banner564

“Geleceğimiz  ipotek altında”

“Kıbrıs Türk halkı yıllardır çocuğunun tabağından yemek yiyerek yol alamaya çalıştı” diyen Şahali, eylemde olan hayvancılara diyalog çağrısı yaparak anlayış istedi

“Geleceğimiz  ipotek altında”
banner598

 Tuğçe Ülkü AYDIN

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, hayvancıların eyleminin ardından düzenlediği basın toplantısında, bakanlık olarak aldıkları önlemleri açıkladı. 
Şahali, arpanın fiyatını 77 kuruşta tutukları sürece sahip oldukları kamusal kaynakları sonuna kadar kullanarak hayvancının yanında olduklarını kanıtladıklarını, ancak bundan ötesinin artık sahip olunan kaynaklarla değil, aslında gelecekte sahip olunması gereken muhtemel kaynaklardan eksiltmek anlamına geldiğini söyledi. 
Şahali, “Kıbrıs Türk halkı yıllardır maalesef çocuğunun tabağından yemek yiyerek, yani geleceğinden eksilterek yol alamaya çalıştı. Şu anda çocuklarımızın hayatı da ipotek altındadır. Torunlarımızın hayatını ipotek altına alacak yanlışlar yapmak gibi bir hakkımız yoktur. Önce çocuklarımıza hayatını iade edeceğiz, ondan sonra da kendi ayakları üzerinde duran bir ülke yaratacağız” dedi. 

İlk parti teslimatı pazartesi
Bakan Şahali, küçükbaş anaç hayvan başı destek olarak, 80 kiloluk arpa hibesi sağlanacağını ve ilk parti teslimatın 30 kilogram olarak Pazartesi sabahtan itibaren TÜK’ten yapılacağını kaydetti. 
Şahali, hayvan besleme giderlerinin aşağıya çekilebilmesi için Hayvancılık Dairesi tarafından hazırlanan alternatif rasyonların (besin birleşenleri) hayvancılara ve yem firmalarına önerilerek, besin değeri korumak kaydıyla hayvan besleme giderlerinin daha ekonomik koşullarda gerçekleşmesinin sağlanacağını söyledi. 
Et ürünlerinin daha ekonomik koşullarda halkın tüketimine sunulabilmesin sağlamak amacıyla, Toprak Ürünleri Kurumu’nun kasaplık hayvanları, hayvancılardan aracısız temin edeceğine işaret eden Şahali, teslim alınan hayvanların hijyenik koşullarda kesiminin sağlanarak, fiyat denetimi altında satışa arz edileceğini belirtti.
Şahali, bu yolla hayvan üreticilerinin gelirinin arttırılması yanında, yasadışı ölçü birimlerinin kullanımın da engellenmiş olacağını vurguladı. 

“Daha uygar koşullar arzu ederdik…”
Maalesef üç gündür hiç arzu edilmeyen olaylarla karşı karşıya kalındığına işaret eden Şahali, tarım ve hayvancıların evi olan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda muhataplarıyla çok daha uygar koşullarda bir arada olmayı arzu ettiklerini söyledi. 
Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin, demokratik ülkelerin olmaza, olmazı olan demokratik eylem haklarını geçekleştirdiklerini ifade eden Erkut Şahali, hükümet olarak dile getirdikleri en önemli şeyin içinde geçilmekte olunan ekonomik koşullarda, toplumsal dayanışmanın ön plana çıkarılması ve toplumsal huzurun yitirilmemesi ile ilgili tüm kesimlerin sorumlu ve duyarlı olması çağrısı olduğunu anımsattı. 

