banner564

Gazimağusa-Lefkoşa taksi ile 200 TL

Otobüs ve taksi işletmecileri, akaryakıt zammına göre tarifelerin yükselmesini istiyor

Gazimağusa-Lefkoşa taksi ile 200 TL
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

   Hükümetin akaryakıta zam yapmasının ardından otobüs ve taksi işletmecileri de mevcut tarifelerle devam edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, artış yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. 
   Diyalog muhabirine konuşan otobüs ve taksi işletmecileri, üç yıldır aynı tarifeler üzerinde yolcu taşıdıklarını, ancak akaryakıtın bu zaman zarfı içerisinde yaklaşık yüzde 80 arttığını belirterek, tarifelerin arttırılması için hükümet ile görüşeceklerini bildirdi. İşletmeciler, fiyat arttırılmasının vatandaşa da yansıyacağını belirterek, fiyat arttırmamak amacı ile zammın geri alınmasını ve yeni tedbirler istedi.
Otobüs işletmecileri, üç yıldır uygulanan tarifelere göre; Gazimağusa ile Lefkoşa arası sefer ücretinin 11 TL, Gazimağusa ile Ercan Havalimanı seferinin 17.50 TL,  Gazimağusa ile Girne seferinin ise 12 TL olduğunu söyledi.
Taksi işletmecileri ise Gazimağusa şehir içi yolcu taşıma ücretinin 15 TL olduğunu söyledi, Gazimağusa’dan Salamis Otel veya civarındaki her hangi bir bölgeye yolcu taşıma ücretinin şu an itibarı ile 40 TL olduğunu belirten taksiciler, Ercan Havalimanı’na 120, Lefkoşa’ya 150, Girneye ise 200 TL’ye yolcu taşıdıklarını ifade etti.

Otobüs şoförleri ne dedi…

Mehmet Tilki: Fiyat artırmadık
Diyalog muhabirine konuşan İtimat Otobüs İşletmeleri Direktörü Mehmet Tilki, yıllardır Lefkoşa’ya 11 TL’ye yolcu taşıdıklarını ve fiyat arttırmadıklarını söyledi. Fiyatları arttırmak istemediklerini, aksine fiyatların düşmesinden yana olduklarını belirten Tilki, işlerin genel olarak durgun olduğunu, genellikle turist yoğunluğuna göre iş yaptıklarını dile getirdi.

Gürsoy:  Taşımacılığa yansıyacak
Gazimağusa Şehir içi Otobüs İşletmecileri Birliği Başkanı İsmail Gürsoy ise yapılan son zam ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile yapmış oldukları sözleşmedeki fiyatların arttırılması talebinde bulunacaklarını söyledi. Hükümetin maliye bütçesini hafifletmek ve halka zam yansıtmamak amacı ile üniversitelerin ve otellerin kaçak taşımacılığına tedbir alması gerektiğini savunan Gürsoy, kaçak taşımacılık ile kendi pastalarından pay çalındığını savundu. Gürsoy,  bunun engellenmesi halinde ise zammın halka yansıtılmasına gerek kalmayacağını iddia etti. Şehir içinde 2 buçuk TL karşılığında yolcu taşımacılığı yaptıklarını anlatan Gürsoy, son zammın ardından haklarını almak amacı ile hükümete baskı yapacaklarını ifade etti. Yapılan artışın da ücretlere, dolayısı ile halka yansıyacağını, öğrenci taşımacılığı açısından da maliye bütçesine külfet olacağını kaydeden Gürsoy, hükümetin gerekli önlemleri alması halinde buna gerek kalmayacağını savundu.

Muhammet Biberoğlu: 
Gazimağusa Taksiciler Birliği Başkanı Muhammet Biberoğlu da Ulaştırma Bakanlığı ile görüşerek tarifelerin yüzde 40 arttırılmasını isteyeceklerini, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde ise eyleme gideceklerini söyledi. Tarifelerin üç yıldır aynı olduğunu, ancak bu süre zarfında mazotun yüzde 80 arttığını belirten Biberoğlu, mevcut tarifeler ile ancak mazot paralarını ödeyebildiklerini ve hiçbir kazanç elde edemediklerini iddia etti. Taksi şoförlerinin durumlarının perişan olduğunu ve evlerine ekmek götüremeyecek durumda olduklarını bildiren Biberoğlu, Ulaştırma Bakanlığı ile yapılacak olan görüşmenin ardından gerekirse büyük bir eylem yapacaklarını ifade etti.

