banner564

Asla olmaz

NATO garantisini güvenilir bulmayan Dışişleri Eski Bakanları Türkiye’siz bir çözümü kabul etmiyor 

Asla olmaz
banner598

 Pelin YÜKSELAY
   KKTC’nin Dışişleri Eski Bakanları, Güney Kıbrıs’ta NATO’nun garantörlüğünün tartışılmasını değerlendirirken, Kıbrıslı Türklerin böylesi bir değişime karşı çıkacağını söyledi.
   Diyalog’a konuşan 4 eski Dışişleri bakanı kesin bir dille “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olmazsa olmazdır”dedi.
   Tahsin Ertuğruloğlu, “Türkiye dışında hiçbir ülke Kıbrıs Türk toplumunu korumak için askerini ölüme göndermez” derken, Turgay Avcı “NATO’ya güvenemeyiz” dedi. Vedat Çelik Yabancı garantörlerin yıllar önce Rumları durduramadığını unutmayız” diyerek, NATO’ya karşı çıktı.
Taner Etkin de Türkiye’nin yerine kimsenin geçemeyeceğini vurguladı.
   İşte görüşler:

Tahsin Ertuğruloğlu
Soru: Rum tarafı NATO’nun garantörlüğünü tartışıyor. Sizce NATO Garantör olabilir mi?
Tahsin Ertuğruloğlu: NATO’nun garantör olması bir kenara, bunun tartışılması bile söz konusu olmamalı. 
Soru: Böyle bir değişimi kabul eder misiniz?
Tahsin Ertuğruloğlu: Asla
Soru: Neden?
Tahsin Ertuğruloğlu: Türkiye dışında hiçbir ülkenin ya da kimsenin Kıbrıslı Türklerin güvenliğini sağlama kapasitesi ve de hassasiyeti yoktur. Geçmişte de burada Barış Gücü Yok muydu? Güvenliğimizi sağlayabildi mi? Türkiye dışında hiçbir ülke Kıbrıs Türk toplumunu korumak için askerini ölüme göndermez. Türkiye dışında hiçbir ülkenin garantisini kabul etmiyoruz. Çünkü güvenmiyoruz. 
Vedat Çelik 
Soru: Rum tarafı NATO’nun garantörlüğünü tartışıyor. Sizce NATO Garantör olabilir mi?
Vedat Çelik: Hayır. NATO zaten garantör olamaz çünkü Güney Kıbrıs’ın bu konuda vetosu var. 
Soru: Böyle bir değişimi kabul eder misiniz?
Vedat Çelik: Hayır kabul etmiyoruz.
Soru: Neden?
Vedat Çelik: Yabancı garantilerin ne demek olduğunu biliyoruz çünkü. Yıllarca denedik ve gördük ki gerçek garanti, Türkiye’nin garantisidir. Bunun değişmesi için bir neden de göremiyorum. Rumların bize karşı olan davranışlarında bir değişiklik var mı? Yok. O zaman neden garantörlük sistemini ve garantiyi değiştirmeye gidelim ki? Yabancı garantörler yıllar önce Rumları durdurabildi mi? Durduramadı. Ta ki Türkiye müdahale edene kadar. Bugün bu konunun konuşulması da bizim hatamız. Sayın Akıncı, ‘garantiler tabu değildir’ dedi, bu konu gündeme geldi. Bu çok büyük bir hataydı bana göre. Kırmızı çizgilerimiz var ve o kırmızı çizgilerden şaşmayız. Başta da Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi.
Turgay Avcı
Soru: Rum tarafı NATO’nun garantörlüğünü tartışıyor. Sizce NATO Garantör olabilir mi?
Turgay Avcı: NATO’nun garantörlüğünü tartışıyorlar ama Türkiye zaten NATO üyesidir. Yunanistan NATO üyesidir, İngiltere NATO üyesidir. Garantörlerimiz zaten NATO üyesi. Bu noktada bu tartışma anlamsız. Bakın bir hafta önce Almanya Başbakanı Angela Merkel bir açıklama yaptı ve dedi ki ‘AB Ordusu kurulmalı’. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’da buna destek verdi. Konu Amerikan Başkanı Donald Trump’a gitti, Trump karşı çıktı. ‘Zaten NATO var’ dedi. Bakın NATO’nun üyesi olan ülkeler başka bir ordu kurmaya çalışıyor. Kendi ordularını. Bu da NATO’nun ne kadar güvensiz olduğunun işaretidir. 
Soru: Böyle bir değişimi kabul eder misiniz?
Turgay Avcı: Kabul edilemez. 
Soru: Neden?
Turgay Avcı: Türkiye’nin garantörlüğünün olmadığı hiçbir anlaşmayı kabul etmem. Şunu da belirteyim, halkın yüzde 99’u da böyle bir anlaşmaya evet demez. Biz her gün sokaklardayız. Çözümü yüzde 100 destekleyenler bile, ‘ne olursa olsun bir çözüm olsun’ diyenler bile Türkiye’nin garantörlüğünden asla vazgeçmez. Bunu onlar da dile getiriyorlar. Çünkü karşılarındaki tehlikenin farkındalar. Bakın bir nokta daha var. Garantörlük hangi şartlarda devreye girer? Tehlike altında olduğunuzda. Türkiye yıllarca garantördü. Ne zaman devreye girdi? Kıbrıs Türk toplumunun geleceği tehlike altına girdiğinde. Güney Kıbrıs bir tehlike arz etmediği sürece garantinin devreye girmesi söz konusu değil. O zaman neden Güney Kıbrıs bu durumdan rahatsız? Güney Kıbrıs’ın orduları yok mu? Her yıl milyonlarca Euro yatırım yapılmıyor mu o orduya? Garanti, güvenlik tehlikeye girdiği anda müdahale etmek demektir. 
Taner Etkin
Soru: Rum tarafı NATO’nun garantörlüğünü tartışıyor. Sizce NATO Garantör olabilir mi?
Taner Etkin: Olmaz. Katiyen olamaz. 
Soru: Böyle bir değişimi kabul eder misiniz?
Taner Etkin: Asla. 
Soru: Neden?
Taner Etkin: Bizim garantörümüz var. Bizi bu günlere taşıyan, bizi kurtaran bir garantörümüz var. Kayıtsız şartsız bizle olan bir garantör. Türkiyemiz var. Onun yerine kim nasıl geçebilir? Asla geçemez. Avrupa Birliği ya da NATO hangisine, neden güveneceksiniz? Biz sade ve sadece anavatan Türkiyemize güveniyoruz. Türkiye bizim her şeyimizdir. Kıbrıs sorununun başlangıcına bakın. Rumlarla, Yunanlılar keşmekeş yaratırken NATO neredeydi? Bizi kurtaran Türkiye’dir. Onların varlığı garantörlüğüdür. Bundan asla vazgeçmeyiz.

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2018, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474