banner564

Aşk’ları bir yıl sürmedi

Geçtiğimiz yıl içinde bin 45 boşanma davası açıldı 798’i sonuçlandı

Aşk’ları bir  yıl sürmedi
banner598
Melin DOBRAN – Çiğdem AYDIN 
Aile mahkemesindeki istatistikler incelendiği zaman boşanma davalarındaki yüksek rakamlar dikkat çekiyor. Kuzey Kıbrıs’ta 2015 yılında 1045 boşanma davası açıldı. Mahkeme 2015 yılı içerisinde 798 davayı sonuçlandırdı. 798 çift boşandı.
Boşanma kararı alan çiftlerin önemli bir bölümünün karşılıklı anlaşarak mahkemeye geldiği anlaşılıyor. 2015 yılı içerisinde gerçekleşen 798 boşanmanın 578’i “Evlilikleri en az bir yıl sürmek koşulu ile bir taraf öteki tarafın davasını kabul etmişse” şeklinde gerçekleşti.  184 dava ise şiddetli geçimsizlik nedeniyle noktalandı.

14 bin mazbata ve milyonlarca TL gelir!
2015 yılı içerisinde mahkeme emirleri uyarınca, verilen para cezalarının tahsili için 14 bin 239 mazbata ısdar edildi. Bir önceki yıldan askıda kalanlarla birlikte toplam 14 bin 408 mazbata polis tarafından icra edilerek 3 milyon 297 bin 919 TL gelir ve 1 milyon 28 bin 761 TL belediyeler için nakit para cezası tahsilatı yapıldı.

Davalar için 4 milyon 818 bin TL ödendi 
2015 yılında mahkemelerde dosyalama safhasında damga pulu veya nakit/kredi kartı vasıtası ile toplam 4 milyon 818 TL, Evlendirme Memurluklarında 2015 Türk Cemaat Meclisi Evlenme ile İlgili Resimler (Değişiklik) Emirnamesi altında, 250 bin 786 TL gelir tahsil edildi. 

Boyra: Çiftler birbirini tanımadan evleniyor! 
Diyalog’un konuyla ilgili görüşüne başvurduğu ünlü boşanma avukatı Boysan Boyra ise boşanma nedenlerinin başında zaman içerisinde çiftlerin birbirlerine tahammüllerinin kalmadığını bunun da birbirlerini iyice tanımadan evlendikleri için olduğunu vurguladı. 
Boysan Boyra, boşanmalardaki artışı bozulan toplum yapısına bağlıyor. Boşanmalar gittikçe artış gösterdiğini belirten Boyra, toplum yapısı bozuldukça boşanma sayısında da artış görüldüğünü ifade etti. 

En çok boşanma 16 yılın üzerindeki evliliklerde
Boşanan çiftlerin rakamsallığına bakılınca çiftler en çok evliliklerinin 6. ve 10. yılları arasında boşanmaya karar verdiklerini kaydeden Boysan Boyra, en çok boşanmanın 16 yılın üzerinde evli kalan çiftlerde göründüğünü dile getirdi. 
Boyra, “Boşanmaların ortak bir nedeni vardır, fakat bunu mahkemelerde görmeyiz ve duymayız, taraflar birbirlerini suçluyor ve adına da  ‘şiddetli geçimsizlik’ deniliyor. Halbuki temeldeki sorun birbirlerini yeterince tanımadan ve evlenecekleri kişinin seçimlerine uygun olup olmadığını sorgulamadan analiz etmeden sanki flört ilişkisine girer gibi çabucak karar verip bir çırpıda evleniyorlar. Sonuç hüsranla bitiyor. Yıllar sonra dönüp eşlerine baktıklarında ‘bu benim istediğim kişi değil’ diyorlar” dedi. 

Davayı daha çok kadınlar açıyor
Günümüzde boşanma davalarını kadınların daha çok açtığına vurgu yapan Boyra, “Yani kadınlar daha radikal kararlar alıyor ve toplum içerisindeki yerlerini, statülerini daha iyi kavrıyorlar. Kadınlar eskiye oranla kendilerini üzen ve yıpratan evlilikleri bitirmekte daha cesur. Yeni evlenecek olan gençlere tavsiyem, evlenecekleri kişileri iyi tanımaları ve beğenmedikleri huyları ile birlikte yaşayabilecekleri konusunda iyice düşünmeleridir, kimse evlendikten sonra değişir düşüncesinin arkasına saklanmasın” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2016, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473