banner564

‘Hayır, hayır’

Akıncı, dünkü görüşmede doğal gaz konusunu gündeme getirdiğini söyledi, Anastasiadis yalanladı:

‘Hayır, hayır’
banner598
Kıbrıs müzakerelerine, 2 aylık aradan sonra dün yeniden başlandı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ara bölgede yaklaşık üç saat görüştü. Mustafa Akıncı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, özellikle Temmuz ayının ilk haftalarında başlayacak sondaj çalışmaları hakkındaki endişesini ve uyarılarını Rum lidere aktardığını söyledi.
Doğalgaz yataklarındaki zenginliğin her iki topluma ait olduğu belirten Akıncı, tarafların yararına olabilecek bir konunun tarafları geren yeni gerginliklere neden olan bir unsur olmaması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Akıncı, bu nedenle Temmuz’a kadarki sürecin önemine işaret etti. 
2016 yılı sonunu çözüm için hedef olarak gösterirken, 2017 içinde yaşanacak potansiyel risk taşıyan olayların hep altını çizmeye çalıştığını beliren Akıncı, bunlardan birinin doğal gaz araştırmalarına ilişkin olduğunu kaydetti. 
Akıncı’nın doğal gaz konusunu müzakerede gündeme getirdiğini belirtmesinin ardından, Rum lider Nikos Anastasiadis’ten jet yanıt geldi. Anastasiadis, başkanlık sarayına dönüşünde yaptığı açıklamasında doğalgaz sondaj çalışmalarının gündeme gelmediğini kaydederek bir nevi Akıncı’yı yalanladı. 




20 Nisan’dan itibaren 4 görüşme tarihi saptandı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yaşanan krizle bozulan müzakere masasında yaklaşık 2 ayın ardından dün yeniden bir araya geldi. Ara Bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alan Liderler görüşmesi, yaklaşık 3 saat sürdü. Akıncı müzakere dönüşünde Cumhurbaşkanlığı’da basına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, görüşmede, önlerindeki müzakere dönemini programlamaya çalıştıklarını, ne öngördüklerini, konulara nasıl yaklaşmaları gerektiğini, hangi tarihlerde buluşabileceklerini ve onun ötesinde nasıl sonuca ulaşabileceklerini birbirlerine karşılıklı olarak anlatma fırsatı bulduklarını kaydetti. Akıncı, 1.5 aylık dönem için 4 toplantı tarihi saptadıklarını ve 20 Nisan, 2 Mayıs, 11 ve 17 Mayıs tarihlerinde bir araya gelme kararı aldıklarını belirtti. Akıncı, müzakerecilerin ise yarından (bugünden) başlayarak gerektikçe bir araya geledeğini dile getirdi.

“Müzakerelerin uzayıp gitmesi kimsenin işine gelmez”
Resmi bir takvim ve müzakereler şu tarihte biter şeklinde bir anlayış olmamakla birlikte, müzakerelerin uzayıp gitmesinin kimsenin işine gelmediğini dile getiren Akıncı, BM ve uluslararası kuruluşlar dahil, adanın insanları ve en fazla da Kıbrıs Türk halkının bir sonuç alınabiliyorsa artık bu sonucun alındığını görmek istediğini belirtti.

Rum tarafındaki seçimler
Rum tarafında seçimlerin Şubat ayında olacağını, seçim havasının Güney’de erken başladığını da ifade eden Akıncı, takvim yok dense bile ortada doğal bir takvim olduğunun kendiliğinden ortaya çıktığını vurguladı.

“BM’ye hakemlik atfetmiyoruz”
Önümüzdeki süreçte BM’ye ne kendilerinin ne de Rum tarafının hakemlik atfetmediğini, BM’nin kendilerinden talebinin de bu olmadığını vurgulayan Akıncı, BM’nin masaya yazılı resmi öneri koymasının söz konusu olmadığını, bu konuda Rum tarafıyla görüşlerinin aynı olduğunu söyledi.
BM’nin iki taraf kendilerinden istediği sürece istedikleri oranda yardımcı olmaya hazır olduğunu kendilerine ilettiğini dile getiren Akıncı, Genel Sekreter Gutteres ile Brüksel’de yaptıkları görüşmede de görüşlerinin aynı çerçevede olduğunu teyit ettiklerini söyledi.

