler nelerdir?
Cevap: Meyve eşittir şekerdir dolayısıyla bir kısım hasta da şimdilerde diyabet hastasıdır. Damar hastalıklarının ikinci büyük sorunu diyabettir. Dolayısıyla meyve ile sertleşme sağlamak mümkün değildir. Bazı insanlar babutsa’nın (diken inciri) çok işe yaradığını kimisi Gabbar’ın çok yararlı olduğunu söylemektedir. Bütün bunlar meyve ve sebzedir cinsel gücü arttırmaz. 
Soru: Cinsel isteksizlik neden olur?
Cevap: bunların en başında psikolojik nedenler olabilir. Gelecek kaygısı, borç, iş sorunları, maddi sorunlar gibi durumlar cinsel isteksizliğe neden olabilir. Bazı erkekler de eşcinseldir ve toplum baskısından dolayı kendini kamufle etmek için evlenmiştir. Bu tür kişilere tavsiyem ne kendi hayatınızı, ne de kendinize eş olarak seçtiğiniz bayanın hayatını zorlaştırmayın. Ben rastlıyorum bana geliyorlar ben eşcinselim diyor. Hem cinsime ilgi duyuyorum, zoraki ilişkiye giriyorum eşimle diyor. Bu nedenle onlara evlenmeyin tavsiyesinde bulunuyorum. Elin kızının da başını yakmayın. 
Korunma çok önemli
Soru: Diğer cinsel sorunlarla ilgili olarak ne söylemek istersiniz?. Ne tür sağlık sorunları yaşanıyor?
Yanıt: Günümüzde en çok görülen cinsel hastalıklar papilloma virisü, genital siğiller, frengi, bel soğukluğu gibi hastalıklardır ve bunlar bulaşması oldukça hızlıdır. Özellikle kadınlarda geç fark edildiği için geç tanı koyuluyor fakat tedavisi vardır. Çok eşlilikte korunmanın önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum.
Soru: Ne gibi önlemler tavsiye edersiniz? 
Cevap: Bir kere ben mesleğimde 80’li yılların başında gördüğüm hastalıklarla günümüzdeki hastalıklar arasındaki fark, süratle yaygınlaşması ve çeşitliliği oldu. Kesinlikle mümkün olduğu kadar tek eşliliğe önem verilmelidir. Prezervatif de korunma yolları arasındadır fakat siğillerde prezervatifle korunmak pek mümkün değildir. Eğer cinsel temas sırasında siğiller fark edilirse kesinlikle ilişkiye devam edilmemeli ve geri çekilerek duşa girilip daha sonra da bir uzmana gitmekte fayda vardır. Tabi her gördüğümüz zararlı cinsel siğil değildir. Eğer siğilin etrafında yara çıban gibi şeyler görülürse doktora başvuru yapılmalıdır.
Soru: Erken boşalma neden olur?
Cevap: Kişinin kendi isteği dışında boşalmasına erken boşalma diyoruz. Genelde iki dakikadan az bir sürede meydana geliyor. Bu son derece önemli bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu hadise hem kişinin kendisini hem de partnerini mutsuz eder bir durumdur. Bu sorun doğuştan olduğu gibi sonradan da olabiliyor. Bunun altında da ekonomik sorunlar ve psikolojik sorunlar yatmaktadır. Bel fıtığı veya bel soğukluğu ile tiroit bozuklukları veya hormonal bozukluklar da erken boşalmaya neden olabiliyor. Son yıllarda bulunan bazı ilaçlar var ancak bunun öncesinde kişilere egzersizler veya kremlerle jeller öneriyoruz bunlarla kendine çözüm bulamazsa ilaçla tedavi uyguluyoruz.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

ÇOK FAZLA ALKOL VE UYUŞTURUCU KULLANIMINDAN ÖTÜRÜ, ERKEKLİK FONKSİYONLARI ÇÖKTÜ. ÇÖZÜM BELLİ,ALKOL,SİGARA VE UYUŞTURUCUYU KES , ZİNAYA SON VER EVLEN VE EŞİNE SAHİP ÇIK !!!!!!!!!

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473