banner564

Hedeflerini anlattı

Kızılyürek: “AP’ye seçilmem Kıbrıslı Türklerin ayrı ve siyasi eşit statüsüne zerre kadar zarar vermez” dedi

Hedeflerini anlattı
banner598

 Özgül Gürkut MUTLUYAKALI 

Güney Kıbrıs’ta AKEL’den AP milletvekili seçilen Kıbrıslı Türk akademisyen-yazar Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tesislerinde Kıbrıs Türk medyasıyla buluştu, seçim sonuçlarını değerlendirdi, hedeflerini anlattı.
AP’de Sol Grup’ta görev yapacağını açıklayan Kızılyürek, bir ulusu ya da etnik kimliği değil, sadece Avrupalı yurttaşları temsil edeceğini ve tüm AB yurttaşlarına karşı sorumlu olacağını söyledi.
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi seçilen Niyazi Kızılyürek, önceliğinin Kıbrıs’ta iki toplumu yakınlaştıracak faaliyetleri hayata geçirmek olduğunu söyledi. AP’ye seçilmesinin Kıbrıslı Türklerin ayrı ve siyasi eşit statüsüne zerre kadar zarar vermediğini belirten Kızılyürek, “Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği değişmezdir, ayrıca, federal çözümle birlikte Kıbrıs Türk Oluşturucu Devleti de Avrupa Parlamentosu’ndaki iki sandalyenin sahibidir” dedi. Kızılyürek, yeni görevinde Türkçe’nin AB dili olması için elinden geleni yapacağını da ifade etti.
Kızılyürek, seçim kampanyasını yürüten ekibe isimlerini sayarak ve kendisine oy veren Kıbrıslı Türk ve Rum seçmenlere teşekkür etti.
Niyazi Kızılyürek, bir Kıbrıslı Türk’ün AP milletvekili seçilmesinin ülke tarihi boyunca bir ilk olduğuna işaret ederek, AKEL’in üyesi olmadığını ancak AKEL listesinden seçime girdiğini belirtti ve bunun hem ilgi gördüğünü hem de tepki çektiğini anlattı.
Niyazi Kızılyürek, gerçekçi olmak gerekirse, AP’nin Kıbrıs için hayata geçirebilecekleri arasında iki toplumun yakınlaşmasını, Kıbrıslı Türklerin üyeliğe hazırlanmasını gördüğünü, AB’nin bugüne kadar Kuzey Kıbrıs için harcadığı 600 milyon Euro’nun daha da artırılması için çalışacağını ifade etti.

Karma evlilikler ve vatandaşlık
Kızılyürek, karma evliliklerde eşin ve çocukların Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı konusundaki soruyu da yanıtladı. Kızılyürek, dünyanın bütün demokrasilerinde geçerli insan hakları ve yurttaşlık haklarına işaret ederek “Bir ülkenin evlilik yoluyla başka ülkeden biriyle evlenmesinden doğan çocukların yurttaşlık seçme hakkı var. Ortada bir haksızlık var. Hiçbir işlem insan haklarını ortadan kaldıramaz. Ben bunun bir hak olduğunu düşünüyorum. Bu, siyaseti çözeceği bir şey değil. Hukuk yolları var. Bu tür mağduriyete uğrayan vatandaşlar hukuk yoluyla hakkını aramalı” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473