banner564

Oylama yapılacak

Avrupa Komisyonu, hellimin coğrafi tesciliyle ilgili kararını bugün verecek

Oylama yapılacak
banner598

Hellimin coğrafi tesciliyle ilgili karar bugün verilecek. Geçtiğimiz perşembe günü hellimle ilgili Yeşil Hat Tüzüğü’nde yapılan değişiklik kararı Avrupa Komisyonu tarafından onaylanırken, tescille ilgili oylama bugün yapılacak. 
KTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, AB resmi organı Yapısal Reform Destek Birimi’nin hellim konusunda yapacağı oturumda, tarihi sorumluluğunu gözeterek “olumlu yönde” ve tescil kararını almasını beklediğini bildirdi.
Oda Başkanı Erkut Uluçam, kararda her türden “ikincil gerekçenin” dışında durarak, Hellim/Helloumi’yi coğrafi işaret (PDO) ile tescil etmesinin, Kıbrıs’ın bir coğrafi bütünlük olarak gözetilmesi yönünde hayati bir adım olacağını ve bunun unutulmamasını dilediklerini açıkladı.
Uluçam, yaptığı yazılı açıklamada, AB’yi var eden Robert Schumann İlkeleri ve Roma Anlaşması’nın birleştirmeyi ve içselleştirmeyi hedef aldığına işaret ederek, hellim için alınacak tescil kararının, Schumann İlkelerinin ve anlaşma ruhunun bir kez daha yaşanacağı bir olay olacağına ilişkin inancı taşıdıklarını kaydetti.
Uluçam, AB Yapısal Reform Destek Birimi’ne seslenerek, “Kıbrıs Türk kesiminin bu alandaki yetkili en büyük meslek kuruluşu olarak, size hayati sorumluluğunuzu hatırlatıyor ve gereği olan coğrafi işaret tescili (PDO) yönünde karar almaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Oylama bugün
Hellimle ilgili Yeşil Hat Tüzüğü’nde yapılan değişiklik kararı 25 Mart 2021 tarihinde Avrupa Komisyonu Tarımsal Ürünlerin Kalite Kontrol Komitesi tarafından onaylanmıştı. Toplantı uzun sürünce hellimin coğrafi tesciline yönelik oylama ise bugüne kalmıştı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474