banner564

Candan sevgi

Akıncı ve Özgürgün tarafından kabul edilen Veysi Kaynak, “Kıbrıs’ın her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için özel bir yeri var” dedi

Candan sevgi
banner598
Emir ERTORUN-Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi’ndeki Hala Sultan Sempozyumu’na katılmak üzere KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak dün; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından ayrı ayrı kabul edildi.
Görüşmelerde, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kaynak’ın heyeti, Cumhurbaşkanlığı ve Büyükelçilik yetkilileri de yer aldı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle hafta başında Dünya Enerji Kongresi katılmak üzere İstanbul’a gideceğini açıkladı.
Akıncı, Kıbrıs’taki yıllanmış sorunu çözmenin, bütün bölge ülkelerine yeni perspektifler açacağını kaydederek, “Rumlar da olaya bu perspektiften bakarsa işbirliğinin getireceği nimetlerden birlikte yaralanırız. Geçmişin acılarını paylaştık, şimdi geleceğin nimetlerini paylaşalım” dedi.
Yola bu bakış açısıyla devam ettiklerini, Türkiye ile yakın istişare içinde olduklarını belirten Akıncı, “Kıbrıs’ta bir çözüm demek Doğu Akdeniz enerji denkleminde yeni bir gelişme demek. Kıbrıs’taki bir çözüm belki İsrail gazının Kıbrıs gazıyla birleşip Türkiye’ye, Türkiye’den Avrupa’ya sevki olasılıklarını gündeme getirecek” ifadesini kullandı.

Kaynak: Hepimizde özel bir Kıbrıs sevgisi var
Kabulde konuşan konuk Başbakan Yardımcısı, sempozyuma katılmak üzere KKTC’ye geldiğini kaydederek, “Kıbrıs’ın her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için özel bir yeri var. Gelen için de gelmeyen için de. Her vatandaşımızda, bizlerde de özel bir Kıbrıs sevgisi var” dedi.
Kıbrıs konusunda 40 yılı aşkın süredir devam eden müzakerelerin başarıya ulaşmasının en büyük temennileri olduğunu dile getiren Kaynak, “Kıbrıs’ın bu süre zarfında, demokrasi, hukuk devleti inşa etmesi önemliydi, bunları başardınız. Takdirlerimizi ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

Özgürgün: İşbirliği sürecek
Başbakan Hüseyin Özgürgün ise Veysi Kaynak'ı kabulünde, Anavatan Türkiye ile her alanda işbirliğini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti.
Özgürgün, Kıbrıs'ta Türk varlığını korumak için yapacakları çalışmaların önemli olduğunu, öncelikle Kıbrıs sorununda faklı tartışmalar olduğunu ancak bunun ülkede kalkınmanın hiç devam etmeyeceği anlamına gelmediğini kaydetti.
KKTC'de gelişmeler ve yatırımların süreceğini, halkın kalkınması, ekonomik gelişimi ve refahı için yapılan çalışmaların hiç durmadan süreceğini ifade eden Özgürgün, Anavatan ile de her alanda yapılan anlaşmalar, işbirlikleri ve çalışmaların süreceğini vurguladı.
Su projesinin de adanın kaderini değiştirecek bir proje olduğunu ve bu tür çalışmaların ve projelerin süreceğini belirten Özgürgün, elektrik konusunda da çalışmalar olduğunu söyledi.

Hala Sultan konulu sempozyum yapılıyor
Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi’nin işbirliğinde düzenlenen 1’inci Hala Sultan Sempozyumu dün başladı.
Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın da katkı sağladığı sempozyum açılışına Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da katıldı.
Kaynak’ın yanı sıra, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da sempozyumda konuşma yaptı.
TC Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin 900’u aşkın öğrencisi olduğu, 55 mezun verdiği bilgisini aldıklarını kaydederek, “Bu müthiş bir başarı, okulun 53 öğrencisi artık üniversitede okuyor” dedi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise konuşmasında Hala Sultan Sempozyumu’nun Kıbrıslılık olgusunun tartışıldığı bu dönemde önemli olduğunu kaydetti. Atun, buradan çıkacak sonuçları değerli bulduğunu, sonuçlara erişmeyi heyecanla bekleyeceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2016, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474