banner564

Kabul etmiyor

İngiltere Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı ile görüşen Anastasiadis’in ‘çözümden sonra 10 bin Türk askerinin adada kalmasına’ ilişkin Türk önerisine tepki gösterdiği bildirildi

Kabul etmiyor
banner598
 New York temaslarının ardından Londra’ya geçen ve önceki gün İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya gelen Rum lideri Nikos Anastasiadis, dün de Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüştü.
   Rum haber kaynaklarına göre; Anastasiadis-Hollande görüşmesinde enerji ve Suriye konularının yanı sıra ağırlıklı olarak Kıbrıs sorunu görüşüldü.
   Rum Haber Ajansı yaklaşık bir saat süren görüşme sonrasında açıklama yapan Anastasiadis’in Fransa’nın güçlü desteğinden söz ettiğini bildirdi.
   “Tabii Türkiye`nin bu yönde tutumu çok önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü ortada Türkiye`nin iyi niyet ve isteğine bağlı başlıca konular bulunmaktadır” diyen Anastasiadis şunları kaydetti:
   “Hollande ile yaptığımız görüşme, her açıdan çok üretici oldu. Bize, iki ülke arasındaki ilişikler dışında, Kıbrıs sorununun şimdiki durumu ve hedefimize ulaşma yönünde yapılan ve yapılacak çabalara, yani tüm Kıbrıs halkı (K/Türk ve K/Rum) tarafından kabul edilecek -çok umutlu olarak duyulsa da neden olmasın - 2016 yılı sonu öncesi bir çözüm bulunması konusuna odaklanma olanağı verdi”.

Türkiye’nin önerisi

   Cyprus Mail gazetesi, Anastasiadis’in özellikle İngiltere Başbakanı Theresa May ile ağırlıklı olarak garantiler konusunu ele aldığını bildirdi. Gazeteye göre; Türkiye’nin ‘çözümden sonra’ adada 10 bin asker bulundurma önerisine, Anastasiadis “bunu ne ben kabul ederim, ne de Kıbrıs Rum halkı” diyerek tepki gösterdi.
   Politis gazetesinin haberine göre; İngiltere Başbakanı May, Anastasiadis’e Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la BM Genel Kurulu çerçevesinde gerçekleştirdiği görüşme hakkında bilgi verdi ve görüşmede “artık güvenlik ve garantiler konusunda daha esnek olması gerektiği” yönünde görüş ortaya koyduğunu aktardı.
   Fileleftheros gazetesi ise Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına yer verdi. Hristodulidis;, görüşmede, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü, güvenlik ve garantiler, toprak ve mülkiyet başlıkları ile bu konuların birbirleriyle ilişkilendirilmesi” konularının ayrıntılı biçimde ele alındığını belirtti. Hristodulidis, Anastasiadis’in, güvenlik ve garantilerle ilgili olarak müzakere masasına sunduğu öneri konusunda ayrıntılı bilgi verdiğini ifade etti.
   Hristodulidis; İngiltere Başbakanı May’in Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri çok iyi bildiğini ve İngiltere’nin Kıbrıs’ta garantörlük talebi bulunmadığı şeklindeki görüşünü yinelediğini belirtti.
   Habere göre; May, her iki toplum tarafından uzlaşılan ve ülkesinden istenilen her türlü rolü üstlenmeye de hazır olduğunu vurguladı.
   Anastasiadis de görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, May’le ikili ilişkiler, Brexit ve Kıbrıs sorunu konularında fikir alış verişi yapma imkanı bulduklarını; iki ülke arasında yüzyıllardan beridir mevcut bağların geçecekte de var olmaya devam edeceği inancında olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2016, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474