banner564

‘Cennet meyvesi’

‘Kolestrolü düşürür, kalbi korur ve gençleştirir” diyerek Akıncı’ya bol tarafından nar ikram ettiler

‘Cennet meyvesi’
banner598

    İçinde bulunduğumuz Sonbahar’ın ve kışın en gözde meyvesi olan narın faydaları saymakla bitmiyor. Son yıllarda Güzelyurt ve civar köylerde narenciye üretimi düşerken, nar üretiminin artması dikkat çekiyor.

   Güneşköy’de dün düzenlenen ‘Nar Panayırı’na katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, nar üretiminin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üreticiler ‘Kolestrolü düşürür, kalbi korur ve gençleştirir” diyerek Akıncı’ya bol tarafından nar ikram ettiler.
   Nar Panayırı’na Akıncı çiftinin yanı sıra Başbakan Tufan Erhürman da eşiyle birlikte katıldı.

Kıbrıs’ın değeri

    Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, narenciye üretimi giderek azalırken, bir taraftan nar üretimin yükseldiğini belirterek, ikisinin de Kıbrıs’ın ürünü olduğunu, arzularının, narenciye ve nar üretiminin birlikte yükselmesi olduğunu söyledi.
   “Bugün her şey Kıbrıs” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, çalınan müziğin ezgisinin Kıbrıs, ikram edilen meyvelerin Kıbrıs’ın meyveleri ve hazırlanan plaketlerin de Kıbrıs’ın seleleri olduğunu belirtti.
Güneşköy muhtarının, konuşmasında, ‘Tamam mı, devam mı’ diyerek narın geleceğiyle ilgili kaygılarını dile getirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, narenciye üretimininin giderek azaldığını, Tarım Bakanı’nın, narın yükselen değer olduğunu söylendiğini aktardı. Nar yükselirken, narenciyenin aşağıya doğru gittiğini, arzularının ikisinin de yükselmesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, muhtarın, nar ile ilgili ‘Tamam mı devam mı’ sözlerinden üzüntü duyduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bütün hükümet burada, Cumhurbaşkanı burada, Meclis burada, belediye burada. Sayın muhtar gözlerimizin içine bakarak, hepimizin bu kadar çok beğendiği, bu kadar önemli bir ürün hakkında gelecekle ilgili kaygı ifade etti” dedi.

Nar projesi ileriye gitmeli
Yıllar önce yapılan çiçekçilik projesine değinerek, çiçek ihracatı yapıldığını ve üreticilerin güzel kazançlar elde ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “O konuda çalışmalar yapılmıştı, şirketleşmiştik de. Ondan sonra geri geri gittik, artık yok öyle bir şey. Narenciye yaşamaya devam ediyor ama yeni yeni filizlenmeye başlayan nar projemizin; bu kadar örgütlü bir şekilde başlayan bu projemizin çok çok daha ileriye gitmesini canı gönülden arzu ediyorum ve bunu da başarabileceğimize inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, 2017 yılında bin ton nar üretimi yapıldığını ve bunun 200 tonunun çeşitli ülkelere ihraç edildiği bilgisini vererek, “Bu geçen yılki başarımız, bu başarıya daha da ileriye götürmek hedefimiz olmalı. Bu kadar güzel, bu kadar önemli bir ürünü hem meyve, hem suyu olarak daha iyiye, güzele götürmenin yollarını bulmamız ve başarmamız lazım” diye konuştu.
Panayırı düzenleyenleri ve emeği geçenleri kutlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bundan sonraki çalışmalarınız da nar gibi verimli, üretken olsun” dedi.

Gösteriler sunuldu
Cumhurbaşkanı Akıncı, eşi Meral Akıncı ile stantları ziyaret etti. Açılışta yapılan konuşmalar, işaret dili ile işitme engelliler için çevrildi.
Güneşköy Muhtarlığı tarafından düzenlenen panayırın ilk gününde Akçay Kültür Sanat Derneği ve Güzelyurt Sana Derneği ekipleri gösteriler sundu.
18 yaş üstü engelliler korosu, DOKAD Ritim Grubu, AYDER Halk dansları ekibi, Lefkoşa Türk Belediye Orkestrası Latin Grubu, Serap Kanay’ın “Çocukluğunu Al da gel” oyunu, Güzelyurt Türk Halk Müziği ve Grup Baria'nın konserleri ve tombala çekilişi de yapıldı.
Panayırın son günü olan bugün KKTC Bisiklet Federasyonu sporcuları 08.30’da Lefkoşa’dan Güneşköy’e pedal çevirmeye başlayacak. Okçuluk tanıtımı ve ok atışlarının yapılacağı son gün, tavla turnuvası, nar bahçelerinde hasat, çocuklar için etkinlikler, halk dansları, En iyi nar ve nar üreticisi yarışması, nar soyma ve nar suyu sıkma yarışması, Sol Anahtarı konseri, Güzelyurt Türk Sanat Müziği konseri ve Grup Vizyon konserleri yer alacak. 

