banner564

Para gelirse devam edecek

Girne yolunu yapan müteahhit, Türkiye’deki yeni sistemden kaynaklanan ödeme sıkıntısı nedeniyle işi durdurdu

Para gelirse devam edecek
banner598

   Türkiye Cumhuriyeti’ne kayıtlı Proyap İnşaat Anonim Şirketi’nin, Türkiye’deki yeni sistemden kaynaklanan ödeme sıkıntısı yüzünden, Girne-St.Hilarion arasındaki yol yapım çalışmalarını askıya aldığı bildirildi. 

   Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan Diyalog’a yaptığı açıklamada bir takım teknik sorunlar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ancak müteahhidin işi bırakıp kaçmadığını belirtti. 
   Atakan, “Türkiye’de yeni bir sistem var. Geçmişte Kıbrıs işlerine bakan teknik bir komite vardı. Şimdi o komite henüz kurulmadı bu nedenle bazı sıkıntılar yaşanıyor. Yolu yapan ilgili firmamız iki hak edişini bu teknik sıkıntıdan dolayı alamadı. Alamadığı için de bazı sıkıntılar yaşıyor” dedi.
   Firmanın sahibinin gayet iyi niyetli olduğunu söyleyen Bakan Atakan, “Hak edişi alamayınca alması gereken malzemeleri alamadı. Bir süre kendi kaynaklarıyla çalışmaya devam etti ancak şu an devam edemiyor. Firma bir yere kaçmış değil, bu teknik sorun çözülecek ve Lefkoşa –Girne yolu bazı aksamalar yaşansa da bitirilecek” dedi. 

“Dövizdeki durum 4 yol projesini etkiledi”
Bakan Tolga Atakan sadece Lefkoşa – Girne anayolu değil, başka sebeplerden ötürü 4 yol projesinde de sıkıntıların yaşandığını açıkladı. 
Atakan şunları aktardı, “4 yol projemiz vardı anacak  dövizdeki sürekli dalgalanma nedeniyle müteahhitler teklif vermiyor ve yol çalışmalarına başlayamıyoruz. Bir orta yol bulmak için Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile çalışıyoruz. Firmaları da anlıyorum. Dövizdeki artış nedeniyle verdikleri teklifler kısa bir süre sonra zararına yapılan bir işe dönüşüyor ve teklif verilmiyor.”
 

İhale yasası değişebilir
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Atakan, sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu durumu aşmamız gerekiyor. Ya Maliyeyle bir formül bulacağız ya da şu an mevcut olan ihale yasamızı değişmek zorunda kalacağız” dedi. 
Atakan, Lefkoşa-Girne yolunu yapan müteahhidin iş bıraktığıyla ilgili basında yer alan haberlere açıklık getirerek, bu haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirtti.

Metehan’daki çalışma sürüyor
Metehan Sınır Kapısı’ndaki çalışmaları da değerlendiren Bakan Atakan, yoldaki çevirme çalışmasının bittiğini, dolguların devam ettiğini, asfaltlamanın da hafta sonu yapılacağını kaydetti.
Atakan, sigorta işlemleri nedeniyle yaşanan tıkanıklığın ise yolun Güney Kıbrıs tarafındakine benzer bir yöntem ile aşılmış olacağını anlatarak, 3’üncü şeridin hafta başı, yolun tümünün de 10 gün içinde açılmış olacağını sözlerine ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473