Taksiciler ne dedi…


Kıbrıs Uluslararası Taksiciler Birlik Başkanı Mahmut Coşkun, petrol fiyatlarının artışı ve petrolün döviz ile alınması nedeni ile akaryakıta zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Coşkun şunları ifade etti: Zam kaçınılmaz ancak devletin petrole eklemiş olduğu vergilerden vazgeçip zammı halka yansıtmaması gerekmektedir. Yapılan zamlarla birlikte taksiciler de fakirleştirilmiştir. Son akaryakıt zammından sonra taksicilerin de tarifelerine zam yapması kaçınılmaz hale gelmiştir. Şu anda şehir içinde ortalama 15 ile 20 TL arasında yolcu taşıyoruz; Salamis Otel’e 40 TL, Ercan Havalimanı’na 100 ile 120 TL arasında yolcu taşıyoruz, ancak şunu da söylemeliyim ki taksimetre Ercan’a 175 TL’den aşağı yazmıyor. Lefkoşa’ya 150 ile 200 TL, Girne’ye ise 180 ile 250 TL arası yolcu götürüyoruz.  Dövizin artışı oranında taksi tarifelerine de artış yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Cuma Öztürk: Tarifeler aynı 
Taksi şoförü Cuma Öztürk ise üç yıldır taksimetre tarifelerinin değişmediğini, dövizin artışı ile birlikte birçok şeye zam geldiğini ancak taksimetre tarifelerinin aynı kaldığını dile getirdi. Özrtürk sözlerini şöyle sürdürdü: “ Zor şartlarda geçinirken, bizim can damarımız olan akaryakıta yapılan bu zam belimizi iyice büktü. Zaten, sadece öğrencilerle çalışıyoruz. Öğrenci olmadığı zaman iş yapamıyoruz, bu zamdan çok kötü şekilde etkileneceğiz. Döviz ve akaryakıttaki artışlara rağmen bugüne kadar artış yapmadık ancak ne kadar daha dayanırız bilemiyorum. Taksimetre tarifelerinin bir an önce yeniden düzenlenmesi gerekir. Şu anda şehiriçinde 15 TL, Salamis’e 40 TL, Ercan’a 100 TL, Lefkoşa’ya 150 TL, Girne’ye 200 TL’ye yolcu taşıyoruz, ancak taksimetre fiyatları bunun çok daha üzerinde.”

Şefik Yorgancıoğlu: Daha da kötü olacak
Taksi şoförü Şefik Yorgancıoğlu da işlerin çok durgun olduğunu, dövizin artışından dolayı kimsenin taksiye binmediğini söyledi. Yorgancıoğlu, “Araçlarımıza aldığımız parçalar bile dövizle. Şimdi, son yapılan zamdan sonra işlerimiz daha da kötü olacak” dedi.
Taksi şoförleri Mustafa Serin, Niyazi Sefi ve İsmail Deveci de zamların işlerini çok kötü etkilediğini dile getirdi. 

Mustafa Serin: Tarifelerimizin artması gerekiyor
İşler uzun zamandır durgun, Mağusa tamamen öğrenciye endeksli iş yapan bir şehir, taksiciler olarak üç aydır eve ekmek götüremiyoruz. İki aydır elektrik faturalarını ödeyemiyoruz, hükümetten hiç memnun değiliz, herşeye zam yapıldığı gibi akaryakıta da zam yapıldı. Son tarifeler üç yıl önce belirlendi. O zaman benzinin litresi 3 TL civarındayken, şu anda 5 TL’ye ulaştı, bizim de tarifelerimizin artması gerekiyor. Havalimanına belirlenen tarifemiz 120 TL, ancak bizim sadece gidiş-geliş yaktığımız benzin 75 TL, diğer masrafları da ekleyince bizim elde ettiğimiz hiçbir kazanç yok.
 
Niyazi Sefi: İnsanlar taksiye binemeyecek
Petrole zam geldiyse taksimetre tarifelerine de zam yapılması gerekir, ancak bu kez insanlar taksiye binemeyecek. Zaten sadece öğrenci olduğu zaman iş yapıyoruz, ancak bu tarifeler bile öğrenciye çok geliyor. Fiyatlarda artınca hiç binmeyecekler, çok kötü durumdayız.

İsmail Deveci: Üç yıldır değişmedi
İşler çok kötü, birde akaryakıt zammı eklenince durumumuz daha da kötüye gidecek. Üç yıldır aynı tarife üzerinden yolcu taşıyoruz, ancak petrol fiyatları yüzde 80 arttı. Bizimde tarifelerimizin artması bu durumda kaçınılmazdır. Aksi halde bu tarifeler mazot paramızı bile karşılamayacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474