banner564

Master plan hazırlanacak

Eskişehir’de toplu taşımacılıkta uygulanan bazı modeller KKTC’de de hayata geçecek

 Master plan hazırlanacak
banner598
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) toplu taşımacılık ağı kurulmasına yönelik master plan çalışması kapsamında Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü ve İzin Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazmiye Çelebi başkanlığında, Eskişehir’de temas ve incelemelerde bulunan heyet üyeleri temaslarını değerlendirdi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Nazmiye Çelebi, master planının KKTC için ekmek, su gibi ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.
KKTC’de gelecek nesillere bırakılabilecek, toplu taşımacılıkta bir master plan oluşturma hedefiyle yola çıktıklarını belirten Çelebi şunları kaydetti:
“Toplu Taşımacılıkta Master Planı, Sayın Bakanımız Tahsin Ertuğruloğlu’nun talimatlarıyla oluşturulan bir projedir. Pilot bölge belirleme uğraşlarımız var ama şuan Lefkoşa üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bu amaçla Eskişehir’e teknik bir ziyaret düzenledik. Eskişehir ziyaretine, İTÜ’den iki akademisyen, Kar-İş’ten üç temsilci ve Polis Genel Müdürlüğü’nden Trafik Hizmetleri Bölüm Müdürü katıldı. 

Çelebi: Kararlı adımlar atılacak
Kararlı adımlarla bu projeyi ilerletme hedefiyle yola çıktık. Bu amaçla, oteller, üniversiteler, otobüsçüler ve taşımacılığa asıl ihtiyacı olan sektörler ve bu sektörden ekmeğini kazanan birlikte toplantılar yaptık. Bir zemin etüdü çalışmasının ardın da toplu taşımacılık master planının KKTC için ekmek su gibi ihtiyaç olduğu çıktı. 

Bugün hemen her evde 3-4 tane özel araç olduğunu görüyoruz. Bu hem trafik yoğunluğu açısından hem de ekonomik anlamda ülkemizin kaldıramayacağı bir yük. Köy otobüsleri artık işlevini yitirmiş durumda. Köy otobüslerinin öğrenci taşımacılığına yoğunlaştığını görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldıkları para ile kendilerini döndürmeye çalışıyorlar. Taşımacılıkta kronikleşmiş sorunların aşılması için köklü çözümler bulmak biz yöneticilerin temel gayesi. Kararlı adımlarla bu projeye başladık.”

Beşerler: Denetim ayağı çok önemli…
Polis Genel Müdürlüğü Trafik Bölüm Müdürü Ahmet Beşerler, akıllı kavşak sisteminin Lefkoşa’da da hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Polis Genel Müdürlüğü olarak trafik organizasyonu içerisinde denetim ayağında çok önemli görevler üstlendiklerini ve eğitim konusunda da katkılar verdiklerini kaydeden Beşerler, şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizde trafik kazaları Avrupa Birliği ülkelerinin üzerinde. Burada en büyük amacımız trafik kazalarını AB ortalamaları düzeyine çekmektir, işte bu noktada toplu taşımacılık büyük bir önem arz etmektedir.”


Aytaç: İzlenimler mükemmel
Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, Eskişehir’deki izlenimlerini “mükemmel” olarak değerlendirerek, bu gelişmelerin KKTC’de de olabileceğinin altını çizdi. 

Akandere: Çalışma mutluluk verici
Kar-İş Yönetim Kurulu Üyesi ve İtiraz Kurulu Temsilcisi Bekir Beksan Akandere, Eskişehir’de toplu ulaşımda belediyelerin çok ciddi çalıştığını gördüklerini belirti.
Akandere, ülkede bugüne kadar toplu taşımacılık konusunda herhangi bir master plan ortaya çıkarıp, bu yönde herhangi bir politika üretilmediğini belirterek, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve İzin Kurulu Başkanı ile böyle bir çalışmanın içerisinde bulunmaktan Kar-İş olarak mutluluk duyduklarını belirtti.


Solyalı: İnşallah devamı gelir
Kar-İş Yönetim Kurulu Üyesi ve İzin Kurulu Temsilcisi Uğur Solyalı, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun attığı adımların devamının gelmesi temennisinde bulunarak, şunları söyledi:
“Eskişehir’le bizim taşımacılık arasında ciddi farklılıklar vardır. Çok yoğun bölgelerde toplu taşımacılığı uyguladıklarını gözlemledim. Nüfus yapısının ve hareket alanının yoğun olduğu bölgelerde günlük ortalama 200 bin yolcunun taşındığını gördük. Bu ciddi rakamlar tabi. Bizim ülke ölçeğinin bayağı üzerinde. Ama bizim için de ciddi bir deneyim oldu. Çünkü burada varolan tecrübe çok önemli.”

Atahan: Olumsuzlukların üzerine hızla gidiliyor
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Prof. Dr. Ali Osman Atahan da, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun gösterdiği kararlılıkla KKTC’de ulaşımdaki olumsuzlukların hızla üstüne gidildiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2016, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474