“Kamu malına zarar ciddi bir suçtur”
Kamu malına zararın ciddi bir suç olduğunu ve mutlaka cezası, karşılığı olması gerektiğini ifade eden Bakan Şahali, “halkın malına saldırı, halkın kendine saldırı anlamına gelir. Gönül arzu eder ki, ortaya konulan gösteri ve eylemlerde bu duyarlılık hiç unutulmasın. Yaşanan arbedeler sırasında fiziki zarar gören ve sağlığı risk altına giren herkese geçmiş olsun diyorum” dedi. 
Üç gündür bakanlık önünde devam eden eylemin temel sebebinin arpa fiyatlarında meydana gelen artış olduğuna dikkat çeken Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin dile getirdiği diğer taleplerin de bulunduğunu ancak, hareket noktasının bu olduğunu kaydetti. 

Arpa fiyatı neden yükseldi?
Toprak Ürünleri Kurumu tarafından sadece ithal arpa fiyatında yüzde 132 oranındaki artışın zorunlu olarak gerçekleştirilmiş olduğuna dikkat çeken Bakan Şahali, ithal arpanın 77 kuruş satış fiyatının 1.79 kuruşluk satış fiyatına zorunlu olarak yükseltildiğini anımsattı. 
Karar üzerine ortaya çıkan durumun hayvan üreticilerinin içinde bulundukları koşullar gereği, hayvan besleme giderlerinin artacağı ve yürüttükleri faaliyeti, yürütmekte zorluk çekecekleri konusundaki endişe olduğunu belirten Bakan Şahali, bu endişeyi gidermek üzere süt fiyatlarında da çok önemli iyileştirmeler yaptıklarını kaydetti. 

Süt fiyatlarında yüzde 40’lara varan artış…
Süt fiyatlarındaki ayarlamayı yüzde 40’lara varan artışlarla gerçekleştirdiklerini ifade eden Şahali, kuraklığı hissettikleri yıl içinde olunması nedeniyle küçük baş hayvanların süt veriminin düştüğü döneme girilmesi nedeniyle, küçükbaş hayvancılığın besleme giderlerine katkı olması amacıyla 60 kiloluk desteği hibe olarak sağlayacaklarını belirttiklerini anımsattı. 
Şahali, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin eylemleriyle birlikte, birlik yetkilileri ile birden çok kez bir araya geldiklerini, ancak yürüttükleri müzakerelerde bir yere varamadıklarını kaydetti. 

“Diyalog için hükümetin tüm kapıları açık” 
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve hükümetin Hayvan Üreticileri ve Yetirticileri Birliği ile diyalog için tüm kapılarının açık olduğuna dikkat çeken Bakan Şahali, eylemin ilk gününde bakanlığın kapılarının kırıldığını anımsattı. Şahali, “Kırık kapılarımızla kapılarımızın açık olduğu çok daha belirgin bir biçimde görülüyor” dedi. 
Arzu edildiği takdirde, kabiliyetleri ve sahip oldukları kaynaklar çerçevesinde ve bu kaynakların toplumsal kaynaklar olduğu bilincinden diyaloğa her an ve her zeminde hazır olduklarını vurgulayan Bakan Erkut Şahali, tek ön koşullarının, şiddete başvurulmaması olduğunu, şiddete başvurulduğu takdirde diyalog için zeminin ortadan kalkacağını vurguladı. 

“Doğruya doğu, eğriye eğri demeliyiz”
Tarımın hesap kitap yapabilenlerin işi olduğuna dikkat çeken Bakan Şahali, “Saman kazık çakmak mümkün değildir. Arkanızı döndüğünüzde o kazığın devrilmesi an meselesidir. Doğruya doğu, eğriye eğri demek dışında hiçbir şansımız yoktur” dedi. 
Konuşması sırasında ülkeye arpa ithal eden kurumlarla ilişki olduğu yönündeki eleştiriler hakkında da bir açıklama yapan Bakan Şahali, ülkeye arpa ithalinin sadece TÜK aracılığıyla yapıldığını vurguladı. 
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Şahali, yaşanan eylemlilik sürecinin, demokratik teamüller çerçevesinde devam ettiği sürece taraflarından hüsnükabul gördüğünü ve sorunları çözmek için diyaloğa her zaman açık olacaklarını kaydetti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474