banner564

Olası riskler tartışıldı

El-Sen’in organizasyonuyla Türkiye’den deniz altından kabloyla elektrik getirilmesi konusunda toplantı düzenlendi

Olası riskler tartışıldı
banner598
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (EL-SEN) organizasyonuyla Türkiye’den deniz altından kabloyla elektrik getirilmesi konusunda KTAMS’ta toplantı düzenlendi.
Toplantı öncesinde El-Sen Başkanı Umut Öksüzoğlu ile Türk-Sen Genel Başkanı Aslan Bıçaklı birer konuşma yaptı. Ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Hasan Ulaş Altıok, elektrik tarifelerini ucuzlatmak için acilen yapılması gerekenlerle ilgili bir sunum yaptı. Altıok’un sunumunun ardından toplantıya geçildi.
DAÜ Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Hasan Ulaş Altıok da toplantıda elektrik tarifelerini ucuzlatmak için acilen yapılması gerekenlerle ilgili bir sunum yaptı.

Yapılması gerekenler
Altıok’a göre elektrik tarifelerini ucuzlatmak adına acilen yapılması gerekenler özetle şöyle:
“Yüksek kar oranı ile kurumu ve dolayısıyla toplumu sömüren AKSA Sözleşmesi iptal edilmeli. Sözleşme şu an iptal edilemiyorsa, yeniden görüşülmeli ve AKSA’nın kWh alım garanti miktarının azaltılması yönünde girişim yapılmalı. Verimsiz santraller tamamen durdurulmalı ve yerlerine daha verimli santraller alınmalıdır.
     Vakit kaybetmeden kapasite artırma adına gerekli yatırım için uzun vadeli bir plan esasında gerekli çalışmalar yapılmalı.
    Özel sektöre sağlanan ve dolaylı olarak toplum tarafından ödenen tarife imtiyazları kaldırılmalıdır.
     Sendika hem adalet hem de şeffaflık adına maaşlarla ilgili tatmin edici açıklama yapmalı, eğer maaşlarda kurumu rahatlatacak bir düzenleme mümkünse ve çalışanlara sağlanan ayrıcalıklı ödemeler varsa, kurumun sürdürülebilirliği adına sendika ve çalışanlar da gerekli katkıları koymalıdır.
    Akıllı sayaçlardan tam anlamı ile faydalanabilmek ve maliyetleri azaltmak adına peak ve off-peak tarife uygulamasına geçilmelidir.
     Kıb-Tek’in gerek kamudan gerekse de belediyeden alacaklarının tahsilatını sağlamak adına adımlar atılmalı ve kurum borç yükünden kurtarılmalıdır.
     Yenilenebilir Enerji Tüzüğü kamu faydası gözetecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Tüm bunların ve daha fazlasının sağlıklı olarak yapılabilmesi için kurum vakit kaybetmeden özerkleşmelidir.”

“Sorular ve olası riskler var”
Kablo ile TC’den elektrik getirilmesi projesiyle ilgili görüşlerin de yer aldığı sunumda, kablo ile ilgili bilinmeyenler, sorular ve olası riskler bulunduğu savunuldu.
Elektrik üretimiyle ilgili “25 kuruş yalanı” olduğu da iddia edilen sunumda şöyle denildi:
“Kablo bedava bile olsa, TC elektriğe de para istemese, tüm ihtiyaç kablo ile karşılansa, arıza durumunda yedek güce ihtiyaç olmasa, üretim bölümünde çalışan tüm personelin işine son verilse yine de kablo ile ilgili olmayan yaklaşık 30 kuruşluk bir maliyet var. Bu 30 kuruşluk maliyet kablolu versiyonda düşürülecek veya sıfırlanacak ise bugün neden yapılmıyor.”

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2017, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474