***

Narın faydaları saymakla bitmiyor
Nar bol miktarda C vitamini, polyphenol, demir, potasyum içerir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca kolestrol ve şekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken, kalp sağlığının korunmasında da yardımcı olur.
C, B1 ve B2 vitaminleri yanında zengin potasyum içeren ve yaklaşık bir su bardağı nar suyu günlük ihtiyacımız olan C vitamininin % 25'ini karşılar. İsmi Kuranı-ı Kerim'de geçtiği için, halk arasında 'Cennet Meyvesi' olarak da adlandırılan narı günlük tükettiğinizde yorgunluğu giderir ve vücuda zindelik kazandır.

Narın Kalp ve Damarlara Faydaları: 
Narın içerisinde bulunan polifenol ve antociyanin adlı maddeleri E vitamininden 20 kat daha fazla güçlüdür ve bu maddelerin antioksidan özellikleri damarlarda meydana gelen plak artışını ve daralmayı önler. Ayrıca nar bir nevi doğal antibiyotik görevi gördüğünden dolayı kalp ve damarlarda bulunan zararlı maddeleri temizler, mikropları öldürür. Her gün sıkılmış bir bardak nar suyu kalp ve damarlara iyi gelir.
Gribal Enfeksiyonlara Faydaları: 
Narın içerdiği antioksidanlar gribe neden olan mikrop ve virüsleri zararsız hale getirir. Bununla birlikte bakteriler tarafından kaynaklanan enfeksiyon hastalıklarına karşı özellikle nar suyunun ciddi anlamda koruyucu etkisi vardır. Özellikle kış aylarında artan gribal enfeksiyonlara karşı önceden tüketilmesinde fayda vardır. Çünkü narın içerdiği C vitamini vücudun soğuk algınlığına karşı direncini arttırır.
Nar Prostat Kanserini Engeller: 
Nar özellikle prostat kanserine karşı etkilidir. Birçok bilimsel araştırma sonucu narın prostat kanserine yakalanma riskini azalttığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte prostat kanseri tedavisi için yapılan çalışmalarda narın kanser hücrelerinin hızını yavaşlattığı ortaya konulmuştur. Bu yüzden özellikle düzenli olarak nar suyunun tüketilmesi bilim adamları tarafından tavsiye edilmektedir.
İshale Faydaları: 
Narın içerisinde ve taneleri arasında bir damar halinde bulunan beyaz tabaka mideye iyi gelir ve güçlendirir. Aynı şekilde kabukları da ishale karşı etkilidir. Nar kabuğu kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır ve biraz bal ile tatlandırılarak içilir. Narın kabuğuyla yapılan bu karışım ishali keser.
Mideye Faydaları: 
Narın içerisinde bulunan beyaz tabaka midenin kuvvetlenmesini sağlar. Bunun yanında düzenli olarak ekşi nar pekmezi bal ile karıştırılarak alındığında mide iltihabına iyi gelir. Fakat bu karışım aç karınla alınmalıdır. Yemekten sonra bir tane nar yemek alınan gıdaların hazmını kolaylaştırır. Midede meydana gelen değişikliklerden dolayı oluşan kusma veya kusma hissine karşı ekşi nar iyi gelir.

Enfeksiyon, iltihap ve yaralara faydaları: 
Genel anlamda insan sağlığına faydası olan narın ayrıca doğal antibiyotik etkisi olduğunu söylemiştik. Vücudumuzun içerisinde bulunan organlarda meydana gelebilecek iltihap ve yaralara faydası olduğu gibi, cildimizde meydana gelen yara ve iltihapları önleyici etkisi vardır. Cildimizin herhangi bir yerinde meydana gelen yara veya iltihaplara nar kabuğunu sürerek giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Nar Genç Kalmanızı Sağlar: 
Narın içerdiği maddelerin kozmetik ürünlerinde de kullanıldığını biliyor muydunuz? Özellikle Amerika ve Çin'de yapıla araştırma sonuçları kozmetik ürünlerinin de dikkatini çekiyor. Hatta artık bazı kozmetik ürünleri narın içerdiği bazı elementleri ürünlerinde kullanmaya başlamışlar bile. Narın içerisinde buluna antioksidanlar kozmetik ürünlerinde kullanılıyor. Bu yüzden özellikle yüz maskelerinde narın suyu ve kaynatılmış nar kabuklarını kullanabilir ve genç kalmayı başarabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2018, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474