banner564

‘Adaletli ve  şeffaf değil’

Üç belediye, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı taslağını reddettikleri bildirildi

‘Adaletli ve  şeffaf değil’
banner598

 Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi belediyelerinin  adaletli, şeffaf ve tarafsız bir imar planının ortaya çıkmamasını gerekçe göstererek Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı taslağını reddettikleri bildirildi

Konuyla ilgili dün saat 14.00’te Merit Otel’de düzenlenen basın toplantısına İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar, İskele Belediyesi İmar Plan Teknik Komite Üyesi Doç Dr. Bertuğ Akıntuğ ile Şehir Plancısı ve İskele Belediyesi İmar Plan Teknik Komitesi Koordinatörü Dr. Can Kara ile çevre örgütlerinden temsilciler katıldı.
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu bugüne dek yapılan tüm çalışmalar sonucunda adaletli, şeffaf ve tarafsız bir imar planı taslağının çıkmasının beklendiğini fakat bunun olmadığını kaydetti.
İskele Belediyesine son sunulan imar planı taslağında yeni fakülte veya üniversitelerin İskele’de kurulmasının mekânsal olarak desteklenmesi konusunda eksiklik, imara açılacak bölgele ve önerilecek yoğunluk değerleri konusunda yapılan stratejik yanlışlar bulunduğunu açıklayan Sadıkoğlu, kamuya ait parsellerin ve hali arazilerin şahıslara kiralanmasının önünün açıldığını da ifade etti.
Sadıkoğlu 3 belediye başkanının reddettiği, 2 kaymakamınsa olumlu baktığı plan taslağı adına ret gerekçelerini, öneri ve kaygılarını sunduklarını, Şehir Planlama Dairesinin gerekli incelemeleri 2 gün içinde yapacağını ve plan taslağına Birleşik Kurul’da son şeklinin verilerek 26 Aralık’ta geçirileceğini ifade etti.

Zurnacılar: Üç değil 28 belediyede yapılmalı
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar da, 3 belediyede değil 28 belediyede imar planı yapılması gerektiği görüşünü dile getirdiği konuşmasında, her bölgenin kendine has özellikleri bulunduğunun unutulmaması gerektiğini, üç belediyenin aynı anda plana tabi tutulmasının doğru olmadığını yineledi.
Yeniboğaziçi’ne bağlı 7 köy bulunduğunu bunların 5’ine Güney göçmeni ailelerin yerleştiğini, arazilerinin eşdeğer olduğunu, topraklarında tarım yapılamadığını ve bölgede SİT alanlarının mevcut olduğunu anlatan Zurnacılar, Yeniboğaziçililerin Güney’de bıraktığı toprakların yarısını dahi alamadığına işaret etti.
Zurnacılar kırsal kesim arsaları konusunda da halkta mağduriyetler bulunduğunu söyleyerek, daha önce sınırsız ve plansız verilen imar izinleri dolayısıyla üç kez mağdur edilmiş bir halkın arazilerinin bir kez daha ellerinden alınıp mağdur edilmesinin yanlış olacağını vurguladı.


Kara: Strateji ve hedefler plana yansımadı
Şehir Plancısı ve İskele Belediyesi İmar Plan Teknik Komitesi Koordinatörü Dr. Can Kara da İskele Belediye Meclisi’nin olumsuz oy verdiği plan tasarısıyla ilgili sorunları dile getirirken, “Vizyon ve Stratejiler” çalıştayında ortaya konan strateji ve hedeflerin plana tam olarak yansımadığını anlattı.
Kara, Ülkesel Fiziki Plan hedeflerinin plana doğru yansıtılmadığını, fakülte veya üniversitelerin İskele’de kurulmasının mekânsal olarak desteklenmediğini, kamuya ait parsellerin ve hali arazilerin şahıslara devredilmesinin önünün açıldığını, İskele – Long Beach bölgesindeki atık su arıtma tesislerinin yetersiz olduğunu ve sağlıklı çalışmadığını aktardı.
Kara, ayrıca, verimli tarım arazilerinin bütünlüğünün korunması ve verimliliğinin korunması ile ilgili hedeflerin imar planında yer almamasının düşündürücü olduğunu, 10 bin konuta ihtiyaç varken 43 bin konutla ihtiyacın çok üstünde bir konut gelişiminin önünün açıldığını belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473