banner564

İthal edilsin! 

Gazimağusa’daki kasaplar, hayvan üretiminin azaldığı ülkede, en ucuz et kilosunun 75 TL’ye yükseldiğine vurgu yaptı ve ekledi:

İthal edilsin! 
banner598

Hüseyin ÇİÇEK
   Gazimağusa’daki kasaplar, hayvan üretiminin azaldığını, ülkede en ucuz etin kilosunun 75 TL’ye yükseldiğine dikkat çekti ve ilgililere ithal izni için çağrı yaptı.
   “Üretemezsek ithal edelim” diyen kasaplar, Diyalog’a konuşarak satışların düştüğüne vurgu yaptı. Vatandaşın, evine et alamaz hale geldiğine işaret eden kasaplar, ilgililerin bir an evvel çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.
   Üretimin ülke ihtiyacına cevap vermediğini kaydeden kasaplar, geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık sonucu, zora düşen hayvancının üretimi bıraktığını, buna karşın yetkililerin hiçbir önlem almadığına vurgu yaptı.
   Tedbirsizlikten et kaçakçılığın arttığına dikkat çeken kasaplar, 60 TL’nin altındaki etin kaçak olup, sağlıksız olduğunu ifade etti ve vatandaşları uyardı.
   Kasaplar, önlem alınmazsa ülkedeki et kaçakçılığının artacağını da ileri sürdü.

Ne dediler?.. Ne dediler?.. Ne dediler?.. Ne dediler?..

Ahmet Sarınç
   “Kirli etin, yani canlı kuzunun kilosu 26-27 TL oldu. Bu rakam et fiyatlarımızı arttırdı. Vatandaşın yiyebileceği en ucuz etin kilosu 75 TL’ye yükseldi. Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık sonucu birçok hayvan üreticisi, üretmekten vazgeçti. Artan arpa, mazot fiyatları direnen diğer üreticiyi de pes ettirdi. Köylerde hayvan üreticisi ciddi şekilde azaldı. Üretim etkilendi, ihtiyacı karşılayamaz hale geldi. Önlem alınmaması kaçakçılığı teşvik etti. Zarar yine vatandaşa oldu. Önlem alınmazsa et fiyatları daha da çıkacak. Tek yol ithale izindir. Vatandaşa kaçak et yedirmemek için de caydırıcı ceza şarttır.” 

Mehmet Güder
   “Kuzu etinin kilosu, 75 TL’ye çıktı. Etin kalitesine göre fiyatlar, 65 ile 75 TL arasında değişiyor.
Dana eti, yağsız ve sinirsizse 75 TL’den altında satılamaz. Piyasada 55 TL’ye satılan dana eti, ancak yaşlı ya da kaçaktır. Kilosu 75 TL olan kuzunun, kıyması en az 90 TL’dir. Kıyma yapılırken, et kemikten ayrıldığı için maliyet artar. Eğer bir kuzu kıyması, etinden daha ucuz satılırsa, bilin ki orda bir hile vardır. Hayvan sayısı azalınca et fiyatları yükseldi. Geçtiğimiz yıl bazı hayvancılar, hayvanlarını satmadı ve bekletti. Et ihtiyacımızı karşılamak için yüksek fiyata satın aldık. 

Mustafa Yakup Sermet
“Etin kilosu 60 TL’den ucuz satılamaz. Bu rakamın altında satış kimseyi kurtarmaz. Kuzu etinin kilosu 75 TL, dana eti 60-70 TL, pastırma 65 TL, ciğerin takımı ise 30 TL’den satışa sunuluyor. Eğer bir etin kilosunu 60 TL’nin altında alıyorsanız biliniz ki o et kaçaktır.”

Mehmet Kaynak

“Kuzu but, kol ve pirzolayı 68 TL’den, yemeklik eti 53 TL’den, takım ciğeri ise 50 TL’den satıyoruz. Fiyatlar piyasaya göre daha düşük. Kemikli bir işyeriyiz. Bu nedenle halkımıza daha uygun fiyata satış yapabiliyoruz. Piyasadaki fiyatların pahalı olmasını, hayvan azlığındandır. Kesilen küçük baş hayvan, üretilenden çok fazla olması gerekirken, bizde daha azdır. Bu da fiyatların tavana çıkmasına yol açar. Fiyatların düşüşü için et ithaline izine ihtiyaç var.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473