banner564

“Lute’un  yaklaşımı  doğru değil”

Özersay, Kıbrıs Türk tarafının ortak vizyonun netleştirilmesinden sonra müzakereye başlanmasında ısrar etmesi gerektiğini vurguladı

“Lute’un  yaklaşımı  doğru değil”
banner598

 Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk tarafının ortak vizyonun netleştirilmesinden sonra müzakereye başlanmasında ısrar etmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Özersay,”Nasıl bir ortaklık kuracağımız konusunda en başta anlaşmazsak sonuç bence bellidir ve hayal kırıklığına uğrayacak olan Kıbrıs Türkü’dür” dedi.
“Müzakereler eğer amaç değil araçsa ilk hedefimiz biz gerçekten bir ortaklık kurmak istiyor muyuz konusunun netleştirilmesidir” diyen Özersay,  eğer taraflar aynı tür ortaklıktan bahsetmiyorsa, ya bunun kabul edip söylenmesi ya da bunu uyumlaştıracak şeyler yapılması gerektiğini, ilk çözülmesi gereken hususun bu olduğunu ifade etti.
Özersay, katıldığı bir televizyon programında bölgesel politikalar ve Kıbrıs konusundaki gelişmeleri değerlendirdi.

Referans kağıdı hazırlığı
Kıbrıs’ta ortak vizyon sorunu olduğunu belirten Özersay, ortak vizyon yokken referans kağıdı hazırlığının doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti.
Toplumların kendi içinde vizyon bağlamında farklı şeylerin konuşulduğu bir döneme girildiğini, AKEL’in, Kıbrıs Rum liderinin söylediğinden daha farklı bir vizyonu olduğunu vurgulayarak görüşme sürecinden çekildiğini, temsilcisini müzakere heyetinden geçici olarak çektiğini hatırlatan Özersay, Lute’un böyle bir ortamda adaya gelerek, ortak vizyondan bahsetmeden “Ben yıl sonuna kadar ‘Terms of reference’ kağıdını hazırlayacağım” dediğini anımsattı.
Özersay, BM Genel Sekreteri adına geçici olarak görevlendirilmiş olan Lute’un Kıbrıs’taki temasları konusunda değerlendirmelerde bulunurken, “Birleşmiş Milletler şapkadan tavşan çıkarmayacak” dediğini anımsatarak, “Nitekim durum tam da öyledir. BM geçici temsilcisinin taraflar arasında ortak bir vizyon yokken, tarafların neyi müzakere edecekleri konusunda bir uzlaşı yokken doğrudan referans kağıdı denilen belgenin hazırlığına geçmesi doğru bir yaklaşım değildi” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473