banner564

Erdoğan rahatlattı

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs müzakereleri bağlamında Türkiye Hükümetiyle tam uyum içinde bulunduklarını görmekten memnun olduğunu söyledi

Erdoğan  rahatlattı
banner598

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Brüksel ziyaretinde Kıbrıs’ta “iki kurucu devlete” vurgu yapmasının Kıbrıs Türk tarafını rahatlattığını söyledi.

Eroğlu, bir süre önce yaptığı Ankara ziyaretinde Kıbrıs müzakereleri bağlamında Türkiye Hükümetiyle tam uyum içinde olduklarını bir kez daha gördüğünü ifade ederek, “Uyum içinde olduğumuzu görmekten memnunum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, Türkiye’deki A Haber’e özel açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Tarihe saplanıp kalmayacağız ama onlardan ders çıkaracağız. Bugün ortada yaşanan gerçekler var. Bunları göz ardı edemeyiz. Güney’de bir devlet, Kuzey’de bir devlet var ”dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ankara’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretin sorulması üzerine, gerek Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerekse de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile müzakerelerin geleceği ve Kıbrıs Türk halkının yarınlarda ne olacağını görüştüğünü belirtti.

Ziyaret sırasında üzerinde durulan esas konunun müzakereler olduğuna dikkat çeken Derviş Eroğlu, “Ortaya koyacağımız stratejileri konuştuk. Bana sorarsanız oldukça yararlı geçti. Gerek Sayın Gül ile gerekse de Sayın Gencobahis Erdoğan ile yaptığım görüşmeden memnun olduğumu söyleyebilirim. Duymak istediğimi duyduğumu ve bir uyum içerisinde olduğumuzu görmekten memnun oldum” diye konuştu.

 

 “Üsler anlaşması Rumların elini güçlendirdi

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Rum lider Nikos Anastasiades arasında Kıbrıs’taki İngiliz Üslerinin bir kısmının Güney Kıbrıs halkına bırakılmasına ilişkin imzalanan anlaşmayı değerlendirmesi istenen Cumhurbaşkanı Eroğlu, İngiliz Yüksek Komiseri’ne bu konudaki itirazlarını aktardıklarını açıkladı.

Eroğlu, üslerin 1959-60 anlaşmaları içerisinde Türkiye’nin, Kıbrıslı Türklerin ve Yunanlıların da içinde bulunduğu bir müzakere masasında ortaya çıktığını, bu nedenle Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türklerin de bu konuda bilgilendirilmiş olmaları gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin de bu üslerin bir kısmının sahibi olduğunu belirterek, bu malların Rum vasisi altına girmesine itiraz ettiklerini belirtti. Müzakerelerin başlayacağı bir dönemde İngiltere Başbakanı ile yapılan bu anlaşmanın sadece Rumların elini güçlendirdiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2014, 01:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474