banner564

Bakanlıkların  7’si UBP’nin  3’ü HP’nin

KKTC’nin 13’üncü Başbakanı olan Tatar, birlikte görev yapacağı kabinesini açıkladı

Bakanlıkların  7’si UBP’nin  3’ü HP’nin
banner598

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Halkın Partisi’nin (HP) ortaklığıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35’inci hükümeti kuruldu.

Yeni hükümet, Kıbrıs Türk halkının devlet olgusuna kavuştuğu Kıbrıs Türk Federe Devleti dönemiyle birlikte, 41’inci hükümet sıfatını taşıyor. UBP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili 59 yaşındaki Ersin Tatar, KKTC’nin ilanından sonraki sürede görev yapan 13’üncü başbakan oldu.
Cumhurbaşkanı’na dün sunulan UBP-HP koalisyonunda görev dağılımı şöyle:
“Başbakan Ersin Tatar (UBP), Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay (HP), İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri (HP), Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan (HP), Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu (UBP), Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy (UBP), Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz (UBP), Sağlık Bakanı Ali Pilli (UBP), Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu (UBP), Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel (UBP), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu (UBP).”

Meclis’teki dağılım
Tüm bakanların aynı zamanda milletvekili sıfatı taşıdığı yeni koalisyon hükümeti, 50 üyeli Cumhuriyet Meclisi’nde 30 milletvekiline sahip.
7 Ocak 2018 Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3 ve YDP de 2 milletvekili çıkarmıştı.
Başbakan ve 10 bakandan oluşan kabinede, UBP 8, HP ise 3 üyeye sahip. CTP-HP-TDP-DP koalisyonunda görev yapan HP’li isimler olan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, yeni koalisyonda da koltuklarını korudu.
Bakanlıkların adı yeni hükümette aynen kalırken, bazı daire, kurum ve kuruluşların bağlı olduğu bakanlıklar değişti.

İlklerin olduğu kabine
İki dönem Maliye Bakanlığı yapan Başbakan Ersin Tatar ilk kez başbakan, UBP kanadındaki bakanlardan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Sağlık Bakanı Ali Pilli ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz siyasi hayatlarında ilk kez bakan sıfatını kazandı.

Tatar, 13’üncü başbakan
Ersin Tatar, KKTC siyasi tarihinde Mustafa Çağatay, Necat Konuk, Derviş Eroğlu, Hakkı Atun, Mehmet Ali Talat, Ferdi Sabit Soyer, İrsen Küçük, Sibel Siber, Özkan Yorgancıoğlu, Ömer Soyer Kalyoncu, Hüseyin Özgürgün ve Tufan Erhürman’dan sonra 13’üncü başbakan oldu.

Tek kadın bakan Baybars
Kabinedeki tek kadın bakan olan 1981 doğumlu İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, aynı zamanda en genç bakan unvanını taşıyor. Kabinedeki en yaşlı bakanlar ise 1955 doğumlu Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel ile Sağlık Bakanı Ali Pilli.
UBP-HP Koalisyonu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, görev süresinde çalıştığı 5. Hükümet; kurulması için görev verdiği ve onayladığı ise 4. Hükümet…
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474