banner564

Hükümet kararlı

“Vicdani Ret Yasası” hakkında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Başsavcılık’tan görüş alındığını belirten Erhürman, yasadan her isteyenin yararlanamayacağını söyledi

Hükümet kararlı
banner598

 Başbakan Tufan Erhürman, Vicdani Ret Yasa Tasarısı'nın, hükümeti oluşturan dört partinin programında ve hükümet programında yer aldığını ve konunun insan hakları çerçevesinde Meclis’e getirildiğini belirterek, yasanın, her isteyenin yararlanacağı bir yasa olmadığını söyledi. 

Erhürman, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Başsavcılık’tan da görüşler alındığını ifade etti.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda güncel konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, Vicdani Ret ve Dome Hotel konuları üzerinde duruldu. 

Arıklı: Narenciye sektörü geriledi 
YDP Genel Başkanı Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı, “Narenciyedeki sıkıntılar” konusuna değinerek, sıkıntılar içinde olan sektörün çok gerilediğini, ancak hükümetin ülkedeki tarıma, narenciyeye, kültüre, eğitime değil başka şeylere önem verdiğini kaydetti. 
Buna vicdani ret konusunu örnek vererek hükümetin gündeme bunu sokarak gerçek sıkıntıları örtmeye çalıştığını, ülkede toplumun selden zarar gören insanların yardım beklediğini ifade eden Arıklı, özellikle Girne bölgesinde acil tedbirler alınması gerekliliğine değindi. 
Arıklı, sel felaketi ile ilgili raporun açıklandığını ancak tedbirlerin açıklanmadığını ifade ederek, bu konuda açıklama beklediğini, çünkü ülke genelinde sel tehlikesi taşıyan birçok yer bulunduğunu, Yeşilköy’de yolun kapandığını ve ne zaman açılacağının muamma olduğunu kaydetti. 
Erhan Arıklı, tüm bu sıkıntılar ortadayken hükümetin vicdani ret konusunu gündeme taşıdığını, gündem şaşırtması yaptığını savunarak, bunu eleştirdi. Arıklı, ülkede ateşkes olduğunu, Kıbrıs’ta güneyin silahlanmaya milyonlarca Euro ayırırken ülkede bunun gündeme getirilmesinin doğru olmadığı görüşünü dile getirdi. 
Arıklı, güneyin her geçen gün silahlanmayı artırdığını, hedeflerini Rum Başpiskopos’un açıkladığını, amacın Girne’ye, Mağusa’ya yürümek olduğunu söylediğini ifade ederek, hükümete Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan görüş alınıp alınmadığını sordu. 

Erhürman: Zarar giderildi
Başbakan Tufan Erhürman söz alarak, sel felaketi üzerine sorular sorulduğunu ifade ederek, bu konuda İçişleri Bakanı ile ilgili yaptığı çalışmaları anlattı. Erhürman, yardımların sıkıntıları büyük ölçüde giderdiğini, vatandaşların zararının büyük ölçüde giderildiğini, ancak altyapıda bazı eksiklerin bulunduğunu, ancak vatandaşların da halen eksikleri sıkıntıları varsa kendilerine bildirilmesi durumunda gerekli önlemlerin hemen alınacağından kimsenin şüphesi olmamasını istedi. 
Erhürman, bütçenin altyapıya yakın zamanda yansıyacağını ve gerekli tadilatların da yapılacağını ifade ederek, sel felaketiyle ilgili gerekli adımların atıldığını, tedbirlerin alındığını ve büyük ölçüde yaşanan sıkıntıların derelerden kaynaklandığını gördüklerini, bu çerçevede İçişleri Bakanlığı ile birlikte gerekli önlemlerin alındığını ve çalışmaların yapıldığını anlattı. 
Erhürman, vicdani ret konusuna da değinerek, Meclis’e girdiği günden beridir “başka işiniz yok mu” sorusunu çok defa duyduğunu ve çok şaşırdığını ifade etti. 
Başbakan Erhürman, hükümeti oluşturan partilerin hepsinin programında ve hükümet programında da vicdani ret konusunun bulunduğunu, bunun da yasa tasarısına çevrildiğini ve Meclis’e sunulduğunu kaydetti. 
Erhürman, yasa tasarısını İçişleri Bakanlığı’nın Bakanalar Kurulu’na getirdiğini söyleyerek, süreci ve çalışmaları anlattı, bunun diğer gündemi ötelemek veya gündem şaşırtmak için ortaya atılmadığını vurguladı. 

Gerekli görüşler alındı
Yasa tasarısının insan hakları çerçevesinde Meclis’e getirildiğini ifade eden Erhürman, bu yasa tasarısını bu mantıktan ele alarak getirdiklerini söyledi. 
Erhürman, bu konuda Güvenlik Kuvvetleri ve Başsavcılık’tan da görüşler alındığını ifade ederek, hukuki görüş alındığını, bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı olduğunu, yasa koyucunun bunu yapabileceği kararı bulunduğunu, komitede de tüm paydaşların katılımıyla konunun irdeleneceğini belirtti. Tufan Erhürman, yasa tasarısı yasallaşırsa oluşacak vicdani ret uygulama komitesinin bağımsız olacağını ve hukuki idari çerçeveyi değerlendireceğini kaydetti. 
Başbakan Erhürman, soruları da yanıtladı. Erhürman, ülkede ateşkes olduğu yorumları üzerine herkesin kendi yorumunu yapabileceğini ifade etti, yasa tasarısının Meclis’e verildiğini, komitede görüşüleceğini ifade etti. 

Sucuoğlu, Dome Otel’i sordu
UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Dome Hotel ve Turizm Bakanlığı” konusunda söz aldı. 
Sucuoğlu, Dome Hotelin Kıbrıs’ın en güzel ve güzide bölgesinde yer alan bir otel olduğunu ifade ederek, Mayıs 2018’de sözleşmesi biten otelde yeni sözleşme yapılmadığını, ödemelerin de günlük 286 TL olduğunu söyledi. Sucuoğlu, bunu eleştirerek, Saray Otel’den rakamlar verdi, Vakıflar İdaresi’nin Dome Hotel’den büyük bir gelir kaybı yaşadığını işaret etti. 
Sucuoğlu, soru üzerine Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter’e yönelik Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’nda şiddet tehdidinde bulunulduğunu savunarak, bazı eleştiriler yöneltti. Sucuoğlu, Dome Hotel’in kârı yüksek bir otel olduğunu belirterek geçmişe yönelik 
“Bu otelin bir siyasi partinin arka bahçesi olmasına izin verilmesini” anlayamadığını ifade eden Sucuoğlu, otelin geçmiş ödemelerinin de şeffaf bir şekilde açıklanmasını istedi. 
Sucuoğlu, Dome Hotel’de tarafsız bir şirketin geçmişi denetlemesi gerekliliğine de vurgu yaparak, kendisine göre tespit ettiği bazı usulsüzlükleri milletvekillerinin bilgisine getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474