banner564

Kamu reformu gündemde

Hür-İş heyeti ile görüşen Başbakan Tatar, “Ekonomik konuları görüşmek üzere hafta sonu Türkiye’den heyetler gelecek, önemli çalışmalar yapılacak” dedi

Kamu reformu gündemde
banner598

 Başbakan Ersin Tatar dün, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Çaluda ve federasyona bağlı 8 sendikanın başkanlarını ve temsilcilerini kabul etti.

Kabulde konuşan Başbakan Tatar, ekonomik konuları görüşmek üzere bu hafta sonu Türkiye Cumhuriyeti’nden heyetlerin KKTC’ye geleceğini kaydederek, önemli çalışmalar yapılacağını söyledi.
Tatar, kamu reformunu Meclisin gündemine taşımayı düşündüklerini belirterek, bu konuda komite oluşturduklarını, komitenin çalışmalarının sürdürdüğünü söyledi.
Asgari ücret konusunda da konuşan Tatar, “Sektörel bazda asgari ücret politikasına ben de sıcak bakıyorum. Bunu da gündeme getirmeyi düşünüyoruz” dedi.
Başbakan Tatar, Hür-İş’in taleplerinin dikkate alınacağını, değerlendirileceğini belirterek, “Bunlar zaten bilinen meseleler. Devlet tarafından da bakıldığında başka sıkıntılar var. Bir noktada uzlaşarak KKTC ve halkının menfaatleri gereği tüm bunları anlayış içinde yönetmemizde fayda var. Görüşerek, tartışarak, müzakere ederek sorunları çözmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Böyle buluşmaların sık olmasını da yararlı görüyorum” dedi.
Taşeron istismarı söz konusuysa mutlaka bir takım değerlendirme ve düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Tatar, “Kamu reformuna ihtiyaç olduğunu daha önce de söyledik. Önceki hükümetin hazırladığı ve Meclis’e intikal eden kamu reformu çalışmasıyla ilgili söylediklerimiz, eleştirilerimiz vardır. Onları da düzelterek kamu reformunu tekrar Meclisin gündemine taşımayı düşünüyoruz. Bu konuda komite oluşturduk. Komite çalışmasını yapıyor. Paydaşlarla istişare içinde olunacak” dedi. Tatar, önceki hükümet dönemindeki kamu reformu çalışmasında Hür-İş’e yönelik bir takım sıkıntılar olduğunu da bildiğini söyledi.

Çaluda, Tatar’a başarı diledi
Çaluda, yeni görevinde Tatar’a ve kabinesine başarı diledi, Başbakan'a 8 maddeden oluşan taleplerini iletti. Çaluda, hükümetten, taşeron uygulamasını gözden geçirmesini, kamu reformunu paydaşlarla ele almasını, Kamu-İş’in imzalanmayan toplu iş sözleşmesi hakkında adım atmasını, DAÜ’deki sendikal yetki sorununu çözmesini istedi. Çaluda, asgari ücretin sektörel bazda belirlenmesini, kaçak işgücünün ve kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesini, BRT Yasası’nın geçirilmesini, din görevlilerinin istihdamla ilgili yaşadığı sorunların çözülmesini de talep etti.

Toplu taşıma sektörü güçlendirilecek
Öte yandan Başbakan Ersin Tatar, Beksan Bekir Akandere başkanlığındaki Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Derneği (Kar-İş) yetkililerini kabul etti. 
Kabulde konuşan Kar-İş Başkanı Beksan Bekir Akandere, Başbakan Ersin Tatar’a yeni görevinde başarılar dileyerek, ülke ekonomisi ve refahı için toplu taşımacılığın önemli bir misyonu olduğunu söyledi. 
Ülkede her gün yaşanan ölümlü trafik kazaları ve yolların durumuna dikkat çeken Akandere, devlet ve hükümet yetkililerinin bütünlüklü bir politika çerçevesinde, toplu taşımacılığın geliştirilebilmesi için adımlar atması gerektiğini vurguladı. 
Toplu taşımacılıkta yaşanan sorunlara değinen Akandere, ülkede kaçak, kayıt dışı ve korsan taşımacılık yapıldığını, denetim konusunda yetersiz kalındığını, yasanın yeterli olmadığını dolayısıyla vergiye tabi yapılan toplu taşımacılığın ayakta durmasının zor olduğunu kaydetti. 
Başbakan Ersin Tatar, Kar-İş’in önemine işaret ederek, ilgili bakanlarla konuyu değerlendireceklerini söyledi. 
Ülkede artan nüfusa orantılı olarak, toplu taşımacılığın bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başbakan Tatar, artan motorlu araç sayısını artık yolların kaldırmadığını, toplu taşımacılığın yaygınlaştırılarak, halkın toplu taşımayı kullanmasının teşvik edilmesinin temennileri olduğunu söyledi.
Bu noktada uzlaşarak, toplu taşımacılık sektörünü ekonomik olarak güçlendirmek için gerekenlerin yapılacağını söyleyen Başbakan Tatar,  öğrenci taşımacılığı konusunda da sorunların giderilmesi için çalışacaklarını, bir hizmet alınıyorsa, bunun bedelinin de ödenmesi gerektiğini vurguladı.
KKTC ekonomisinin geliştirileceğine inanç belirten Başbakan Tatar, sektörlerde bir hareketlilik bulunduğunu, son günlerde dolar ve petrol fiyatlarında düşüş olduğunu, istikrarın sağlanmasıyla da ekonomide bir takım iyi şeyler olacağına inanç belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474