banner564

Çok acılar çekildi

Şehitleri anma töreninde konuşan Akıncı, “Barışın değerini en iyi savaşı yaşayanlar bilir” dedi

Çok acılar çekildi
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı’nda konuşmasında yaşananların bir daha tekrarlanmamasını, aynı acıların yaşanmamasını diledi. Akıncı, Barışın değerini en iyi savaşı yaşayanlar bilir” dedi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK), önceki akşam, 21- 25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde "Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı" düzenledi.
Etkinlikte; 24 Aralık 1963’te Kumsal baskını sırasında şehit düşen Erdoğan Rıfat ve tüm şehitlerin anısına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından hazırlatılan anma müzik albümü, Şehit Erdoğan Rıfat’ın eşi Nevin Rıfat’a sunuldu.
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Spectrum Kongre Merkezi’nde yer alan anma etkinliğine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, ana muhalefet partisi UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu töre, milletvekilleri, Şehit Erdoğan Rıfat’ın eşi Nevin Rıfat ve Abdülazim Aziz Topluluğu’nun üyeleri ile hayatta olmayan topluluk üyelerinin yakınları, askeri erkan ve diğer yetkililer katıldı.

Akıncı: Çok acılar yaşandı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen şehitleri anma etkinliğinde, şehit Erdoğan Rıfat ve tüm şehitler anısına hazırlan anma CD'sini Şehit Erdoğan Rıfat’ın eşine takdim etti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı etkinlikte yaptığı konuşmada, aziz şehitleri rahmet ve saygıyla andı.
Akıncı, vatan için canını vermekten öte fedakârlık olamayacağını, şehitlerin de geride kalanların özgür yaşaması için canlarını feda ettiklerini belirterek, "Bu yaşanan acılar bir kez daha yaşanmasın, bir daha tekerrür etmesin. Barışı en iyi savaşı yaşayanlar bilir. Ama barış sadece temenni ile olmuyor, barış güçlü olmaktan geçer, askeri ekonomik ve diplomasi gücü... Denge böyle oluyor, Dünya geçeği bu" dedi. Akıncı, şehitleri unutmamak ve unutturmamanın önemli olduğunu belirterek, şehitleri saygıyla andı.

Algan: Varoluş mücadelesi verildi
Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan da konuşmasında, her yıl şehitleri anmak amacıyla düzenledikleri etkinliğin bu yıl 8.'sinin icra edildiğini belirterek, etkinlikte Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin anlatılacağını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanacağını kaydetti.
Algan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehitler ve Kıbrıs Türk Halkı’nın Varoluş ve Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı rahmetle andı. 

Proje anlatıldı
Proje yönetmeni Ogün Erciyas da konuşmasında, CD projesi sürecini anlatarak, Mesleğe başladığı ilk dönemden Kültür ve müzik tarihini araştırmaya başladığını ifade etti ve proje sürecini anlattı.
Erciyas, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı projeye destek vermeseydi böyle kaliteli bir CD’nin ortaya çıkmamış olacağını söyleyerek, böylesi tarihi değerleri olan bir projenin topluma kazandırılması için destek veren Akıncı’ya teşekkür etti.
Rıfat'ın torunu Nevin Özkur da konuşmasında, CD'nin ortaya çıkış projesini anlatarak, projeden onore olduklarını, dedesinin kendileri için zaten ölümsüz olduğunu ancak bu projenin de dedesini ve arkadaşlarını ölümsüzleştirdiğini vurguladı.

Tarih gün yüzüne çıkarıldı
21 Aralık 1963’ün 55. yıldönümünde, Cumhurbaşkanlığı tarafından arşivlerden kültür tarihine 2 albüm olarak kazandırılan eserler, Şehit Erdoğan Rıfat’ın solist olarak yer aldığı Abdülazim Aziz Topluluğu’nun seslendirdiği Türk Sanat Müziği’nin klasikleşen parçalarından oluşuyor.
Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlatılan anma albümüyle, 21 Aralık 1963 öncesinde, o dönem ortak olan Kıbrıs Yayın Kurumu’nun arşivlerinden gün yüzüne çıkarılan Kıbrıslı Türk müzik sanatçılarının icra ettikleri eserler, günümüz teknolojisinin imkanlarıyla yeniden Kıbrıs Türk kültür mirasına kazandırıldı. Bu çalışma, uzun çabaların sonunda bugünkü şeklini aldı.

Erdoğan Rıfat, 24 Aralık 1963 akşamı Kumsal baskınında, ailesini ve komşularını savunurken arkadaşı Tuncer Hasan ile birlikte şehit edilmişti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474