Müzakereciler görüşmeye başlıyor
İyi niyetle müzakere sürecine başladıklarını, müzakerecilerin de gerekli oldukça bir araya geleceğini anlatan Akıncı, müzakerecilerin, kendilerinin belirlediği 4 toplantıdan daha fazla görüşeceğini ve hem kendileri hem de müzakerecilerin temasının da sık sık olacağını belirtti. 
Hedeflerinin, kendilerini konferansa taşıyacak noktaya varmak olduğunu kaydeden Akıncı, sonrasında bunu halka sunabilecek bir seviyeye getirip getiremediklerinin muhasebesini  yapacaklarını ve buna göre bundan sonraki adımları hep birlikte atacaklarını kaydetti.
Akıncı, bugünkü başlangıcın gerçek anlamda bir yeni başlangıç olmasını da temenni etti.
Basının sorularını da yanıtlayan Akıncı bir soru üzerine, gelinen noktada asıl önemli olanın ilk dört başlıkta geriye kalan önemli konuları bir birlerine ne oranda yakınlaştırabilecekleri olduğunu kaydetti.
Toprakla ilgili zaten bir adım atıldığını ve bunun en sonunda açılmak üzere BM’nin kasasına kilitlendiğini söyleyen Akıncı, Güvenlik ve Garantilerle ilgili müzakerenin 5’li konferansta olacağını, bütün konuların masada olduğu bir gerçek olmakla birlikte bunların yeri ve zamanının duruma göre değişiklik arzedebileceğini anlattı.

“Ya kazıları ertelemek ya da…”
Güney doğal gaz kazılarına başladığında Temmuz ayında müzakerelere bir ara verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Akıncı, ara değil Temmuz’a kadar başarabilirlerse müzakereleri sonlandırma hedefinde olmaları gerektiğini düşündüğünü ve söylediğini kaydetti. Temmuz ayında açıklanan kazılar yapılırsa bununun neticesinde neler olduğunu gördüklerini kaydeden Akıncı, kazılar ve güneydeki seçimlerin kendilerini zorlayan olgular olduğunu kaydetti, ancak müzakereleri bitirelim noktasında olmadıklarını vurguladı.
Akıncı, gerginlik yaratan unsurları ortadan kaldırmak için ya kazıları ertelemek ya da çözümü süratlendirmek gerektiğini kaydetti.
Bugüne kadar vardıkları uzlaşıların, önlerindeki birkaç ayın, bir çerçeveyi kurmalarına niyet ve irade varsa yettiğini gösterdiğini kaydeden Akıncı, ne olacağını göreceklerini belirtti.
Diğer bir soru üzerine Akıncı, krizden sonraki ilk müzakerenin normal bir şekilde geçip sonlandığını kaydetti. Mekik diplomasisinin gerekli olduğunu vurgulayan Akıncı, BM’nin hakemlik olmaksızın yardımcı olabileceği bir alan bulunduğunu söyledi.

Anastasiadis: Verimli bir görüş alışverişi oldu
Yaklaşık iki ayın ardından yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya gelen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, verimli bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Rum haber kaynaklarına göre Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde açıklamada bulunan Anastasiadis, önümüzdeki süre içerisinde dört görüşme yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını; ilk görüşmelerinin 20 Nisan’da olacağını belirtti.
Anastasiadis, bugün de müzakereciler arasında temasların başlayacağını ifade etti.
Görüşmede iki taraf arasında verimli bir görüş alışverişinde bulunulduğunu söyleyen Anastasiadis, yeni tur müzakerelerle Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılması dileğinde bulundu.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve BM’nin rolüne ilişkin bir soruya karşılık verdiği yanıtta, Anastasiadis, Eide’nin herhangi bir farklı role sahip olamayacağını, BM’nin rolünün de yükseltilmiş olmadığını belirterek, herhangi bir zaman takviminin bulunmadığını sözlerine ekledi.
Kıbrıs sorununda yeni bir konferansın olması konusunda ise Anastasiadis, bunun olmasına müsaade edecek bir ilerlemenin olması gerektiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2017, 11:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474