banner564

Mustafa Barut ucuz kurtuldu

İş kazısı yaparken bulduğu eski eser niteliğindeki testileri saklayan Mustafa Barut, 2 ay hapis cezasına mahkum oldu

Mustafa Barut ucuz kurtuldu
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
İskele’ye bağlı Mehmetçik’te iş kazısı yaptığı esnada 15 bin TL değerinde 4 parça eski eser niteliğinde testi bulan ve eski eserler dairesine bildirmek yerine önce bölgede bir ağacın altında saklayan, sonra da Gazimağusa’ya getiren Mustafa Barut isimli genç dün Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde yargılandı
Kararı Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden Yargıç Mesut Mesutoğlu okudu. İddia Makamının mahkemeye aktardığı olgulara özetle değinen Mesutoğlu, sanığın 3 Mart 2014 tarihinde iş kazısı yaptığı sırada 3 küçük ve bir büyük eski eser niteliğinde ve 15 bin TL değerinde testi bulduğunu ve Eski Eserler Dairesi’ne haber vermeyip testileri bölgede bulunan bir ağacın altında sakladığını söyledi. Sanığın konu testileri 12 Mart 2014 tarihinde, ağacın altından alarak arabasına koyduğunu ve Gazimağusa’ya getirdiğini anlatan Mesutoğlu, Adli Şube ekiplerinin aldığı bir ihbar ile sanığın aracında yaptıkları aramada testileri bulduklarını ifade etti. 

10 yıla kadar hapislik cezası verlebilirdi…
Sanığın işlemiş olduğu suçlar için yasa koyucunun 10 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü söyleyen Mesutoğlu, zengin tarihsel bir geçmişe sahip olan ülkemizde eski eserleri korumanın devletin olmazsa olmaz görevleri arasında olduğunu vurguladı. Bu tür suçlara ibret verici ve caydırıcı cezalar verilmesinin kaçınılmaz olacağını belirten Mesutoğlu, sanığın tesadüfen bulduğu eski eserleri Eski Eserler Dairesi’ne teslim etmek yerine saklayarak tasarruf ettiğini, bununla da yetinmeyip Eski Eserleri Mehmetçik’ten alıp Gazimağusa’ya getirdiğini, bunun da ağırlaştırıcı faktör olduğunu söyledi. Eski eserlerin değerinin 15 bin TL olduğunu belirten Mesutoğlu, bu miktarın küçümsenecek bir miktar olmadığını ifade etti.

İlk ve son defaya mahsus kısa süresi hapislik cezası
Sanığa hapislik dışında bir ceza verilmesinin mümkün olamayacağını belirten Mesutoğlu, sanığın sabıkasız olmasını, suçunu kabul ederek adaletin erken tecellisine katkıda bulunmasını ve eski eser tasarrufundan  menfaat temin etmemesini sanık lehinde değerlendirdikten sonra, sanığa ilk ve son defaya mahsus olmak üzere kısa süreli bir hapislik cezası vermeyi uygun ve adil bulduklarını söyledi. Mesutoğlu, sanığı 2 ay hapse mahkum ettiklerini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2015, 10:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474